Workshop Je psoas ontspannen

De psoas of grote lendenspier is de boodschapper tussen je boven- en onderlichaam.

Ja, ik wil soepel zijn. Ik geef me op!
Psoas of grote lendenspier

Workshop Je psoas ontspannen

Je psoas of grote lendenspier verbindt jouw onder- en bovenlichaam. Hij zit vast gehecht aan je lendenwervels en de onderste borstwervel en loopt via je bekken naar je bovenbenen. Deze spier ligt net zo diep in jouw weefsel verzonken als je nieren. Door deze ligging is de belangrijkste functie van de psoas informatie-uitwisseling tussen alle delen van je lichaam. Hierdoor kan je lichaam als één geheel bewegen.

Deze spier reageert op stress en verkrampt dan. Dit kan klachten geven in je gehele lichaam, van pijn in je teen tot pijn in je hoofd. Het ontspannen van je psoas geeft herstel van je soepelheid. Stress maakt plaats voor een gevoel van ruimte waardoor je meer mogelijkheden ziet. Vanuit ontspanning kun je de psoas strekken en krijgt bijvoorbeeld de rug weer zijn normale curve.

Wat je in de workshop ‘Je psoas ontspannen’ ontdekt, kun je gebruiken in je tai chi- en qigong-beoefening.

Inhoud van de workshop

Op het programma staan oefeningen uit core awareness. In deze oefeningen beweeg je weer zoals je in het allerprilste begin van jouw leven bewoog. Vanuit je ruggengraat gaan de bewegingen uitwaarts en komen tot expressie en daarna keren ze terug naar binnen. Je lichaam krijgt zo ruimte om vast zittende energie weer in beweging te brengen en te hergebruiken. Zo ontstaan soepele bewegingen waarin je lichaam steeds meer een eenheid wordt in plaats van losse onderdelen. Je psoas ontspant. Je lichaamsbewustzijn neemt toe. Je lichaamshouding is natuurlijk gestrekt.

Bewegen als een waterplant

Core awareness

Core awareness’ is bewustzijn van je midden, je ruggengraat. Al in de derde week na de conceptie ontstond een voorloper van je ruggengraat, de neuraalbuis. Vanuit deze buis groeide jouw verdere lichaam. Er kwamen blaasjes aan de bovenzijde en knopjes aan de zijkanten die hersenen, armen en benen zijn geworden. Je bewoog in die fase als een waterplant of waterdier. Je ging open en je sloot weer.

Ervaringen met online workshops

Luc over de workshop Je psoas ontspannen

Spieren en de emoties die er aan vast zitten (in vast gehouden worden), intrigeren me al een hele tijd.

Het werken op en met die naar het midden leidende lendenspier, die brede rugspier, je nekspieren, je hele rug, heel rijk aan ervaringen.

De workshop was een goede gelegenheid om je over te geven aan een onderdompeling in wat je lichaam je zegt. De hele opzet ervan (met nadruk op wat proprioceptieve waarnemen genoemd wordt) helpt je daarin: je start met een visuele ’demonstratie’ via videobeelden en videodemonstratie van een oefening door Liz Koch, de vele ’in’ en ’uit’ suggererende beelden, kleuren en bijpassende uitleg, gebaren en bewegingen van jou.

Die intro blijft de hele tijd wat op de achtergrond bij je als deelnemer als inspiratie waar je best met je aandacht blijft, weg van de ‘cortexiaanse’ neigingen die ….

Margreet over de online workshop YiJin daoyin

Ik werd erg blij van deze workshop.

Helen neemt je met kleine stapjes mee in de bewegingen die we maken en bouwt het rustig op. De filmpjes van bijvoorbeeld de natuurlijke beweging van dieren in de workshop verduidelijken de bewegingen. Als het nodig is geeft ze individuele aanwijzingen en er is voldoende ruimte om je ervaringen te delen en vragen te stellen.

Wat ik heel prettig vind, is de rust die Helen bewaart, zonder dat het langdradig wordt. Ik ben zelf iemand die nogal houdt van tempo, maar in de workshop is de rust juist prettig. Op die manier kan ik bij mijn eigen ervaring blijven.

Voor mij is het geen enkel probleem dat workshop online is, dat werkt prima.

Aan het eind van de workshop voelde ik me rustiger en veel sterker en voelde ik ruimte in delen van mijn lichaam waar dat eerst niet zo was.

Voor mij is het een heel prettige manier om stil te staan bij mijn eigen lijf en hier goed voor te zorgen.

Esther over de online workshop Ontspannen

Na een drukke werkweek, de workshop ‘Ontspannen’ bij Helen van Vol-ledig. Klinkt heerlijk, daar ben ik aan toe! We beginnen met een meditatie die je de kans biedt echt wakker en helder te worden. Ik kijk weer fris de wereld in. Dan doen we massage-oefeningen, deels met een warmtebron wat echt onwijs ontspannend werkt. Vervolgens een blok staande oefeningen. We voeren ze langzaam uit, en je voelt de energie in en om je heen gewoon weer opschonen en tot rust komen. Er zit ook wat rek-en-strek in, dus eigenlijk rust vanuit een actieve houding. Dan doen we in tweetallen nog een mantra, de afwisseling tussen luisteren en zelf geluid maken is zo ontspannend dat m’n maatje en ik aan het eind spontaan de slappe lach krijgen. Helen eindigt met een oefening die je in je kracht zet en je verbindt met je hogere zelf. Daarmee stap ik vol rust en met overzicht m’n weekend in.

Waar, wanneer en wat kost het?

De workshop Je psoas ontspannen is
online
Zaterdag 10 juli 2021 10.00 – 13.00 uur

Je hebt voor deze een slomo bal nodig. Dit is een zeer zachte bal die je naar eigen behoefte opblaast, zodat je dus ook met ene bijna leeg gelopen bal kunt oefenen.

Prijs: € 35,00.  Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. HELM IJsselmuiden. De annuleringsvoorwaarden zijn van kracht. Je kunt bij mij een slomo bal kopen voor € 12,00 excl. verzending.

Ja, ik doe mee met deze workshop

Inschrijfformulier Workshop Je psoas ontspannen

  • Ik schrijf me in voor de workshop 'Je psoas ontspannen' op zaterdag 10 juli 2021 van 10.00 - 13.00 uur online.
  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.