Zelfgenezend vermogen

Het lichaam herstelt vaak vanzelf. Je kunt dit met qigong of tai chi ondersteunen. Je spreekt dan je zelfgenezend vermogen aan. En nog één stap verder is dat je je door het Onnoembare laat leiden; het zelfhelend vermogen.

Boek een gratis proefles tai chi of qiqong
Zelfgenezend vermogen

Zelfgenezend vermogen

De term ‘zelfgenezend vermogen’ wordt vaak als synoniem gebruik voor het zelfhelend vermogen of het zelfherstellend vermogen van de mens. Toch is er essentieel verschil. Door dit verschil te maken zie je hoe je deze vermogen kunt versterken.

Zelfherstellend vermogen: Sonja snijdt zich in haar vinger. Haar vinger bloedt. Even later stelpt het bloed. Een paar dagen later is de wond genezen. Haar huid is weer gaaf.

Zelfgenezend vermogen: Arend heeft last van je schouders. Om de pijn in zijn schouders over te laten gaan, doet hij qigong-oefeningen. Na een paar dagen zijn zijn schouders weer soepel.

Zelfhelend vermogen: Mathilde heeft kanker en ze wil graag genezen. Ze accepteert dat ziekte bij het leven hoort. Om haar geest helder en op te laten zijn voor wat er is, doet ze tai chi. Ze geeft zich over aan het Licht. Hierdoor weet ze wat haar te doen staat. Het primaire doel is niet meer genezen van kanker. Haar doel is geworden de mens te zijn die je altijd al is geweest. En ja, het zou fijn zijn, als haar kanker geneest.

Zelfherstellend vermogen

Het zelfherstellend vermogen is wat ik aan het begin schreef: het wondje dat heelt. Meestal merk je het niet eens op. Het gebeurt gewoon. Je vertrouwt erop, evenals de arts die bijvoorbeeld een breuk heeft gezet. Allerlei lifestyle adviezen en reclamecampagnes, zoals ‘30minutenbewegen’ en ‘roken is schadelijk voor je gezondheid’ maken mensen bewust van dit vermogen. En dat het zonde is om dit vermogen te verspillen. Over het resultaat van deze adviezen hoor je twijfel in opmerkingen als ‘mijn opa was een kettingroker en die is bijna honderd geworden, terwijl mijn gezond levende buurvrouw halverwege de dertig is overleden’. Op dit niveau kan de twijfel een onbewust afwijzen van de eigen verantwoordelijkheid zijn. Deze wordt vaak pas genomen op het moment dat er werkelijk iets met de gezondheid aan de hand is en de arts het niet eenvoudig met een pilletje of spuitje kan verhelpen.

Zelfgenezend vermogen

Wanneer je door je gezondheid beperkt wordt, ontstaat de bereidheid om zelf aan de slag te gaan. De Chinese bewegingskunst qigong biedt mensen een oefenweg waardoor ze het zelfherstellend vermogen tot een zelfgenezend vermogen maken. De oefenweg begint met het activeren van het onderste energiecentrum of dantian. Het effect hiervan is dat mensen minder snel ziek worden. Verkoudheden en dit soort kleine ongemakken behoren veelal tot het verleden. Na het activeren van het onderste energiecentrum kan de energie steeds vrijer door het lichaam stromen. Klachten lossen op; restless legs, hooikoorts, pijn en depressiviteit om er maar een paar te noemen. Bij gezondheidsproblemen stel je niet langer meer als eerste vraag ‘wat kan de arts voor mij doen?’, maar ‘wat kan ik zelf doen?’ Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Zelfherstellend vermogen is zelf genezend vermogen geworden.

Zelfhelend vermogen

Overgave

Op een bepaald moment ervaar je dat je niet alles zelf door middel van oefeningen kunt genezen. Je zult moeten accepteren dat ziekte tot het leven hier op aarde behoort. Wanneer je dit accepteert, ontdek je dat qigong je helder van geest maakt. Hierdoor kun je je afstemmen op het licht, dat oneindig, onmetelijk en onnoembaar is. Je komt, zoals dat wordt genoemd, in de flow. Je weet precies welke oefeningen je moet doen om jezelf te helpen. Soms blijk je dan nog te kunnen genezen en soms niet. Je beseft steeds meer dat het daar niet omgaat. Het gaat om ‘helen’: te worden wie je al bent. Helen strekt zich net als het licht oneindig uit en laat zich niet beperken door de aardse grenzen van geboorte en dood.

Stilte van binnen

Het zelfhelend vermogen dat er altijd al was, kun je nu ruimte geven in jouw leven. De laatste stap op de oefenweg van qigong is meditatie. Het wordt stil in jouw binnenwereld. Je grijpt je niet meer vast noch verzet je je ergens tegen. Je laat het licht zijn werk doen in jou. Je wordt geheeld, binnen of buiten de grenzen van ons aardse zijn, zowel de kettingroker als de gezond levende vrouw.

Mariëlle

Inspirerend om te lezen.

Deel je ervaring

Pagina printen