Taiji

Op de tv heb je ongetwijfeld wel eens Chinezen in een park een serie langzame bewegingen zien maken. Dit heet taiji. Het is zowel een genezingskunst, als een bewegingskunst, als een martiale kunst:

 • Genezingskunst: bij taiji richt je je energie van binnen naar buiten toe. Hierdoor kunnen afvalstoffen, ontstaan door emoties en/of verkeerde lichaamshouding, je lichaam verlaten. Je energie gaat weer vrij stromen. Je komt met lijf en geest in balans.
 • Bewegingskunst: de langzaam voortgaande bewegingen geven je uithoudingsvermogen en kracht.
 • Martiale kunst: tegelijkertijd ontwikkel je door de gevechtsbewegingen een doelgerichte focus.

Al deze drie aspecten komen in de lessen aan bod. Bij de avondles leer je telkens één (nieuwe) beweging en in een jaar de totale cyclus van bewegingen. Ter voorbereiding doen we oefeningen uit qigong, taiji of meditatie. Daarna diepen we die ene beweging uit in zijn drie facetten: bewegings-, genezings- en krijgskunst. Natuurlijk is er tijdens de les ook tijd om voorgaande bewegingen te oefenen en lopen we de vorm, de hele cyclus van bewegingen.

Je bent welkom om een kennismakingsles mee te doen.

>> Lees ook de artikelen Taiji, een krijgskunst’ en ’Taiji, een bewegingskunst’

Resultaten die Taiji je kunnen geven

 • meer energie
 • soepel in je lichaam en stabieler evenwicht
 • ontspanning van lichaam, geest en adem
 • gegrond
 • juiste lichaamshouding
 • beter slapen
 • afname pijnklachten
 • meer zelfvertrouwen
 • grotere weerbaarheid zowel in het psychische als lichamelijke vlak

Verschillen tussen taiji en qigong

 • Bij taiji leer je een cyclus van bewegingen die een cirkel beschrijven. Bij qigong sta je met je neus altijd dezelfde kant op.
 • Taiji is fysiek inspannender dan qigong. Dit komt, omdat taiji een krijgskunst is. Je ontspant je benen waardoor de knieën zich buigen en je wat omlaag zakt. Deze houding geeft je maximale vrijheid om te bewegen.
 • Taiji geeft meer structuur dan qigong en helpt je doelgericht te focussen.

Taiji lessen

Ook kan taiji bij bedrijven worden gegeven, eenmalig als bijvoorbeeld een bedrijfsuitje, of als wekelijks onderdeel van sport- of vitaliteitsprogramma. 

Groepslessen taiji 

De groepslessen worden gegeven in Zeist en Utrecht. Een avondles duurt twee uur. Dit geeft jou de tijd om én de drukte van de afgelopen week achter je te laten én ruimte om jezelf te ontwikkelen. Na uitgebreide uitleg van een oefening ga je zelf met de oefening aan de slag. Ik loop rond en geef ieder persoonlijk aanwijzingen, zodat je de oefening op jouw passende wijze kunt uitvoeren. Halverwege de les is er een pauze. Tijdens de pauze kun je, als je dat wilt, in gesprek raken met anderen. In Utrecht is er geen pauze, omdat de les korter duurt. Elke tweede woensdag van de maand staat in Utrecht taiji met waaier op programma.

Je kunt mij vragen stellen tijdens of na de les. In de les plaats ik je vraag in een breder perspectief, zodat ook andere deelnemers profijt van jouw vraag kunnen hebben. Na de les kan ik specifiek op jouw situatie ingaan.

Aan de lessen kunnen mensen zonder en mensen met een lichamelijke beperking deelnemen.

 

 

 

taiji Vol ledig_1

Waar, Wanneer

UTRECHT

Koningsweg 2

TAIJI
2de Woensdag 11:25 - 12:40 uur 
van de maand taiji met waaier

ZEIST

Nic. Beetslaan 31

TAIJI
Woensdag 19:30 - 21:30 uur

Utrecht is rolstoeltoegankelijk en heeft een aangepast toilet. 

Prijzen

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden te Bunnik. Alleen voor de lessen van Shen Zhengyu betaal je op de dag zelf aan de zaal.

Bij de wekelijkse lessen is het mogelijk om één gratis kennismakingsles (niet in combinatie met andere acties) mee te doen. Als er plaats is, dan kun je direct met de lessen starten. Je koopt hiervoor een stappenkaart die op naam staat. Een stappenkaart is goed voor 10 lessen en is 12 lesweken geldig, behalve voor de wekelijkse les op dinsdag. Voor deze avond is de stappenkaart 10 weken geldig.

avondkaart  € 180,00
ochtendkaart € 113,00; Doorn € 141,00
avondkaart zwaard   € 207,00

In principe kies je een vaste lestijd. Kun je een keer niet, dan kun je een week overslaan of die week op een andere les volgen. Eén avondles is gelijk aan twee ochtendlessen.

Voor een tweede vaste les betaal je 50% van de lesprijs.

Taiji met waaier kun je per les afrekenen. Eén les kost € 15,00. 

Restitutie van lesgeld is niet mogelijk evenmin als verlenging van de periode waarin de stappenkaart geldig is.

 Geef je nu op >>

Arthur:

"Het is moeilijk te beschrijven wat taiji voor mij doet, beter (en leuker) is om het zelf te ervaren door een keer mee te doen. Maar desondanks vertel ik je er graag over.

Toen ik begon aan taiji wist ik niet wat het precies is. Ik zocht een sport die mij helpt om te ontspannen en mijn immer op volle toeren draaiend brein wat tot rust kan brengen. Dat én meer heb ik gevonden.

Een buitenstaander zou niet snel vermoeden dat achter de rustige bewegingen van mijn klasje een martiale vechtkunst schuilt, de bewegingen kunnen een tegenstander aanzienlijke schade toebrengen. Maar mijn beleving is dat de bewegingen een middel zijn en dat de ware kracht van taiji is dat ik mijn geestelijke kracht beter leer ervaren en beheersen. Ik heb gemerkt dat hoe ik sta en beweeg een grote invloed heeft op hoe ik mij voel, en dat hoe ik mij voel weer van invloed is op hoe ik beweeg Waarom is dat boeiend? Omdat die eye-opener mij heeft geholpen om fysiek en vooral mentaal weerbaarder te worden, door te focussen op de dingen die er echt toe doen, en al het andere te negeren.
 
Het is ook goed te merken dat ik mij meer bewust ben van hoe ik mij beweeg, en dat ik daar eenvoudig aanzienlijke verbeteringen in aan kan brengen. Dat merk ik ook buiten de les om, doordat ik bijvoorbeeld eerder dan voorheen merk wanneer mijn schouders gespannen zijn.

Taiji is voor mij dus een sport die ik zowel binnen als buiten de les beoefen, en waar ik veel voldoening uit haal." 

Cees over halverwege het jaar instappen bij taiji:

"In oktober ben ik tijdens het seizoen ingestapt in de taiji lessen. Ik had al wel eens wat qigong oefeningen gedaan, maar taiji was helemaal nieuw voor mij. Ik was er wel benieuwd naar of het lzou ukken om gewoon met de bewegingen, de vorm, mee te bewegen zonder de verschillende onderdelen apart te oefenen. De andere cursisten beginnen het seizoen immers met de eerste oefeningen en bouwen het zo langzaam op tot de gehele vorm. Voor mij voelde het alsof ik een balletdanser was die mee deed aan een dans met dansers die allemaal wisten hoe ze de dans moesten dansen. Ik was me er sterk van bewust dat ik niet precies wist hoe de bewegingen zijn, maar merkte dat het vreemd genoeg toch makkelijk liep. Ik volgde de flow in de groep en keek goed om me heen. Niemand lette echt op mij en ik voelde me vrij om te bewegen, ook al was het niet precies zoals het hoorde. 

Wat ik er van geleerd heb is dat ik de taiji bewegingen niet leer door in mijn hoofd te bedenken hoe het moet en het dan ook zo uit te voeren. Ik beweeg gewoon mee en mijn lichaam begint langzamerhand de onderdelen te herkennen en onthouden. Dat geldt natuurlijk voor de delen die we – los van de hele vorm – gericht oefenen. Maar het geldt zeker ook voor de vorm als geheel. Wat me enorm aanspreekt in de taiji is dat je werkt vanuit ontspanning. Steeds beginnen met ontspannen en dan de bewegingen vanuit rust laten komen is heel mindful. Je hoeft er niet bij na te denken, het komt bijna als vanzelf. En de oefeningen met Helen helpen om de bewegingen steeds meer aan te scherpen!"

 

Jan Willem:

“Sinds een jaar of vijf volg ik taiji bij Vol-ledig, het centrum van Helen IJsselmuiden.
Ik had beelden gezien van groepen mensen in parken die synchroon bewegingen uitvoerden en wilde dat ook wel. Al gauw bleek dat die bewegingen niet zomaar gemaakt worden. Er zit een hele filosofie achter van het gebruik maken van de energie die vanuit de grond door je heen stroomt. Op die manier kost het allemaal nauwelijks kracht. De kloe is echter dat die energie alleen maar door je heen wil stromen als je houding goed is en alle spieren die je op dat moment niet nodig hebt ontspannen zijn. Elke les ga je bezig om hierin weer iets verder te komen. De 37 verschillende bewegingen ken ik inmiddels maar er valt nog oneindig veel aan de uitvoering te verbeteren. Helen traint zelf ook veel bij haar eigen leraar Shen Zhengyu, de zoon van de grondlegger van deze vorm van taiji. Daardoor komt ze regelmatig met nieuwe inzichten die ze dan ook weer door kan geven aan haar eigen leerlingen. Al jaren lang liep en stond ik een beetje voorovergebogen en had een onwillige spier in mijn rug en pijn in mijn onderrug. Ik merk dat mijn houding langzamerhand aan het verbeteren is. In mijn werk als hovenier heb ik ook veel plezier van deze lessen in goede houding en ontspanning. Dankzij de taiji zou ik dit fysiek zware werk wel eens heel lang vol kunnen gaan houden. ”