Ontspannen

Je bent geaard en vol energie.
Je voelt je in balans
en verbonden met jezelf en je omgeving.

Schrijf je in voor de workshop Ontspannen
Ontspannen een werkwoord en een staat van zijn.

Ontspannen en ontspannen zijn

Ontspannen is zowel een werkwoord, als een staat van zijn. Een voorbeeld uit mijn leven:

Het is buiten grijs en het motregent. Ik vertrek naar het Noorden. Elke kilometer die ik rijd, lijk ik meer en meer van mijn beslommeringen achter me te laten. Na de stad Groningen breekt de zon door; ook in mij. Ik voel me ontspannen. Even later sta ik met mijn schildersezel bij Noordpolderzijl. Ik schilder zowel de weidsheid van het Wad als de kleinste zeehaven van Nederland. De tijd verstrijkt en desondanks word ik niet moe van het staan. Langzaam vult mijn doek zich. Met elke streek op mijn doek zie ik meer van mijn omgeving. Ik voel zowel de weidsheid als de kracht van dit kleine haventje in mezelf. Aan het einde van de dag laat ik vol trots mijn schilderij aan de andere schilders zien. Dit is wat ik gezien heb. Ik ga blij en vol energie naar huis.

Ontspannen, een werkwoord

Ontspannen is een werkwoord. Je beweegt, mediteert en/of je doet een ademhalingsoefening waardoor je tot rust komt. Inspannen staat tegenover ontspannen. Je hebt een prestatie geleverd, hetzij fysiek hetzij mentaal. Denk aan een pittige wandeling of een zwaar gesprek. Daarna heb je behoefte je te ontspannen, een lekkere douche te nemen of een blokje om te lopen. In mijn lessen taiji en qigong hoor ik nogal eens van beginners ‘ik kan me niet ontspannen’. Ontspannen is niet zo zeer een aan- of uitknop. Ontspannen kent vele dieptes. Te zeggen ‘ik kan me niet ontspannen’ is veelal een groot verlangen om op een dieper niveau in zichzelf tot rust te komen.

Ontspannen, een staat van zijn

Ontspannen is ook een staat van zijn. Je bent ontspannen te midden van de drukte in en om je heen. Je bent ontspannen in de beweging die je maakt of dat het doen van het huishouden is of een fitnesstraining. Kijk je naar mijn ontspannen in de linea ‘weidsheid’ dan kun je daarin diverse facetten onderscheiden:

– dans om het midden
Ik word niet moe van het staan.
– verbonden
Met elke streek op mijn doek zie ik meer van mijn omgeving.
– grond onder je voeten
Vol trots laat ik mijn schilderij aan de andere schilders zien.
– harmonie
Ik ga blij en vol energie naar huis.

Dans om het midden

Balans houden

Leven is de kunst van balans houden. Balans tussen ontspannen en strekken, tussen uit- en inademen, tussen rust en activiteit. Voortdurend beweeg je heen en weer tussen tegengestelden. Dit kan soepel en in ontspanning, als je zorgt dat je nooit tot het uiterste gaat. Je zorgt dat altijd iets van die andere kant aanwezig blijft. Terwijl je inademt wat spanning geeft, zorg je dat je ook wat ontspant. Daardoor verkrampt je lichaam niet en wordt je natuurlijke ritme niet verstoord. Terwijl je uitademt, strek je een beetje, zodat je uitademing volledig kan zijn.

Onderste dantian of energiecentrum

Fysiek kan je in een staat van ontspanning blijven, als je thuis bent in je onderste energiecentrum of dantian, gelegen 4 cm. onder je navel zo’n 4 cm. naar binnen. Als daar je zwaartepunt ligt, dan ben je én gestrekt én ontspannen. Je hoeft dan geen moeite te doen om rechtop te blijven staan. Zonder dat je het bewust bent, danst je lichaam dan voortdurend om dit midden.

Verbonden

Wanneer je ontspannen bent, dan functioneren jouw zintuigen op hun best. Je voelt, proeft, ruikt, ziet en hoort. Al deze gewaarwordingen zijn veel helderder dan anders. Ontspanning geeft ook dat herinneringen naar boven komen en weer voorbij gaan. Hetzelfde kan met emoties en verlangens gebeuren. Ze komen als golven op en verdwijnen weer in de eindeloze zee. Je hecht daar niet meer aan vast en juist dit geeft verbinding met jezelf. Je blijft in het moment. Het moment is tijdloos geworden. In dit tijdloze moment kun je ook de ander of het andere ontmoeten. Er is geen oordeel. Een oordeel zou tot verkramping leiden en je uit de staat van ontspanning doen vallen. Ontspannen verbindt je je met de ander, respect hebbend voor elkaars anders zijn. Dit geeft onmetelijke ruimte.

Grond onder je voeten

Je kunt daadwerkelijk grond onder je voeten voelen, als je ontspannen bent. Dat is iets heel anders dan je in visualisatie te aarden of te wortelen. In ontspanning is je onderrug én gestrekt én open waardoor energie, bloed en zenuwimpulsen vrij naar je benen kunnen stromen. Je hoeft je niet meer overeind te houden. Je voeten zijn net als je benen zacht en staan in voelend contact met de aarde. De aarde geeft je een gevoel van veilig zijn en gedragen worden. Hierdoor sta je niet alleen op die grond, maar je durft ook te staan voor wie je bent. Je bent zeker van jezelf. Steeds meer laat je los en ontspan je op een dieper niveau. Hoe meer je je aan de aarde geeft, hoe meer kracht je krijgt. Veranderingen zijn niet langer een bedreiging. Leven is gewoon verandering en stevig geworteld kun jij hierin mee bewegen.

Harmonie

Je zit in de flow. Alles lijkt vanzelf te gaan. Dat wat tegenzit, wordt slechts als een rimpeling ervaren en brengt je niet van je pad. Je bent je gewaar van jouw innerlijke stilte, waarin al het leven geborgen is. Vanuit deze stilte weet je wat je wilt en kun je dit op zijn tijd laten groeien, vorm laten krijgen en zich laten realiseren. Het leven is woordloos aanwezig zijn. Je merkt het aan je gezondheid. Je voelt je vitaal en blij. Geen klachten over vermoeidheid, spijsvertering en/of bloeddruk. Virussen hebben geen vat op je. Je bent gewoon ok.

Van doen naar zijn

Ontspannen zijn als gewoonte

Dans om het midden, verbonden, grond onder je voeten en harmonie zijn kwaliteiten die het aantrekkelijk maken om te groeien van incidenteel te ontspannen naar een gewoonte om ontspannen te zijn. Dit vergt trouwe oefening zonder je te bekommeren om resultaten. Taiji en qigong bieden oefeningen waarbij zowel lichaam als geest getraind worden. Alle oefeningen beginnen met je zwaartepunt terug te brengen naar je onderste energiecentrum en van daaruit met aandacht te bewegen. Door voortdurend met aandacht de beweging uit te voeren raken je dagelijkse beslommeringen op de achtergrond en ben je aanwezig op de plaats waar je bent.

Oefenen met je adem

Ademhalingsoefeningen worden meestal los van de bewegingsoefeningen gedaan. De adem heeft eerst nodig dat hij gewoon kan stromen zoals hij wenst. Veel mensen zetten in het dagelijks leven en tijdens het oefenen hun adem vast. Als de adem vrij stroomt, dan kan ook de energie weer vrij bewegen en word je soepeler. Je raakt meer ontspannen. Raak je de ontspanning in het dagelijks leven kwijt, dan merk je dat sneller op en kun je jezelf weer in de ontspanning terugbrengen.

Deel je ervaring

Pagina printen