Taijiwuxigong gaf mij mijn gezondheid terug

Boek een proefles qigong
Taijiwuxigong gaf mij mijn gezondheid terug

Qigong om weer gezond te worden

In 1992 reed een auto frontaal op mij als fietser in. Ik liep daarbij een whiplash op die slecht wilde helen. Tai chi hielp wel wat, maar van mijn klachten kwam ik niet af. Dit veranderde toen ik bij het Buqi-instituut taijiwuxigong, een vorm van qigong, ging beoefenen.

Buqi instituut

In 1999 werd ik getipt over het Buqi-instituut. Het eerste weekend dat de zus van Zhengyu, Shen Jin, gaf, zal ik niet licht vergeten. Ze gaf aan het begin geen enkele uitleg over wat er te gebeuren stond. We begonnen met een oefening die ‘wuxi’, half-spontane beweging, heet. Ik kon me er niets bij voorstellen. We werden in een houding gezet en toen begonnen zo’n 80 mensen om me heen te boeren, te gillen en te bewegen. Kortom: een kakofonie. Ik verkrampte totaal en dacht ‘dit ga ik nooit doen’. Na verloop van tijd zei Shen Jin dat het klaar was en iedereen stopte. Blijkbaar waren ze niet gek. De dag ging voort met verschillende taixiwuxigong-oefeningen. Ik begreep niet wat er gebeurde, maar voelde de pijn uit mijn nek verdwijnen. De dag erop durfde ik terug te komen. Na het weekend was ik enige dagen pijnvrij na 7 jaren onafgebroken pijn. Wat was dat heerlijk! Ik ging door met de weekendtrainingen. De perioden zonder pijn werden langzaam maar zeker langer totdat ik geheel pijnvrij was en bleef.

Mijn best doen

Een grote doorbraak in de beoefening van taijiwuxigong kwam toen ik stopte met mijn best te doen en ik me durfde over te geven aan de oefeningen. Ik ging daardoor mijn lichaam ervaren en werd minder afhankelijk van de hulp van Shen Jin of haar vader. Ik ging begrijpen hoe de oefeningen werkten en kon daardoor ook bij andere gezondheidsprobleempjes oefeningen inzetten, zodat die problemen zich oplosten.

Je lichaam beweegt uit zichzelf

De half-spontane beweging is voor mij het meest essentiële onderdeel van deze vorm van qigong. Je leert je toevertrouwen aan de beweging die jouw lichaam wil maken om weer gezond en blij te zijn. Spontane beweging is een natuurlijk fenomeen dat elk dier doet als hij stress heeft ondervonden. Denk aan het vogeltje dat tegen het raam vliegt en eerst als dood neervalt en daarna ongecontroleerd met zijn vleugels gaat bewegen om vervolgens weg te vliegen. Ooit las ik in de Trouw, om precies te zijn 27 december 2008, het artikel ‘bewegen, schudden, ademen tegen de stress’ over een Israëlische arts die in de Gazastrook kinderen een liedje leerde waardoor ze na het vallen van een raket in beweging komen in plaats van verstijfd te blijven. Hetzelfde principe als half-spontane beweging; alleen op een andere wijze geïnitieerd. Hierdoor ontwikkelden deze kinderen geen post traumatisch stresssyndroom meer.

Docent in taijiwuxigong

Ik onderwijs sinds begin 2000 zelf taijiwuxigong naast andere vormen van qigong die door het Buqi-instituut onderwezen worden. Kom bewegen, schudden en ademen en ervaar de heilzame werking van qigong; warm aanbevolen.

Reacties

Carla

Lijkt mij bijzonder goed om ook te leren.

Eva

Dit is wat ik zoek als ik het goed begrijp een samengaan va qigong met tai chi. Ik heb zelf een spijsverteringsprobleem wat veel te maken heeft met mijn manier van leven, om nog maar niet te spreken van eten.
Ik ben er zeker van dat dit de weg voor mij is, zowel fysiek als geestelijk.

Helen: een aantal tai chi-oefeningen zijn uitgewerkt naar een qigong-oefening, zodat optimaal het gezondheidsaspect wordt benut.

Deel je ervaring

Pagina printen