Zijn

Hoor en zie. Kom in de staat van zijn!

Boek een gratis (online) proefles Qiqong
Zijn

Zijn

Stap, knerpend grind onder mijn voeten, stap, knerp, stap …. Ik loop langs de Kromme Rijn. Het water neemt mijn gedachten, mijn lichamelijk ongemak en angst in zich op en vliet voort. Ik neem plaats op een bankje met wijds uitzicht over de rivier. Ik luister en kijk.

Ik hoor en zie.

Soms murmelen de bomen in een zachte bries. Andere keren spreken zij met stormachtige uithalen. Het water, verstild en traag, reflecteert de bomen, terwijl het stroomt en zijn eigen weg gaat. De ijsvogels vliegen flitsend voorbij. Een fuut vangt vis. Hij brengt die naar zijn partner en zijn drie kleintjes die op haar rug zitten. Het rumoer in mijn hoofd en lijf verstomt. Ik ben aanwezig.

Beweging

De natuur nodigt ook mij uit tot beweging. Ik neem het aan, kom overeind en laat me bewegen. Ik voel me tintelen van top tot teen. Energie, die me niet meer dient, stroomt uit me, weg naar de oneindige verte. Voedende energie vult me. Met volle teugen neem ik het leven tot me. Uitademend geef ik expressie aan mijn zijn. Het wordt een dans van uitstrekken en ontspannen. Ik zegen het leven. Het leven zegent mij. Ik ben qigong.

Qigong zijn

Qigong doen of qigong zijn

Lang geleden speelden twee neefjes voor mijn vader een muziekstuk op zijn verjaardag. Mark speelde een moeilijk stuk, dat hij perfect wist te spelen. Elke noot was precies en juist. In schril contrast stond hetgeen Olivier speelde. Hij ging van foute noot naar foute noot. Het maakte niet uit. Ik was diep geraakt door zijn passievolle spel. Mijn hart glimlachte.

Op gelijke wijze is er een groot verschil tussen qigong doen en qigong zijn. Je doet qigong, als je een oefening op de juiste wijze wilt uitvoeren. Je voeten moeten zo staan, vervolgens ontspan je je en laat je je omlaag zakken, zodat de aarde je veerkracht geeft. Je benen en rug strekken zich. In deze strekkende beweging komen je armen omhoog. En vergeet dan de ademhaling niet: je ademt in bij het omhoog komen en je ademt uit als je omlaag gaat. De oefening is geheel in stukjes gehakt. Je lichaam beweegt in afzonderlijke delen en niet meer als één geheel. Deze wijze van oefenen kan nodig zijn om een beweging te leren kennen. Daarna is het nodig dit los te laten en niet naar perfectie te streven. Perfectie zorgt voor een vol hoofd en nauwelijks stromende energie.

Qigong zijn, is je laten bewegen. De Chinese namen nodigen je hiertoe uit. Het zijn veelal namen van dieren die een actie uitvoeren, bijvoorbeeld de kraanvogel spreidt zijn vleugels. Qigong zijn, vraagt je je als een kraanvogel te voelen. Als kraanvogel ontspan je je en geef je je aan de aarde. De aarde duwt je op. Met wijde vleugels wiekt de kraanvogel in jou moeiteloos op het hemelruim in. Voel in je lichaam de sensaties die alleen al de bovenstaande beschrijving je geeft. Je hart klopt blij. Je energie stroomt. Het is stiller in je geworden. Je voelt je meer verbonden met de ruimte om je heen.

Kraanvogel spreidt zijn vleugels

Hoor en zie

‘Zijn’ is wat we zo heerlijk vinden op vakantie. Er is geen agenda die dicteert wat me moeten doen. Je kunt in het moment zijn. Deze mogelijkheid is er eigenlijk altijd. Hoor en zie, dan ben je weer terug in de staat van zijn. Op deze wijze kun je tai chi en qigong dit komende najaar beoefenen. Zo blijf je de vrijheid en vrolijkheid van de zomer steeds opnieuw ervaren.

Deel je ervaring

Pagina printen