Workshop Je psoas ontspannen

Kom in trage beweging om de psoas te vitaliseren

Ja, ik wil soepel zijn. Ik geef me op!
Psoas, in - en uitgaande bewegingen

Workshop Je psoas ontspannen

Een gezonde psoas of grote lendenspier heeft een zachte, sappige structuur. Hij verzorgt de communicatie tussen onderbuikgevoelens, het enterisch zenuwstelsel, en hersenen. Hierdoor durf je te vertrouwen op je intuïtie en is je beweging soepel en gecoördineerd. De psoas verhardt en verdroogt, als hij als spier voor je lopen wordt gebruikt of je sociale conditionering niet meer in harmonie is met je intuïtie. Men noemt dan de psoas verkort.  Dit geeft allerhande aan klachten, zoals rugpijn, hoge ademhaling, darmklachten en een leven in je hoofd.

In deze workshop  laat je jouw psoas en jouw ruggengraat zachter worden en weer meer volume krijgen door traag, alsof je in water bent, te bewegen. Zo kunnen oude bewegingspatronen en opvattingen oplossen en je grote lendenspier herstellen. Verder spelen we met de beide basisbewegingen van elk levend wezen: openen en sluiten. Na deze workshop voel je je aanwezig in je lijf en beweeg je soepel en gecoördineerd. Met de oefeningen die je tijdens deze workshop leert, kun je thuis verder gaan.

Wat je in de workshop ‘Je psoas ontspannen’ ontdekt, kun je gebruiken in je tai chi- en qigong-beoefening.

Bewegen als een waterplant

Kernbewustzijn of core awareness

De oefeningen zijn grotendeels afkomstig uit kernbewustzijn, core awareness. Kernbewustzijn is bewustzijn van je midden, je ruggengraat. Al in de derde week na de conceptie ontstond een voorloper van je ruggengraat, de neuraalbuis. Vanuit deze buis groeide jouw verdere lichaam. Er kwamen blaasjes aan de bovenzijde en knopjes aan de zijkanten die hersenen, armen en benen zijn geworden. Je bewoog in die fase als een waterplant of waterdier. Je ging open en je sloot weer. In deze oefeningen beweeg je weer zoals je in het allerprilste begin van jouw leven bewoog. Vanuit je ruggengraat gaan de bewegingen uitwaarts en komen tot expressie en daarna keren ze terug naar binnen. Zo ontstaan soepele bewegingen waarin je lichaam steeds meer een eenheid wordt in plaats van losse onderdelen. Je lichaamsbewustzijn neemt toe. Je psoas vult zich weer met vocht en wordt zacht.  

 

 

Ervaringen met online je psoas ontspannen

Iliopsoas

Luc

Dank je wel voor je rijke, inspirerende en degelijke workshop. Het heeft deugd gedaan, al was het nodig uit mijn ‘comfortzone’ te komen.

Je mag met recht stellen dat je lessen professioneel zijn.

Je grondige kennis, het betrekken en opvolgen van je deelneemsters / -mers getuigt van je grote ervaring in deze.

Wat mij in het bijzonder beviel was het zeer in het detail werken, focussen op specifieke spieren, pezen zonder het geheel uit het oog te verliezen. En de tijd om ieders individuele ervaring tijd en ruimte te geven.  Knap, proficiat.

Ook je online studio/lesruimte is met alle zorg opgezet, verschillende camera oogpunten naargelang wat didactisch nodig was en jij die veel tot alles in het oog hield in online context. Sterk.

Dank voor het nasturen van wat (extra) documentatie, welkom bij het zelf oefenen.

José

Doordat mijn bekkenbodem en Psoas sterkt zijn aangespannen en daardoor ook letterlijk zeer doen ben ik bij Helen de workshop ‘je Psoas ontspannen’ gaan doen. Bij het aanspannen van de spieren rondom de botten voelde ik duidelijk verschil tussen de tussenwervels en de borstwervels en dat was mooi om te ervaren. Dat daarna mijn hele lijf ging ontspannen, voelde goed. Toen ik een zachte bal onder mijn rug moest leggen op verschillende plaatsen gaf mij dat in eerste instantie weer spanning terug, totdat ik me kon overgeven aan de bal en weer in een ontspanning kon komen. Een oefening om vaak te herhalen want ik word nieuwsgierig hoe met name mijn rug hierdoor kan gaan spelen en soepeler kan gaan worden.

Heel fijn Helen hoe jij deze workshop geeft. Vol vuur en toch heel rustig. Ik ga hier heel veel aan hebben doordat ik mij meer en meer bewust word van mijn lichaam en hierdoor eerder voel wanneer er spanning is.

Sjoukje

Na het lezen van het boek ‘Psoas, de spier van de ziel’ heb ik besloten om de online workshop bij Helen te volgen. Ik doe al een lange tijd Pilates maar houd wat been- en liesklachten.
De workshop van Helen maakte duidelijk dat ik mijn buik veel aanspan en dat ik mij opeens gewaar werd dat dit pijnlijk was voor mijn been/lies. Echt een eyopener en knap dat Helen dit online zag.

Een hele ontspannen workshop met toegankelijke oefeningen waar ik zelf echt weer verder mee kan!

Psoas, spier en boodschapper tussen lichaam en geest

Waar, wanneer en wat kost het?

Op dit moment staan geen workshop ‘Je psoas ontspannen’ gepland. Mocht je interesse hebben, neem contact met me op. Ik kan dan weer een datum plannen.

Ja, ik doe mee met deze workshop