Je trauma voorbij

Energie tot je beschikking om te leven

Trauma kan geheeld worden met qigong en tai chi

Trauma helen met qigong en tai chi

Qigong en tai chi kunnen een grote bijdrage leveren aan het helen van trauma. Deze Chinese bewegingskunsten brengen je energie in beweging zonder dat één woord gesproken hoeft te worden. Afvalstoffen in je lichaam, ontstaan door overweldigende ervaringen, breng je uit je lichaam naar buiten. Hierdoor verminderen gevoelens van depressie en maken zelfs plaats voor opgewektheid. Je kunt dan ook beter slapen. Geleidelijk verbind je je meer met jezelf. Tegelijkertijd geven de bewegingen je kracht om voor jezelf te staan en weer in beweging te komen. Door de aandacht waarmee je de bewegingen maakt, wordt je geest helder. Dit alles maakt, dat je in de huidige situatie kunt zijn en kunt handelen.

Graag had ik, zoals gepland was, qigong beoefend met vluchtelingen op Lesbos in het kamp Moria, dat nu brandt. Helaas is door de uitbraak van Corona op het eiland de reis nu niet doorgegaan.

Verboden te wandelen door Corona

Lockdown – locked in

Mijn reis naar Lesbos begon tijdens de Corona lockdown (vanaf maart 2020). Om Bunnik, waar ik woon, werden hekken geplaatst. Hierdoor kon ik mijn dagelijkse wandelingen over de smalle paden niet meer maken. Ik raakte in paniek. Ik had géén idee dat dit samenhing met deze hekken. ’s Morgens zag ik ‘iemand’ opstaan en ‘haar’ dingen doen. Met deze ‘iemand’ kon ik geen verbinding meer krijgen. Tussen ons stond een dikke glazen plaat. Deze staat van zijn voelde heel bedreigend. Tot twee keer toe verloor ik zelfs mijn impuls tot leven. De ik, die dit alles gade sloeg, was gelukkig sterk genoeg om te beseffen dat mijn diepste verlangen leven is.

Herstel

Ik wil leven. Dat besef gaf me de kracht om mezelf aan mijn haren uit het moeras te trekken. Voor de workshop ‘Dichter bij jezelf komen’ schreef ik vijf meditaties. Elke meditatie hoorde bij één van de vijf elementen. De Vijf Elementen, een Chinese theorie, zijn de vijf basiskrachten die in jezelf en in de natuur aanwezig zijn. Ik deed de meditaties. Tussendoor beoefende ik qigong. Daarna maakte ik een collage waarin de vijf elementen in een kruis gerangschikt waren. In het midden bevond zich het element aarde. Het element van gronden en van geworteld zijn in jezelf hier en nu. Ik ontdekte in deze sessie met mezelf, dat het trauma van mijn vader over het concentratiekamp in Wolfsburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in mij voortleefde. Door de hekken om Bunnik voelde ik me opgesloten en kwamen zijn niet geuite en niet verwerkte emoties in mij tot leven. In deze sessie bevrijdde ik me hiervan. Ik viel weer samen met mezelf. Ik werd weer één geheel.

Vol energie

Na deze sessie, waarin ik het trauma van mijn vader verwerkte, voelde ik mijn energie vrij – en vrijer dan voorheen – stromen.

Trauma perkt je energie in. Je durft je energie niet vrij te laten stromen, omdat je bang bent weer overweldigd te worden. Je trapt om het veilig te houden al snel op de rem. Of je slaat door naar de andere kant en wordt gevoelloos, waardoor je dingen doet die je trauma verdiepen.

Qigong en tai chi beoefen je zelf. Je bepaalt zélf het tempo en daarmee de mate waarin jij kunt loslaten. Qigong en tai chi brengen je een nieuwe fysieke en geestelijke houding, die jij op jouw tijd integreert in je huidige leven. Daardoor ben ik gekomen waar ik nu sta: een vakkundige docente qigong en taiji die graag haar kennis en kunde deelt met vluchtelingen om hun trauma voor een stukje te helen. Op enig moment zal dit ook gebeuren. Nu kan ik mediteren: ik adem hun machteloosheid in en ik adem liefde uit.

 

Reacties van Lezers

Ria

Dank je Helen voor dit intieme inkijkje in jouw strijd met corona.

Deel je ervaring

Pagina printen