Thuis in jezelf

Jezelf zijn

De lessen van Vol-ledig nodigen je uit om jezelf te zijn: met alles, je haren die vandaag wel of niet goed zitten, je lichaam zoals het is, ook dat pijntje hier of daar, je glimlach of juist je verdrietige ogen. Alles en alles. Jij mag jezelf zijn hier en op dit moment. Misschien raakt dit aan een diep verlangen in jou. En hoe moeilijk is het tijdens de lessen jezelf te zijn. Je wilt meedoen, dat zou toch moeten kunnen.

Waar kies jij voor?

Zoek eens een rustig moment. Bijvoorbeeld als je buiten in het zonnetje een kopje koffie drinkt. Of als je in het bos bent en je je verwondert over de rododendrons. Op dat soort rustige momenten heb je ruimte om stil te staan bij wat voor jou fundamenteel is in het leven. Vrijheid? Trouw aan jezelf? Gezondheid? Autonomie? Liefde?
Vervolgens kun je je afvragen of je gekozen hebt om vanuit dit fundament te leven. Deze keuze is essentieel, omdat dan jouw leven zich hiernaar ordent. De lessen van Vol-ledig sluiten hierbij aan.

Thuis in jezelf

Dit is zeker nog geen garantie dat je in de les bent waar je wilt zijn. Gedachten dwalen af naar eindeloze boodschappenlijstjes. Het lichaam hult zich in kramp of ongevoeligheid om alles wat het heeft doorstaan. Eigenlijk hebben je gedachten en je lichaam een warm bad nodig om weer thuis te komen. Geef ze een glimlach. Je gedachten worden gedachten en niet meer dan dat. Je hoeft niet meer met ze mee naar onoplosbare vraagstukken. Je glimlach laat je lichaam zachter worden en misschien voel je wel wat je lichaam goed zou doen. Je lichaam leert je hoe jij de oefening kunt doen, zodat je eraan kan groeien. Stapje voor stapje nader je ‘daar waar je bent’.

In de les kijk je ver weg; heel ver weg, niet dagdromend, maar aandachtig leid je jouw energie van binnen naar buiten en je voedt je met de energie van buiten. Dit wordt een kringloop, net als de ademhaling, die jou verbindt met het leven. Je neemt energie op en je geeft energie weer vrij. Je stroomt mee met het leven. Je bent niet meer afgescheiden. Je bent waar je bent: eigenlijk altijd al geweest maar nooit begrepen. Niet langer meer doe jij de oefening. De oefening en jij spelen met elkaar. Jullie worden vrienden. Je ontdekt onder welke omstandigheden je welke oefening kan gebruiken om weer te zijn waar je bent.

Deel je ervaring

Pagina printen