Weekend vrij, weekend jij

Tijd om los te laten, te genieten en vol energie weer naar huis te gaan

Geef je op voor het volgende weekend
Tai chi tijdens het weekend vrij, weekend jijj

Weekend vrij, weekend jij

’Weekend vrij, weekend jij’ is voor wie behoefte heeft aan vrij zijn en 7 uur genieten van qigong, taiji en meditatie. Met geen van de werkvormen hoef je enige ervaring te hebben. Een gevoel van nieuwsgierigheid wat het je zal brengen is voldoende. De overige tijd ben je vrij om naar eigen wens in te vullen.

Waar en wanneer

Het weekend wordt van 21 tot en met 23 augustus 2020 gegeven in Natuurvriendenhuis Allardsoog,Jarig van der Wielenwei 42, 9343 TC Een-West Jarig van der Wielenwei 42, 9343 TC Een-West. Dit is gelegen op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Vanuit het huis kijk je aan de ene kant over de weilanden en aan de andere kant zie je de bossen. Je kunt er heerlijk wandelen of van het huis een fiets huren. Leuk is ook om de Chinese tuin in Haren te bezoeken, een kopje thee met gebak in de Slotplaats in Bakkeveen te gebruiken of gewoon rust te nemen.

Je kunt een bed in het huis reserveren. Ook kun je aan de overkant kamperen op camping ’De drie provinciën’ of van een B&B in de buurt gebruik maken.

Thema

’In balans met de wondermeridianen’ Lees hierover de artikelen:
Verandering gewenst
Wie ben jij?
Stevig in je schoenen staan

Maaltijden

We ontbijten met elkaar en maken een lunchpakket klaar. ’s Avonds vieren we het leven met een feestmaaltijd die door mijn partner is bereid. We sluiten op zondag het weekend met een gezamenlijke lunch af.

Deelnemers vertellen

Deelnemers vertellen wat ze de afgelopen jaren tijdens ‘weekend vrij, weekend jij’ hebben ervaren.

2019: Ingrid, Hans en Conny

in stille gratie
beweeg jij – volmaakt in Zen
jouw ziel rustgevend
Ik ben leeg …
dat bleek de bedoeling

Elk jaar organiseert Vol-ledig een ‘weekend vrij, weekend jij’. Verdeeld over het weekend trainen we 7 uur rondom een bepaald thema. Dit jaar vierden we ‘weekend vrij, weekend jij’ van 29 t/m 31 maart 2019. Het thema was ‘verbinden’. Dit thema verkenden we met qigong, core awareness en meditatie.

Ditmaal konden we van het natuurvriendenhuis Allardsoog in Eén-West een zaal gebruiken die wijds uitzicht gaf over de velden (in de tekening rechts boven). Alleen dit al maakte onze geesten ruimer. Zaterdagmorgen legde ik aan de hand van diverse filmfragmenten uit wat core awareness is. Je beweegt, net als een waterplant of een baby in moeders buik, van binnen naar buiten en weer terug. Op deze wijze kun je wat binnen in je leeft tot uitdrukking brengen in de buitenwereld.

Hans:
Indrukwekkende reis door koraalriffen en vruchtwater met een vriendelijke foetus. Dat bleek slechts voorspel. Ik blijk ook zelf te kunnen komen in de sfeer van gedragen worden, spontaan bewegen, opgenomen worden en bewogen door de ‘oersoep’. Mooie oefening met bijna leeggelopen ballen en deskundig begeleid door Helen.

Ingrid van Studio YellowDays heeft in haar prachtige tekening een aantal citaten uit het boek ‘Core awareness’ van Liz Koch opgenomen. Misschien kun je het lezen. Ik kan het boek je van harte aanbevelen.

De core awareness oefening en de qigong versterkten elkaar. Steeds inniger verbonden we ons met onszelf.

Zaterdagavond had Ruud een fantastisch diner voor ons bereid (op de tekening van Ingrid zie je het uitzicht van waar we aten). De avond was een menging van katjes die muizen en vrolijke stemmen.

Zondag werd, ondanks het vroege uur door het ingaan van de zomertijd, met dezelfde intensiteit getraind als de dag ervoor. Na de lunch was het weekend alweer voorbij.

Conny:
‘Weekend vrij, weekend jij’ bleek een goede naam voor dit weekend. Hele weekend fijne lessen, ontspanning, gezelligheid en heerlijk gegeten.

2018: Ingrid

Een zomerse dag in april. De eerste zwaluwen, zon en zin in dit weekend vrij. Even landen op het terras van NIVONhuis Allardsoog en na een dutje gaan we op naar restaurant De Drie Provinciën voor een lekker maal.
Dan begint de eerste training. ’In je midden’ is de rode draad dit weekend. We beginnen met aankomen, gronden. En het oefenen van de oefening die we het hele weekend zullen doen: ’wierook branden’. Zo beginnen we ons midden op te zoeken.

Zaterdagochtend, een prachtige heiige zonsopgang en we starten met een half uurtje oefenen op een van de binnenplaatsen van Allardsoog. Goed om enigszins wakker te worden. Na het ontbijt verkassen we naar een groene bedauwde wei. Een strakblauwe lucht, zon en kletsende vogels. Wij doen onze oefeningen en een buizerd komt onze inspanningen bekijken.
We staan stevig op de grond met onze tenen en hiel. We trekken de zitknobbels bij elkaar. En strekken vanzelf omhoog. In mijn rolstoel voel ik mezelf langer worden en inderdaad meer in mijn midden. Van daaruit kan alle stress en rommel van de afgelopen tijd m’n lijf uit. Bijvoorbeeld door de spontane beweging. Ik krijg eerst meer pijn, mijn schouder gaat vaster en vaster zitten. Helen doet haar magische ding en gelukkig trekt het wat bij. Na het weekend merk ik dat mijn schouder losser en minder pijnlijk is. Er is wat meer ruimte in mn lijf. En wat meer zachtheid.

Zo gaat het weekend voorbij, met heerlijke taart met slagroom, oefenen in de schaduw met uitzicht op de gigantische bloeiende fruitboom, klankoefeningen waar ik me steeds wat meer in durf te laten gaan, dutjes, thee met lekkers in het theehuis van Bakkeveen en steeds maar zon en blauwe lucht. Er is stilte en gelach, tranen en ontdekkingen. En de trainingen die op elkaar voortbouwen. Ieder kan zichzelf zijn, uitvinden wat de oefening hem of haar brengt. Helen begeleidt, daagt uit of zorgt dat de lat lager komt te liggen en het midden dichterbij.

Zaterdagavond genieten we van een fantastisch tapasdiner. Ruud heeft er de hele dag voor in de keuken gestaan. Hongerig van het trainen en de buitenlucht genieten we van alle verschillende smaken. Het is stil aan tafel.

Ook zondag worden we getrakteerd op lekker weer. Op de nu vertrouwde binnenplaats bouwen we verder aan ons midden. Nog meer naar binnen kijken, loslaten wat niet je niet meer nodig hebt. En nog meer energie laten stromen.
We sluiten het weekend af met een heerlijke lunch met de kliekjes van zaterdagavond. Op een warme zomerse dag in april gaan we allemaal weer terug naar huis. Met zonnige herinneringen en een sterk midden. In de week erna merk ik dat ik weliswaar nog steeds wel last heb van spanning, maar mijn schouder voelt echt beter en er is onder de spanning ook ruimte. En een verlangen naar meer midden, meer oefenen, en meer stilte onder een bloesemboom.

2017: Marianne

Van vijf tot en met zeven mei werd dit weekend georganiseerd door Vol-ledig in het Nivon huis in Allardsoog.

Deze locatie ligt in het gebied van het drie provinciën punt van Groningen, Friesland en Drenthe. Een prachtig natuurgebied wat een onvoorstelbare rust uit straalt.

Voor een aantal groepsleden de reden om eerder te komen en te wandelen als voorbereiding op het weekend. We waren met een groep van tien vrouwen, gezellig.

Na een heerlijk diner in het restaurant aan de overkant en een gezellige kennismaking met elkaar, startte het programma. Aan de hand van een dia presentatie werd uitleg gegeven over de vijf elementen. Leuk waren de dia’s van de dieren die passen bij de vijf dieren qigong. Je kreeg een beeld van de beweging van de dieren. De kunst was natuurlijk om de bewegingen na te doen. Ook kwamen de klank en de kleuren die bij de elementen passen aan de orde.

Elementen:
Hout kleur: groen dier: hert
Vuur kleur: rood dier: vogel
Aarde kleur: geel dier: aap
Metaal kleur: wit dier: tijger
Water kleur: blauw dier: beer

Zaterdag stond in het teken van training van de ademhalingsoefeningen, om je bewust te worden hoe adem voelt in je lichaam en het effect ervan. Als je de aandacht hierop richt voel je de ontspanning. Na een gezellige koffiepauze werd de dieren qigong ingeoefend, bijzondere bewegingen die je zowel zittend als staand kunt uitvoeren. Maar ook bewegingen die veel humor teweeg brachten, en dat was dan weer de ontspanning tijdens het oefenen. Fijn dat er ruimte was voor serieus oefenen en voor humor.

De middag was vrij te besteden. Sommigen kozen voor rust op hun kamer, of trokken zich terug met een boek. Anderen kozen voor ontspanning in het natuurgebied of een tripje naar het dorp Bakkeveen. Ruud zorgde voor een heerlijk diner zaterdagavond.

Na het diner werden de klank oefeningen getraind. Het bijzondere van klankqigong is dat iedereen de klank in haar tempo uitvoert. Uiteindelijk ontstaat spontaan een mooie resonantie, de klanken werden voller en duurden langer waardoor de klank een helend effect heeft op het inwendige orgaan wat past bij de klank en het element.

De sessie werd afgesloten met de mantra Ohm Padme Hum, wat betekent:
“Eer de God/Boeddha in jezelf”.

Een mooi geschenk voor het slapen gaan.

Voor de liefhebber werd zondagmorgen om 7 uur de vorm getraind bij de ven in het natuurgebied, voor het ontbijt! Enkelen deden dit, anderen kozen voor een rustige opstart. Na het ontbijt werd de dieren qigong nog een keer geoefend en een vijfelementen oefening.

Na de koffie, in de tuin en in de zon, een energetische meditatie. Na de meditatie zag ik allen maar ontspannen gezichten. En zo was alles in harmonie en in evenwicht.

Na een gezellige lunch werd het weekend afgesloten en ging iedereen moe, geïnspireerd en voldaan naar huis.

Een weekend vrij, een weekend jij, voel je blij!

Inschrijven 'Weekend vrij, weekend jij'

Inschrijfformulier

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.