workshop qigong in Zeist of online

Workshops qi gong op zaterdag in Zeist of online

Geregeld vinden op zaterdag in Zeist of online workshops qi gong plaats. De workshops zijn georganiseerd rondom een thema, zoals ‘ontspannen’. Of een serie van qigong-oefeningen staat op programma:

  • Taijiwuxigong
  • YiJin daoyin
  • Helende klanken
  • Dieren daoyin
  • Draken daoyin

Een serie van qigong-bewegingen wordt ook wel ‘daoyin’ genaamd.Het woord daoyin bestaat uit twee begrippen. ‘Dao’ betekent ‘weg’ en ‘yin’ betekent ‘richting’.  Kijk je naar het originele Chinese karakter van daoyin, dan zie je een gespannen boog. Daoyin wil zeggen, dat je je energie ergens naar toe leidt. Daoyin zijn oefeningen waarbij je energie met je aandacht door je lichaam naar buiten geleidt en op deze wijze je lichaam ontdoet van afvalstoffen ontstaan door emoties en/of verkeerde lichaamshouding. Elke serie begint met het actief maken van je onderste energiecentrum en uiteindelijk kun je je heldere vermogens hiermee ontwikkelen.

Voor het beoefenen van deze series heb je geen enkele voorkennis nodig. Ieder kan de oefeningen naar vermogen uitvoeren.

Taijiwuxigong

Taijiwuxigong bestaat uit 7 oefeningen die afkomstig zijn uit tai chi. Met deze oefeningen komt elk deel van je lichaam in beweging. De nadruk ligt op het verbeteren van je houding en het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hierdoor laat je emotionele en mentale spanningen los. Zo blijf je soepel en gezond. Lees ook het artikel ‘Taijiwuxigong gaf mij mijn gezondheid terug’

YiJin daoyin

Het woord ’YiJin’ bestaat uit twee delen. ’Yi’ betekent ’verandering’ en ’Jin’ betekent ’spieren’. YiJin kan vertaald worden als een methode om de spieren te versterken. De negen qi gong-oefeningen beginnen met je te ontspannen en rustig te ademen. Vanuit deze rust kun je met minimale spierspanning bewegen. Doordat je spieren zo ontspannen als mogelijk zijn, hebben je gewrichten maximale bewegingsvrijheid. De YiJin daoyin zorgt voor een juiste lichaamshouding en vrijheid in het bewegen van je gewrichten.

Helende klanken

Klank daoyin ofwel ‘Helende klanken’ bestaat uit drie delen. Het eerste deel zijn ademtechnieken, zoals fluiten en zuchten, waardoor je emoties van woede, verdriet, angst, onrust en/of gepieker loslaat. Het tweede deel bestaat uit klanken die vibratie geven in maag, longen, hart en nieren. Deze organen kunnen zich hierdoor ontdoen van energie die daar is opgeslagen, doordat emoties niet verwerkt zijn. In het artikel ‘Emoties in de opruiming’ lees je meer hierover. Het derde deel is een mantra die zorgt dat je organen in harmonie met elkaar samenwerken. Je geest ontspant zich en krijgt ruimte.

Dieren daoyin

De Vijf dieren daoyin wordt als één van de oudste, zo niet de oudste, vorm van qigong gezien. Je bootst de bewegingen van tijger, hert, beer, aap en vogel na. Elk dier heeft zijn eigen karakteristieke manier van bewegen. Door de verschillende bewegingen na te bootsen krijg je een juiste lichaamshouding en – beweging.

Bovendien ontwikkel je door deze bewegingen:

alertheid
gevoel van vrijheid
speelsheid
veerkracht
ontspanning.

Draken daoyin

De Chinese draak is een mythologisch figuur die al spiralend door de lucht vliegt. Met het Chinees nieuwjaar worden overal in China drakendansen opgevoerd. De draak brengt geluk en voorspoed. Hierdoor geïnspireerd heeft dr. Shen Hongxun een serie oefeningen samengesteld waardoor je de spiralende beweging in jouw lichaam kunt hervinden.

Wanneer je een juiste lichaamshouding hebt, dan kan een gewricht en een wervel optimaal bewegen. Je beweegt het soepelst als je spiraalt. Dan kun je ontspannen uitreiken. Je energie kan dan vrij naar buiten stromen. Misschien wel zover dat het opgenomen wordt in de energiebeweging van de sterren. Vanuit de sterren spiraalt energie naar de mensen en komt jouw lichaam binnen tot in je DNA. Door spiralend te bewegen ben je verbonden met hemel en aarde, met verleden en toekomst.

Jacqueline over de workshop Helende klanken

“Een bijzondere ervaring om via Zoom aan de workshop helende klanken’ deel te nemen. Helen bracht naast een theoretisch kader en oefeningen interactie tussen de deelnemers tot stand. Bijzondere ervaring om te merken dat tijdens het luisteren naar de vibratie die de ander voortbrengt, dit ook energie en vibratie bij jezelf op gang brengt.

Al met al een ontspannende en verlichtende workshop. Iets waar we/ik in deze tijd extra behoefte aan heb en het weldadige effect op voorhand niet had kunnen inschatten.”