Twaalf meridianen qigong

door Shen Zhengyu

Graag doe ik mee en geef me op
12 Meridianen qigong door Shen Zhengyu

12 meridianen qigong

Meester Shen Zhengyu, mijn trainer in qigong en tai chi, komt in najaar 2022 een weekend geven over 12 Meridianen qigong. Je hoeft voor zijn lessen geen voorkennis te hebben. Slechts je open geest en je bereidheid om je te ontwikkelen zijn nodig. Theorie en praktijk wisselen elkaar in deze weekenden af.

In het weekend oefen je hoe je met qigong je hoofdmeridianen opent. Hierdoor gaat je energie weer vrij stromen. Emotionele en mentale harmonie ontstaan.

Orgaanklok

Hoofdmeridianen

Vlak onder je huid ligt een energienetwerk, bestaande uit 12 meridianen die elk zowel aan de linkerzijde, als aan de rechterzijde van je lichaam liggen (dus 24 in het totaal). Omdat deze zich in kleinere energiebanen vertakken, worden ze hoofdmeridianen genoemd. Elke meridiaan begint of eindigt bij of een vinger of een teen. Vlak in de buurt waar de ene meridiaan eindigt, begint de andere meridiaan. Zo vormen ze een netwerk, dat zorgt, dat energie en bloed over elke cel verdeeld wordt.

De meridianen hebben zowel een fysieke als een psychische kant. De longmeridiaan gaat bijvoorbeeld niet alleen over ademhaling, maar ook over verdriet. Je energie stroomt in een vaste volgorde door de hoofdmeridianen. Dit duurt 24 uur. Elke meridiaan is 2 uur per dag het meest actief. Deze ‘orgaanklok’ geeft ritme aan je dag. Bijvoorbeeld van 9 tot 11 uur ’s morgens is de miltmeridiaan het actiefst. Deze energie versterkt je denkvermogen. Doe daarom de belangrijkste klus van de dag op dat moment.

Buqi-systeem visie op ontstaan ziekte

Van disbalans naar harmonie

Voeding, slaap, beweging, milieuvervuiling, stress en emoties kunnen stagnatie in de energiedoorstroming in de meridianen geven. Hierdoor ontstaan als het ware knopen of blokkades. Het kan ook zijn dat juist te veel energie of te weinig energie in de meridianen is. Dit kan allerlei kwalen tot gevolg hebben op lichamelijk en geestelijk vlak. Door de meridianen met qigong te openen, kan de vrije stroming weer plaats vinden. Je komt in harmonie.

Shen Zhengyu

Shen Zhengyu

Shen Zhengyu (Xinjiang °21-04-1965) is de zoon van Dr. Shen Hongxun en Dr. Xia Tingyu. Op jonge leeftijd werd hij assistent van zijn vader. Hij verwierf hierdoor diepgaande kennis in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hij is de oprichter van het Taiji Centrum vzw en ShenBUQI®International.

Shen Zhengyu geeft naast wekelijkse lessen in België ook Taiji Nanpai, Meditatie, Qi-Daoyin, Taijiwuxigong en Buqi-opleidingen in België, Frankrijk, Nederland en Noorwegen.

Review workshop 12 meridianen qigong

Joyce

Voor mij was het een weekend spelen met Chi kracht (levensenergie). Shen Zhengyu gebruikte een mooi metafoor: de boom. De diepe wortels voeden de boom via stam tot aan de kruin. De kruin haalt voedingsstoffen uit de hemel (licht). Via gewortelde voeten stroomt de aardekracht naar je onderste dantian (energiegebied in de bekken) en van daaruit via de meridianen door je lichaam naar de middelste dantian (energiegebied ter hoogte van hart en longen). Je lichaam kan op deze manier flexibel bewegen in verbinding met je bovenste dantian (een gebied iets boven het hoofd). Zoals een bewegend windgong die buiten aan een haak hangt. Vanaf de bovenste dantian stroomt vervolgens de energie weer terug via je voeten naar de aarde.

Ik vind het bijzonder om telkens opnieuw (het effect) te ontdekken dat ik als mens deze energie heb. Dat ik er van gebruik kan maken bij het soepel en als vanzelf bewegen, omdat het stroomt als ik er met mijn houding en ogen aandacht voor heb. Ja, ook de ogen. Het verschil in het voelen hoe ik adem was opmerkelijk bij ogen gericht naar grond, recht vooruit of licht omhoog. Het gaf inzicht. Aan het eind was ik moe, voldaan en blij met een flexibeler lichaam waar mijn energie vrijer door heen stroomde en de meegekregen handzame oefeningen waardoor ik bewust mijn Chi kracht kan blijven inzetten.

Hilde

Het was een bijzonder mooie ervaring mijn kennismaking met dr. Shen junior.

Heerlijk te ontdekken dat de oude Chinese qigong op een eenvoudige manier het lichaam heel wat meer bewegingsvrijheid geeft zonder je spierkracht te gebruiken maar door qi te laten stromen.

Alsook hoe je makkelijk helend kan werken aan je lichaam. Van bewuster ademhalen tot je lichaam te reinigen.

Dank aan Helen voor de bijzondere organisatie, heerlijke catering en fijne groepsdynamiek.

Waar, wanneer en wat kost het?

Gymzaal, Koppelweg 131, Zeist

Zaterdag 1 oktober 2022 van 10.00 – 17.00 uur
Zondag 2 oktober 2022 van 10.00 – 16.30 uur

Je kunt 1 of 2 dagen meedoen.

De kosten zijn voor het gehele weekend € 150,00. Per dag € 80,00. Bij de prijs is koffie, thee en soep inbegrepen. Graag contant aan de zaal afrekenen.

 

Ja, ik doe mee

Inschrijfformulier 12 meridianen qigong

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.