Het energie herstelplan

Recensie door Mariëlle

Meer energie door voeding

Het boek ‘Het energie herstelplan’, geschreven door M. de Waal Malefijt en T. Visser, gaat over je meer energie door voeding kunt krijgen. En over het belang van (leren) ervaren wat voeding met je doet. Als we in het Westen praten over meer energie door voeding te krijgen, dan gaat het al snel over gewicht, bouwstoffen en calorieën. Er is nog een andere manier om met voeding om te gaan. Je kunt leren ervaren wat voeding met je doet, in plaats van calorieën of punten tellen, je voeding af te wegen of jezelf op de weegschaal zetten. Voeding wordt dan weer een ’levensmiddel’ Waar de Westerse voedingsleer zich bezig houdt met de analyse van voedingsbestanddelen, concentreert de Chinese- en Ayurvedische voedingsleer zich op de vraag: welke energie (qi- of chi-kracht) krijg ik van de voeding? Men spreekt bij voeding dan ook liever van ’levensmiddelen’.

Voel ik dat deze voeding mij voldoende energie geeft?

De meeste levenskracht zit in voeding, mits dat vers is, eerlijk verbouwd, gevarieerd, zo min mogelijk bewerkt en uit het betreffende seizoen komt. Als de voeding dan ook nog op de juiste wijze liefdevol is klaargemaakt dan kan de energie optimaal stromen. Een uitgebalanceerde maaltijd maakt niet alleen fit en tevreden, maar voedt ook de organen en de geest. Drie vragen om te bepalen of je meer energie door deze voeding hebt gekregen?

1. Voel ik me energiek en tevreden?
2. Voel ik in mijn hele lichaam een aangename en weldadige warmte?
3. Ben ik werkelijk verzadigd, zodat ik de komende twee tot drie uur niet aan eten hoef te denken?

Antwoord je op alle drie met een ’ja’ dan is de energieverdeling van je voeding in evenwicht. Zit er een ’nee’ bij de antwoorden ga dan op zoek naar meer energie voor jezelf.

Dit boek gaat hier uitgebreid op in. En laat zien dat alles wat je in je mond stopt effect heeft op de rest van je lichaam. Én dat iedereen verschillend is en de effecten dus ook verschillend zijn.

De lever speelt een centrale rol in de energiebalans. Door gezond te eten en te bewegen kunnen de leverfuncties worden beïnvloed. Op basis van de Chinees-ayurvedische kijk op gezondheid worden drie typen mensen (dosha’s) onderscheiden: Vata, Pitta en Kapha.

Met een achtstappenmethode biedt het boek een energieherstelplan. Het registreren van de huidige klachten door een aantal lijsten maakt duidelijk op welke punten de lever problemen heeft. De laatste hoofdstukken bieden per type recepten om het herstelplan te ondersteunen.

Daarnaast is er ook aandacht voor leefstijl en de invloed hiervan op je welzijn en worden er ook op dit gebied praktische adviezen gegeven.

De principes zijn goed toe te passen.

De auteurs zijn natuurdiëtisten die hun jarenlange ervaring bundelen in dit boek. Een doe-het-zelfboek voor iedereen die vaak moe is, problemen heeft met gewrichten, de darmen, migraine, hormonen of slecht slaapt. Veel goed onderbouwde informatie en praktische adviezen.

Ik wist door mijn werk als ayurvedisch massagetherapeut al het één en ander over het belang van goede voeding die is afgestemd op wat je op dat moment nodig hebt. (onder andere constitutie, leeftijd, seizoen) Wat ik hier tot nu toe over had geleerd ging vooral over de spijsvertering. Nieuw voor mij was om ook uitgebreid naar de werking van de lever te kijken en de relatie tussen lever en spijsvertering.

Al met al verrijkend voor mezelf en voor mijn werk.

Ik heb een pittige tijd achter de rug waarin ik geregeld net niet goed genoeg voor mezelf zorgde omdat er steeds te veel was.

Het lezen van dit boek zorgde ervoor om het belang van goede en passende voeding en leefstijl weer een belangrijkere plek in mijn leven te geven en van daaruit weer wat beter en makkelijker mijn grenzen te kunnen stellen en keuzes te maken.

En gaf me zin om nieuwe dingen uit te proberen zoals de heetwaterkuur en andere dingen die wat verslapt waren of op de achtergrond waren geraakt weer meer aandacht te geven.

De heetwaterkuur is een oud ayurvedische manier om afvalstoffen snel te verwijderen, de verteringsenergie (de spijsvertering) te versterken en de reserve-energie te verhogen. Door het water twintig minuten te koken verhoog je het vuur element in het water Hierdoor voer je de verbranding van het hele stofwisselingssysteem op. Dit hete water doe je in een thermoskan en drink je gedurende de dag met kleine slokjes (naast het andere dat je drinkt).

Ik heb dit afgelopen zomer na een weekje qi-gong bij Helen gedaan in een periode dat ik me wilde richten op uitrusten en aansterken. Het heeft me naast het lezen van dit boek goed gedaan!

Ik zou in het hoofdstuk Triguna nog aandacht besteden aan een fundamenteel begrip binnen de ayurveda: de triguna. Het gaat hierbij om de begrippen sattva, rajas en tamas. Kennis hiervan en weten wat hiervan goed bij je past, kan je helpen je keuzes op het gebied van voeding en leefstijl nog verder te verfijnen.

Deel je ervaring

Pagina printen