Workshop Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Thuis zijn in jezelf

Schrijf je in voor een proefles qigong of tai chi
Koe als symbool voor lichaamsbewustzijn

Workshop Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

In de online workshop Lichaamsbewustzijn ontwikkelen kom je thuis in jezelf. Je hoeft niet meer je best te doen; niet meer te rennen; niet meer te stressen. Als de workshop voorbij is, dan voel je je geworteld in jezelf. Je staat in je kracht.

 

Inhoud van de workshop

Lichaamsbewustzijn kun je systematisch ontwikkelen en wel in 4 stappen:

 • ontspannen;
 • bewustzijn verruimen;
 • sensaties in je lichaam ervaren;
 • aandacht voor één of meer facetten van lichaamsbewustzijn: vitaliteit, hier en nu, belichaming, gronding en verbinden met anderen en het leven;

Het resultaat is een heldere geest.

De online workshop Lichaamsbewustzijn ontwikkelen begint met je te ontspannen. Ontspanning geeft rust. Hierdoor kun je ervaren, dat je meer bent dan je lichaam, je gevoelens, je verlangens en je gedachten. Je bent een centrum van zuiver gewaarzijn. Dit gewaarzijn gebruik ruimte. Hierdoor kun je de sensaties in je lichaam woordloos ervaren. Daarna komen alle facetten van lichaamsbewustzijn aan de orde.

De oefeningen komen uit qigong, psychosynthese (een vorm van humanistische psychologie) en core awareness.

Wat is lichaamsbewustzijn?

Lichaamsbewustzijn houdt in, dat je in je lichaam voelt wat je emotioneel en gevoelsmatig raakt. Hierdoor bevrijd je je van eigen oordelen en beperkende visies waardoor je met meer veerkracht en helderheid in het leven staat.

Gegrond en verbonden

Facetten van lichaamsbewustzijn

Je kunt vier facetten van lichaamsbewustzijn onderscheiden:

 • vol leven: vitaal en levenslustig.
 • gronden: je voelt je gedragen door moeder aarde. Je kunt voet bij stuk houden.
 • belichamen: je voelt de sensaties in je lichaam. Je beweegt vanuit de stilte in jezelf.
 • waarnemen van jezelf in de ruimte: je beweegt. Je neemt je plaats in het leven in.
 • verbinden met anderen: ruimte biedt mogelijkheden om je vanuit jezelf met anderen te verbinden.

Ervaringen met online workshops

Margreet over de online workshop YiJin daoyin

Ik werd erg blij van deze workshop.

Helen neemt je met kleine stapjes mee in de bewegingen die we maken en bouwt het rustig op. De filmpjes van bijvoorbeeld de natuurlijke beweging van dieren in de workshop verduidelijken de bewegingen. Als het nodig is geeft ze individuele aanwijzingen en er is voldoende ruimte om je ervaringen te delen en vragen te stellen.

Wat ik heel prettig vind, is de rust die Helen bewaart, zonder dat het langdradig wordt. Ik ben zelf iemand die nogal houdt van tempo, maar in de workshop is de rust juist prettig. Op die manier kan ik bij mijn eigen ervaring blijven.

Voor mij is het geen enkel probleem dat workshop online is, dat werkt prima.

Aan het eind van de workshop voelde ik me rustiger en veel sterker en voelde ik ruimte in delen van mijn lichaam waar dat eerst niet zo was.

Esther over de online workshop Ontspannen

Na een drukke werkweek, de workshop ‘Ontspannen’ bij Helen van Vol-ledig. Klinkt heerlijk, daar ben ik aan toe! We beginnen met een meditatie die je de kans biedt echt wakker en helder te worden. Ik kijk weer fris de wereld in. Dan doen we massage-oefeningen, deels met een warmtebron wat echt onwijs ontspannend werkt. Vervolgens een blok staande oefeningen. We voeren ze langzaam uit, en je voelt de energie in en om je heen gewoon weer opschonen en tot rust komen. Er zit ook wat rek-en-strek in, dus eigenlijk rust vanuit een actieve houding. Dan doen we in tweetallen nog een mantra, de afwisseling tussen luisteren en zelf geluid maken is zo ontspannend dat m’n maatje en ik aan het eind spontaan de slappe lach krijgen. Helen eindigt met een oefening die je in je kracht zet en je verbindt met je hogere zelf. Daarmee stap ik vol rust en met overzicht m’n weekend in.

Tineke over de online workshop Je onderste dantian verwarmen

Het was een online workshop – maar eigenlijk bleek dat helemaal niet hinderlijk. Ik had echt het gevoel dat we met elkaar in eenzelfde ruimte waren. Het duidelijkste was dat met een aparte oefening waarbij we in tweetallen eenzelfde klank beurtelings uitspraken. De afwisseling daarin werd tot een mantra, waarbij de energie stroomde.

De opdrachten werden vanaf de basis goed opgebouwd, met uitleg waar je op moest letten. Helen was daarbij individueel behulpzaam door aanwijzingen te geven hoe de oefening verdiept kon worden.

Na elk blokje was er steeds gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Het meest bijzondere vond ik de sensatie van koud-warm en het tintelen of juist ‘zwaar’ worden van delen van het lichaam. Zo sterk had ik dat nog niet eerder meegemaakt.

Hoewel ik echt een beginneling ben op dit gebied, kon ik over het algemeen alles goed volgen. Ik was onder de indruk van de rust en de zorgvuldigheid van Helen ten opzichte van de deelnemers. Het smaakt naar meer!

Waar, wanneer en wat kost het?

Online

Zaterdag 19 juni 2021 10.00 – 13.00 uur

Prijs: € 35,00.  Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. HELM IJsselmuiden. De annuleringsvoorwaarden zijn van kracht.

De volgende workshop op zaterdag staat gepland voor:
10 juli 2021    –   psoas ontspannen

Ja, ik doe mee met deze workshop

Inschrijfformulier Workshop Lichaamsbewustzijn

 • Ik schrijf me in voor de workshop 'Lichaamsbewustzijn ontwikkelen' op zaterdag 19 juni 2021 van 10.00 - 13.00 uur online.
 • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.