Centeren

Recensie door Nicola en Aly.
Een boek met veel voorbeelden uit de schrijver zijn leven.

Boek een proefles tai chi of qigong
Centeren, vanuit je onderste energiecentrum in je kracht staan

Centeren: leven vanuit je centrum

Het boek ‘Centeren’ is geschreven door Thomas Crum. Hij is van huis uit Aikido-leraar. Hij heeft zich toegelegd op mensen te leren te leven vanuit hun centrum en daardoor in hun kracht te staan. Men kan dan zonder geweld een conflict oplossen. In dit boek beschrijft hij allerlei facetten van aanwezig zijn in je onderste dantian. Het belangrijkste is te aanvaarden wat zich voordoet. Je kunt een kijkje nemen op zijn website of onderstaande video bekijken.

Thomas Crum

Centeren of gronden

Recensie door Nicola

Het boek heb ik met veel interesse gelezen. Ik vond het een indrukwekkend boek. Hoe ik met het boek kennis maakte, vond ik bijzonder.

Ik kreeg tijdens de cursus palliatieve zorg een les over complementaire zorg door Martine Busch. Ze liet zien wat voor haar gronden was. Daarbij ging ik in op haar uitnodiging in en deed ze een oefening met mij voor de klas. Ze nam even de tijd om echt bij haar zelf te zijn en daarna maakte ze bewegingen met haar handen om mij heen. Ze raakte me nauwelijks aan. Naderhand voelde ik me energieker, terwijl ik me normaal moe voel na een lesdag.

Twee dagen later probeerde ik de oefening uit bij een vriendin, die erg in haar hoofd zat. Ik bracht gevoelsmatig haar energie naar beneden en raakte haar voeten even aan. Ze voelde meer gronding en ik kreeg het er warm van. Het boeide me.

Nog een paar dagen later ging ik naar de qigong-les en bij binnenkomst viel m’n oog op het boek ’Centeren’. Ik wist meteen dat ik het graag zou willen lezen/bestuderen. Ik mocht het zomaar meenemen. Met veel plezier heb ik er iets over geschreven.

Ik heb als leerdoel bij mezelf blijven in het contact met de ander. Ik ben geneigd om alleen bij de ander te zijn.

Centeren, leven vanuit je onderste dantian

Boek nodigt uit om te oefenen met centeren

Door het gemakkelijk te lezen boek met vele sprekende voorbeelden, kreeg ik kracht en inspiratie om te oefenen vanuit mijn center, mijn middelpunt van energie onder in mijn buik. Met mijn aandacht gericht op mogelijkheden i.p.v. beperkingen. omarmen i.p.v. weg duwen en/of me terugtrekken. Steeds weer mijn voeten mogen voelen en daardoor gegrond zijn, is de basis, die me energetisch sterker/krachtiger maakt. Dat is een fijn gevoel, waar ik steeds naar terug kan keren als ik apen, beren of olifanten op de weg zie.

Uit mijn dagelijks leven

Het is nauwelijks te bevatten dat ik pas geleden (in het echt) een dagje op safari was en dat onze “open vehicle” letterlijk werd tegen gehouden door een olifant. Zo bijzonder! Een dag later voelde ik me gevangen op m’n hotelkamer, ik kon wel huilen. Alleen op straat, in een miljoenenstad met hoofdzakelijk mensen met een donkere huidskleur, is gevaarlijk. Toch kon ik (soms) toepassen wat het boek me o.a. leerde: kijk naar wat je wel kan doen! Positieve aandacht geven aan m’n oppaskind van 17 en haar naar haar stage brengen (het Nationaal Kindertheater in Johannesburg), met een taxi van het hotel. Daarna had ik de ruimte (in tijd) om te reflecteren op de afgelopen dagen en kon ik alvast een stukje schrijven over wat het boek ‘Centeren’ voor mij heeft betekend. Ik had al een samenvatting van het boek gemaakt van 8 geschreven blaadjes. Daardoor kon ik het nog eens terug lezen, om me te herinneren wat me zo aansprak. Het belangrijkste is aanwezig zijn in mijn onderste dantian. Ik ervaar dankbaarheid dat het boek op mijn pad is gekomen en dat ik de kans mocht omarmen het boek te lenen, te lezen en er van te leren. Diep van binnen voel ik, dat het me helpt op mijn ontdekkingsreis (naar binnen).

Onderste energiecentrum

Recensie door Aly

Het boek gaat over de reis naar je centrum. Zo luidt ook de Engelse titel ‘Journey to center. Lessons in unifying body, mind and spirit’. Hij beschrijft hoe je naar je onderste energiecentrum toe kunt komen en wat voor verschil dat uitmaakt in hoe je je voelt en in hoeverre je in staat bent om je doelen te bereiken.

Het boek leest als een roman. Wat mij geraakt heeft in het boek zijn de vele voorbeelden waarin Crum beschrijft hoe hij zelf uit zijn onderste energiecentrum raakte en hoe het hem lukte om weer in zijn centrum terug te komen. Dit zijn hele herkenbare en met humor geschreven voorbeelden. Hierdoor realiseerde ik me opnieuw dat mijn centrum toch wel heel belangrijk is. Ik ben daar nu nog meer van doordrongen en let daar in mijn dagelijks leven meer op.

Ook vertelt hij over mensen die hij in workshops begeleidt om in hun onderste dantian te komen en over zijn ontmoeting met de Dalai Lama.

Deel je ervaring

Pagina printen