Vijf elementen tai chi met waaier

Tai chi met waaier

Tai chi kun je ook met een waaier beoefenen. Met een waaier kun je je in de zomer verkoelen. Een waaier kan echter ook als wapen worden gebruikt. De bewegingen in taiji waaier zijn sierlijk en verleidelijk. Tegelijk steek je ermee alsof je een dolk in je hand hebt. Met het uitklappen van de waaier maak je een afschrikwekkend geluid. De verschillende bewegingen zijn tot een vorm aanééngeregen.

Vijf elementen

De theorie van de Vijf Elementen ontstond zo’n 2000 jaar geleden in China. Men zag dat in de natuur en in de mens vijf krachten werkzaam waren. Ze noemden deze krachten water, hout, vuur, aarde en metaal. Wanneer je weet welke kracht je het beste kunt inzetten, dan kun je soepel met veranderingen omgaan.

Correlaties van de Vijf Elementen

ElementSeizoenYin-orgaanYang-orgaanKlimaat
waterwinternierenblaaskou
houtlentelevergalblaaswind
vuurzomerhart,
pericardium
dunne darm,
3-voudige verwarmer
warmte
aardenazomermiltmaagvocht
metaalherfstlongendikke darmdroogte

 

De theorie van de Vijf Elementen ontstond zo’n 2000 jaar geleden in China. Men zag dat in de natuur en in de mens vijf krachten werkzaam waren. Ze noemden deze krachten water, hout, vuur, aarde en metaal. Wanneer je weet welke kracht je het beste kunt inzetten, dan kun je soepel met veranderingen omgaan.

Vijf elementen tai chi met waaier

In het weekend van 17 en 18 oktober 2020 leer je de tai chi-bewegingen kennen vanuit het element ’metaal’. Kijk je naar de natuur, dan zie je dat in het najaar de sappen in de bomen zich beginnen terug te trekken. De bladeren vallen. De boom is kaal en zijn structuur zichtbaar. Dit is het element ‘metaal’. In dit weekend is er aandacht voor de overgang van de ene beweging naar de andere. In die overgang verzamel je je weer intern om gevoed naar de volgende beweging te kunnen gaan. Aandacht is er ook voor de long- en dikke darmmeridiaan die bij het element ‘metaal’ horen.

In de training leer je het element en de principes van tai chi kennen. En je leert een vorm die je thuis kunt beoefenen.

Deze cursus is toegankelijk voor iedereen. Voorkennis is niet noodzakelijk. De aangeboden tai chi-principes zijn niet alleen van toepassing in de waaiervorm maar kunnen ook toegepast worden in andere tai chi-vormen.

Lees ook de blog ’Vijf elementen en tai chi waaier’

Shen Zhengyu

Vijf elementen tai chi met waaier wordt door meester Shen Zhengyu onderwezen. Shen Zhengyu (Xinjiang °21-04-1965) is de zoon van Dr. Shen Hongxun en Dr. Xia Tingyu. Op jonge leeftijd werd hij assistent van zijn vader en verwierf hierdoor diepgaande kennis in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hij is de oprichter van het Taiji Centrum vzw en ShenBUQI®International.

Shen Zhengyu geeft naast wekelijkse lessen in België ook Taiji Nanpai, Meditatie, Qi-Daoyin, Taijiwuxigong en Buqi-opleidingen in België, Frankrijk, Nederland en Noorwegen.

Waar en wanneer

Zaterdag 17 oktober 2020 van 10.00 – 17.00 uur Taiji waaier element metaal
Zondag 18 oktober 2020 10.00 – 16.30 uur Taiji waaier element metaal

Zaterdag 6 maart 2021 van 10.00 – 17.00 uur Taiji waaier element water
Zondag 7 maart 2021 10.00 – 16.30 uur Taiji waaier element water

Je kunt 1 of 2 dagen meedoen.

Irenezaal, Rijnzichtlaan 11A, Bunnik

Inschrijven voor Vijf elementen tai chi met waaier

Inschrijfformulier

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.