De lachende Boeddha

Recensie door Jan Willem. Een aanrader als je je eigen energiestromen in kaart wilt brengen.

Boek een proefles qigong of tai chi
Energiestromen in je lichaam

Energiestromen in je lichaam

Ton van Gelder en Fiona de Vos schrijven in het boek ‘De lachende Boeddha‘ (166 bladzijden in pocketformaat)over de energiestromen in je lichaam.
Als al onze verschillende soorten energie goed stromen, zullen we gezond zijn en op den duur ook wijs en gelukkig worden.

Dit is makkelijk gezegd maar het gaat niet zonder slag of stoot. We hebben namelijk steeds allerlei emoties. Deze emoties kunnen spanningen geven in ons lichaam. Als die spanningen niet de kans krijgen te verdwijnen, blokkeren ze op dan duur de energiestromen.

Mediteren om spanning los te laten

Hoe zorg je er voor dat die spanningen in je lichaam weer verdwijnen, zodat je energie weer goed stroomt? Om te beginnen moet je je er van bewust worden dat er ergens in je lichaam spanning zit. Je moet dit proberen te voelen. Als je het voelt, probeer dan het gespannen deel weer te ontspannen. Bij dit voelen word je steeds afgeleid door je gedachten. Je gedachten komen meestal in een ononderbroken stroom bij je op. Een manier om je gedachten een beetje in toom te houden is mediteren. Met meditatie kun je rust en stilte in je hoofd creëren. Hierdoor kun je ook weer aandacht geven aan hoe het voelt in je lichaam.

Verschillende soorten energiestromen

De schrijvers noemen vijf verschillende energiestromen in je lichaam. Elk van deze energiestromen heeft een bijbehorende emotie die juist deze energiestroom kan blokkeren. Ik noem ze hier kort:

de nierenergie, die geblokkeerd kan raken door angst;
de miltenergie, die geblokkeerd kan raken door tobben;
de leverenergie, die geblokkeerd kan raken door boosheid;
de hartenergie, die geblokkeerd kan raken door onrust;
de longenergie, die geblokkeerd kan raken door verdriet.

Het Centrum van de Geest

Als de vijf energiestromen in je lichaam onbelemmerd plaats kunnen vinden, ben of word je gezond. De energiestromen voeden het energiecentrum dat zij de ‘De Kristallen Kamer” noemen en dat ik ken onder de naam het Centrum van de Geest. Als de Kristallen Kamer voldoende energie van alle vijf energiestromen ontvangt, geeft dat de mogelijkheid om dingen vanuit verschillende gezichtspunten te kunnen bezien. Dit noem je wijsheid.

Uit de Kristallen Kamer wordt tenslotte een energiecentrum gevoed dat “De Kroon” heet. Als dit goed in de energie zit, voel je een grote mate van geluk en ga je stralen. Je bent dan geworden als de Lachende Boeddha. Je bent iemand die de geheimen van het bestaan heeft doorgrond. Nu kun je met volle teugen genieten van al het goeds dat het leven te bieden heeft.

De in dit boekje verwoorde gedachten zijn ontleend aan de Traditionele Chinese geneeskunde. Deze manier van genezen geeft een heel andere kijk op het voorkómen of genezen van ziekte en wat er daarna nog meer mogelijk is.

Een leuk leven is goed voor je gezondheid

Er is nog een apart hoofdstuk over het denken, waar ook veel interessante dingen in staan. Bijvoorbeeld je lichaam maakt zelf allerlei genezende stoffen aan bij bepaalde gemoedstoestanden. Als je bijvoorbeeld in een toestand van blije opwinding bent, maakt je lichaam kankerremmende stofjes aan. Conclusie: je moet je leven zo inrichten dat je vaak dingen doet die je leuk vindt want dat is goed voor je gezondheid.

Het tweede deel van het boek bestaat uit een werkboek, waarin allerlei handvaten worden gegeven waarmee je zelf aan het werk kunt aan het verbeteren van je energiestromen.

Handboek voor de energiestromen in je lichaam

Ikzelf ben tijdens de vakantie waarin ik dit boekje las begonnen om na het wakker worden in bed te voelen waar in mijn lichaam spanning zit en te bedenken met welke emotie die te maken kan hebben. Ik vond dit een zeer inspirerend boek dat ik inmiddels zelf heb aangeschaft. Ik wil nog veel met dit boek werken. Een regelrechte aanrader dus.

Van Ton van Gelder verscheen ook het boek ‘energetische meditatie‘ en van Ton van Gelder en Fiona de Vos het boek ‘De Kunst van het Leven’. Beide boeken ga ik zeker nog lezen.

Deel je ervaring

Pagina printen