Grenzen

Marieke heeft een chronische aandoening. Door qigong heeft ze haar grenzen leren kennen en hanteren.

Qigong voor mensen met een chronische ziekte

Qigong ook voor mensen met een
chronische ziekte

Ik ontmoette Helen op een open dag. Ik was op zoek naar een vorm van beweging, omdat een ‘gewone’ sport voor mij niet haalbaar was. Toen zag ik een berichtje over een open dag voor ‘qigong voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte’.

Helen liet me met een eenvoudige oefening het verschil voelen tussen bewegen met alleen spierkracht en met energie van binnenuit. In de uitleg over wat de lessen zouden inhouden en mij zouden kunnen bieden, liet ze bijna terloops vallen dat ik mijn grenzen zou leren kennen.

Mijn grenzen leren kennen

Op weg naar huis dacht ik: ‘Ik weet niet of ik dat wel wil, mijn grenzen leren kennen’. Al jaren was ik gewend om mijn grenzen te negeren en er af en toe flink overheen te gaan. Ik had het gevoel dat dit, met mijn beperkte energie, de enige manier was om af en toe nog wat meer te kunnen doen. Ik was doodsbang dat ik als ik, mijn grenzen leerde kennen, ik ze niet meer zou kunnen negeren, en dus ook niet zou kunnen overschrijden.

Waardering voor mijn lichaam

Toch ben ik lessen qigong gaan volgen. Ik heb mijn lijf veel beter leren kennen en ondanks mijn chronische ziekte, ook waarderen. Ik heb mijn energie beter leren verdelen. En inderdaad, die grenzen, die kwam ik en kom ik nu jaren later nog steeds, regelmatig tegen. Ik ken ze veel beter. Af en toe overschrijd ik ze nog steeds, maar nu is dat een veel bewustere keuze. Soms denk ik gewoon: ‘morgen zien we wel weer verder’.

In memoriam Marieke Mulder

Donderdag 1 december 2022 is Marieke Mulder overleden. Zij kwam in 1997 op de eerste Open Dag van Vol-ledig. Je ziet haar op de foto samen met mijn moeder een qigong-oefening doen. Ze had toen al een ziekte, die haar zo’n 30 jaar later fataal is geworden.

Sinds die Open Dag heeft ze qigong beoefend om haar klachten hanteerbaar te maken. Op het laatst, toen wij samen oefenden, stond ik met qigong machteloos ten opzichte van haar lijden. We sponnen draden van intimiteit waardoor tederheid onze harten vulden. Lijden en onvermogen bestonden op dat moment niet meer.

Marieke heeft achter de schermen heel veel voor Vol-ledig gedaan. Zo hield zij tijdens mijn vakanties Vol-ledig administratief draaiende.

Het laatste jaar is onze vriendschap meer tot bloei gekomen. Ik waardeer haar intense levenslust. Deze zal mij blijven inspireren.

Deel je ervaring

Pagina printen