Grenzen

Marieke heeft een chronische aandoening. Door qigong heeft ze haar grenzen leren kennen en hanteren.

Qigong voor mensen met een chronische ziekte

Qigong ook voor mensen met een
chronische ziekte

Ik ontmoette Helen op een open dag. Ik was op zoek naar een vorm van beweging, omdat een ‘gewone’ sport voor mij niet haalbaar was. Toen zag ik een berichtje over een open dag voor ‘qigong voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte’.

Helen liet me met een eenvoudige oefening het verschil voelen tussen bewegen met alleen spierkracht en met energie van binnenuit. In de uitleg over wat de lessen zouden inhouden en mij zouden kunnen bieden, liet ze bijna terloops vallen dat ik mijn grenzen zou leren kennen.

Mijn grenzen leren kennen

Op weg naar huis dacht ik: ‘Ik weet niet of ik dat wel wil, mijn grenzen leren kennen’. Al jaren was ik gewend om mijn grenzen te negeren en er af en toe flink overheen te gaan. Ik had het gevoel dat dit, met mijn beperkte energie, de enige manier was om af en toe nog wat meer te kunnen doen. Ik was doodsbang dat ik als ik, mijn grenzen leerde kennen, ik ze niet meer zou kunnen negeren, en dus ook niet zou kunnen overschrijden.

Waardering voor mijn lichaam

Toch ben ik lessen qigong gaan volgen. Ik heb mijn lijf veel beter leren kennen en ondanks mijn chronische ziekte, ook waarderen. Ik heb mijn energie beter leren verdelen. En inderdaad, die grenzen, die kwam ik en kom ik nu jaren later nog steeds, regelmatig tegen. Ik ken ze veel beter. Af en toe overschrijd ik ze nog steeds, maar nu is dat een veel bewustere keuze. Soms denk ik gewoon: ‘morgen zien we wel weer verder’.

Deel je ervaring

Pagina printen