Alle blogs met trefwoord: Ziekte en gezondheid

Qigong als je MS hebt en blind bent

Op een zonnige najaarsmorgen zitten we samen aan de koffie met krentenbol. Jolet en ik interviewen elkaar om zo onze ervaringen te delen en meer bekendheid te geven aan qigong, een Chinese bewegingskunst die energie geeft en stress vermindert.

Qigong met mensen met dementie

Met acht bewoners die lijden aan dementie van verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg, hun pastor, activiteitenbegeleidster, diens stagiaire en een vrijwilligster heb ik op 19 april 2006 een uur qigong gedaan. Ook hier voltrok zich het wonder dat mensen door qigong veranderen. Het eerste wat de activiteitenbegeleidster opviel was dat alle bewoners meededen; de meesten in beweging en sommige met de ogen alles volgend.

Slecht slapen, fluitend verder

Op tijd naar bed en een nacht helemaal, droomloos doorslapen maakt dat je energiek en opgewekt wakker wordt. Dat staat buiten kijf. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Zeker met dit warme weer hebben zelfs de beste slapers moeite om in te slapen of uitgerust wakker te worden. Ook ik ken mijn gebroken nachten.

Wat qigong kan doen bij borstkanker

Soms krijg je ineens slecht nieuws. Bij mij was dat het geval toen de chirurg mij vertelde dat ik borstkanker had. Ik zat ineens in een intens, emotioneel traject waarin ik mezelf staande wilde houden. En daarbij hielp de qigong. De rustige oefeningen die me met de jaren zo vertrouwd zijn geworden, zorgden voor een stabiele basis. De afstemming op mijn lichaam was tijdens het oefenen meteen weer vanzelfsprekend. Daarmee werd het ook weer echt míjn lichaam. Heerlijk! Qigong doen betekende dat mijn hoofd vol vragen tot rust kwam. Daarna begon ik me weer krachtig te voelen. Mentaal én fysiek.