Workshop Je psoas ontspannen

De psoas of grote lendenspier is de boodschapper tussen je boven- en onderlichaam.

Ja, ik wil soepel zijn. Ik geef me op!
Psoas of grote lendenspier

Workshop Je psoas ontspannen

Je psoas of grote lendenspier verbindt jouw onder- en bovenlichaam. Hij zit vast gehecht aan je lendenwervels en de onderste borstwervel en loopt via je bekken naar je bovenbenen. Deze spier ligt net zo diep in jouw weefsel verzonken als je nieren. Door deze ligging is de belangrijkste functie van de psoas informatie-uitwisseling tussen alle delen van je lichaam. Hierdoor kan je lichaam als één geheel bewegen.

Deze spier reageert op stress en verkrampt dan. Dit kan klachten geven in je gehele lichaam, van pijn in je teen tot pijn in je hoofd. Het ontspannen van je psoas geeft herstel van je soepelheid. Stress maakt plaats voor een gevoel van ruimte waardoor je meer mogelijkheden ziet. Vanuit ontspanning kun je de psoas strekken en krijgt bijvoorbeeld de rug weer zijn normale curve.

Wat je in de workshop ‘Je psoas ontspannen’ ontdekt, kun je gebruiken in je tai chi- en qigong-beoefening.

Inhoud van de workshop

Op het programma staan oefeningen uit kernbewustzijn, core awareness. In deze oefeningen beweeg je weer zoals je in het allerprilste begin van jouw leven bewoog. Vanuit je ruggengraat gaan de bewegingen uitwaarts en komen tot expressie en daarna keren ze terug naar binnen. Je lichaam krijgt zo ruimte om vast zittende energie weer in beweging te brengen en te hergebruiken. Zo ontstaan soepele bewegingen waarin je lichaam steeds meer een eenheid wordt in plaats van losse onderdelen. Je psoas ontspant. Je lichaamsbewustzijn neemt toe. Je lichaamshouding is natuurlijk gestrekt.

Bij veel mensen is het koud aan de buitenzijde van het bekken en is de pees aan buitenzijde van het dijbeen hard en/of pijnlijk. Door dit gebied loopt de galblaasmeridiaan en de wondermeridianen yang qiao en yang wei mai. In de workshop aandacht voor het losmaken van de zijkanten van je lichaam. Dit geeft verdere ontspanning van de psoas. Je schouders zijn soepeler. Je kunt de uitbarsting van lente-energie door je systeem laten stromen, zodat je je vitaal voelt.

 

Bewegen als een waterplant

Kernbewustzijn

Kernbewustzijn is bewustzijn van je midden, je ruggengraat. Al in de derde week na de conceptie ontstond een voorloper van je ruggengraat, de neuraalbuis. Vanuit deze buis groeide jouw verdere lichaam. Er kwamen blaasjes aan de bovenzijde en knopjes aan de zijkanten die hersenen, armen en benen zijn geworden. Je bewoog in die fase als een waterplant of waterdier. Je ging open en je sloot weer.

Ervaringen met online workshops

Luc over de online workshop Je psoas ontspannen

Dank je wel voor je rijke, inspirerende en degelijke workshop. Het heeft deugd gedaan, al was het nodig uit mijn ‘comfortzone’ te komen.

Je mag met recht stellen dat je lessen professioneel zijn.

Je grondige kennis, het betrekken en opvolgen van je deelneemsters / -mers getuigt van je grote ervaring in deze.

Wat mij in het bijzonder beviel was het zeer in het detail werken, focussen op specifieke spieren, pezen zonder het geheel uit het oog te verliezen. En de tijd om ieders individuele ervaring tijd en ruimte te geven.  Knap, proficiat.

Ook je online studio/lesruimte is met alle zorg opgezet, verschillende camera oogpunten naargelang wat didactisch nodig was en jij die veel tot alles in het oog hield in online context. Sterk.

Dank voor het nasturen van wat (extra) documentatie, welkom bij het zelf oefenen.

Frieda over de online workshop Je psoas ontspannen

Ik wist van te voren niet helemaal wat ik kon verwachten van de workshop ‘Je psoas ontspannen’. Ik had ‘de bal’ klaarliggen en zat op mijn matje te wachten. Het bleken geen opdrachten om de psoas te versterken of te oefenen, maar de aanwijzingen waren vooral gericht op diep ontspannen. Hierdoor kon de psoas ook ontspannen en daardoor beter zijn/haar werk doen.

Af en toe vond ik het moeilijk omdat ik bang was dat ik iets niet goed deed, maar toen Heleen een paar keer aangaf om me maar vooral over te geven en alle gedachten los te laten, kwam ik in een diepe ontspanning die behoorlijk lang aanhield. Alles werd stil, ontspannen en rustig; er was alleen nog in- en uitademen.

José over de online workshop Je psoas ontspannen

Doordat mijn bekkenbodem en Psoas sterkt zijn aangespannen en daardoor ook letterlijk zeer doen ben ik bij Helen de workshop ‘je Psoas ontspannen’ gaan doen. Bij het aanspannen van de spieren rondom de botten voelde ik duidelijk verschil tussen de tussenwervels en de borstwervels en dat was mooi om te ervaren. Dat daarna mijn hele lijf ging ontspannen, voelde goed. Toen ik een zachte bal onder mijn rug moest leggen op verschillende plaatsen gaf mij dat in eerste instantie weer spanning terug, totdat ik me kon overgeven aan de bal en weer in een ontspanning kon komen. Een oefening om vaak te herhalen want ik word nieuwsgierig hoe met name mijn rug hierdoor kan gaan spelen en soepeler kan gaan worden.

Heel fijn Helen hoe jij deze workshop geeft. Vol vuur en toch heel rustig. Ik ga hier heel veel aan hebben doordat ik mij meer en meer bewust word van mijn lichaam en hierdoor eerder voel wanneer er spanning is.

Waar, wanneer en wat kost het?

De workshop Je psoas ontspannen is
online
Zaterdag 26 maart 2022 10.00 – 13.00 uur

Prijs: € 40,00.  Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. HELM IJsselmuiden. De annuleringsvoorwaarden zijn van kracht.

Het is noodzakelijk voor deze workshop een slow-mo bal met een diameter van ongeveer 26 cm. te hebben. Je kunt hem bij mij kopen voor €13,00 excl. verzendkosten.

Ja, ik doe mee met deze workshop

Inschrijfformulier Workshop Je psoas ontspannen

  • Ik schrijf me in voor de workshop 'Je psoas ontspannen' op zaterdag 26 maart 2022 van 10.00 - 13.00 uur online.
  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.