Intentie
Focus op wat je wezenlijk wilt
Intentie
Mijn gewoonte was om voor elk van de vele qigong-trainingsweekenden met dr. Shen Hongxun in mijn schrift een vraag op te schrijven waarop ik graag dat weekend een antwoord wilde. Op deze wijze focuste ik mijn aandacht. Een keer schreef ik op, dat ik de opmerking ‘you can’t push the river’ (je kunt de rivier niet duwen) niet meer wilde horen. Elk weekend zei hij dat wel tegen mij. ‘Verdikkie, ik betaalde toch voor die trainingen en dit wist ik nu wel’. Ik besloot dat weekend niet meer mijn best te doen en gewoon plezier te maken. Dit bleek het antwoord te zijn. Ik was veel soepeler dan anders en ik kreeg aanwijzingen hoe ik de oefeningen kon verdiepen. Nooit heb ik deze opmerking meer gehoord.
Nu, ruim twintig jaar later, realiseer ik me, dat de vragen, die ik toen in mijn schrift schreef, voortkwamen uit mijn onbewuste intentie, dat ik mijn gezondheid na een zwaar verkeersongeluk wilde herstellen en mijn deelnemers optimaal les wilde geven. En zo gaat het bij velen. Onbewust kiezen we ergens voor en van daaruit handelen we. Helaas blijven dan de gewenste resultaten beperkt of komen ze helemaal niet. Dit komt, doordat onbewuste intenties meestal niet duidelijk genoeg zijn. Je hebt er geen beeld van. Ze zetten je daardoor niet aan tot het bereiken van wat je echt wilt. Bewustzijn en aandacht zijn de sleutelwoorden om intentie tot een enorme kracht te laten uitgroeien. Met deze kracht kun je realiseren wat jij vanuit je hart in de wereld wilt zetten en wat jouw leven zin geeft.
Creativiteit
Het spannende van een bewuste intentie is dat je vooraf niet weet hoe het zich zal realiseren, omdat wat je wilt groter is dan je bevattingsvermogen. Voor de Kosmos is dit een uitnodiging om jou te steunen. Gaandeweg groeit het vertrouwen dat, wat je nodig hebt op je pad komt. Je durft daar steeds in mee te bewegen. Dat is creativiteit: het samenbrengen van wat je weet, wat zich voordoet en wie je ontmoet. Uiteindelijk is dat wat jij geschapen hebt, anders en grootser dan je ooit had kunnen dromen. Verwondering en dankbaarheid maken zich van je meester.
In Trouw van 14 december 2024 las ik het artikel ‘Met deze 99 gelukkige herinneringen uit Gaza spreek ik elke persoon op aarde aan’. Het is een interview met de Gazaanse student Yahya Mahmmoud. Zijn intentie is de Gazaanse jongeren, die met passie en vastberadenheid de wereld tot een betere plek willen maken, een hart onder de riem te steken. Hij wil dit doen door 99 gelukkige herinneringen te midden van de oorlog vast te leggen en wekelijks deze op Instagram en Facebook te delen. Het vraagt van Yahya grote creativiteit om dit te realiseren. Papier is nauwelijks te krijgen en de plekken waar internet is, zijn en worden vaak gebombardeerd. Desondanks, en dat is de kracht van intentie, gaat hij door. Zijn boodschap is een boodschap van hoop, die intussen niet alleen de jongeren in Gaza een hart onder de riem steekt, maar ook ons. Welke goede herinnering heb jij vandaag geschapen?
Elke cel zegt ja
De intentie, waarover ik schrijf, is een intentie die ontstaat in je hart, het huis van je ziel. Weinig mensen kiezen hun hart als vaste woon- en verblijfplaats. De meeste mensen wonen in hun hoofd. Je kunt met je bewustzijn in je hart komen door je van top tot teen te ontspannen en dan je aandacht op je hart te richten. Luister! Als eerste komen die dingen langs die jou geraakt hebben en nog om aandacht vragen. Geef ze die aandacht en laat zijn wat er is. In de uitademing die daarna volgt, geef je ze in bewaring aan moeder aarde en ter verlichting aan vader hemel. Zo wordt het geleidelijk rustiger in je hart en kun je mogelijk je innerlijke stem horen.
Als je niet gewend bent om bewust een intentie te formuleren en het luisteren naar je innerlijke stem nog oefening vergt, dan kun je klein beginnen. Bijvoorbeeld: hoe wil jij de jaarwisseling vieren? Creëer hiervan een beeld. Zo kun je voor je zien, dat je je op je gemak voelt met je familie of vrienden waardoor iedereen zich ontspannen voelt. Een intentie vanuit je hart heeft dus altijd twee componenten: 1. het doet jou goed en 2. je wilt dit delen met een ander. Iedereen ontspannen, doordat jij op je gemak bent. Je intentie is dus: ‘Ik wil op mijn gemak zijn’. Als je in elke cel van je lichaam voelt ‘ja, dit is wat ik wil’, dan geeft deze intentie je kracht om dat waar te maken.
Intentie is geen doel
Het is belangrijk om intentie en doel niet met elkaar te verwarren. Intentie en doel zijn wezenlijk verschillend van elkaar. Bij een intentie schep je ruimte voor toeval en voor de samenwerking tussen je onbewuste, je bewuste en ons gezamenlijke onbewuste. Een intentie is een globale omschrijving waarvan de maakster in haar hele wezen voelt ‘Ja, dit wil ik waarmaken!’. Er is geen spoor van twijfel, slechts vertrouwen dat het zich zal realiseren, hoe onwaarschijnlijk ook. Je gaat ervoor en houdt de deur voor wonderen open.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika of op dit moment aan het opschorten van de nieuwe Iraanse wet met nog striktere kledingvoorschriften voor vrouwen en zwaardere straffen bij niet naleving. Dit waren en zijn intenties voor vrijheid en gelijkwaardigheid die door vele mensen werden en worden ‘belichaamd’.
Uit een intentie kunnen één of verscheidene doelen voortkomen. Een doel is SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Je intentie krijgt door doelen handvatten om het in de wereld te zetten.
Je ziet het verschil tussen intentie en doel bij het voorbeeld over het vieren van de jaarwisseling. Had je ‘het op je gemak zijn’ als een doel benoemd, dan moet je om dit doel te behalen daar de hele avond mee bezig zijn. Dat legt een enorme druk op jou. Jij wordt hiermee ook verantwoordelijk voor iedereens ontspanning. Bovendien laat je geen ruimte meer voor toeval. Is het een intentie, dan ben je misschien niet de hele tijd op je gemak, maar toch is het mogelijk dat iedereen ontspannen is. Dat maakt je nieuwsgierig. Hoe komt dat? Je krijgt de ruimte om te ervaren wat andermans bijdrage is en hoe jij je verder kunt ontwikkelen, waardoor je eventueel volgend jaar meer op je gemak bent.
Een precieze intentie
In september 2024 heb ik tijdens de eerste drie qigong-lessen aandacht besteed aan het formuleren van een intentie voor deze lessen. Deze tijd was nodig om ieders intentie te laten groeien.
In de eerste les hadden veel deelnemers een intentie gekozen, die tegenovergesteld was aan waar ze vanaf wilde. Bijvoorbeeld iemand had pijn in haar schouder en haar intentie was haar schouder soepel te laten bewegen. Wat je met deze intentie ziet, is dat iemand met haar aandacht als maar bij haar schouder is en met haar denken probeert het beter te maken. Dit leidt juist tot het ophopen en vastzetten van energie in dat gebied, waardoor nog meer pijn ontstaat. Een intentie ontstaat in een ruimer bewustzijn, zodat je buiten je normale gedachtenpatroon kunt komen en aansluiten bij het verlangen in je hart. Bij zo’n intentie is vaak op voorhand niet te bevroeden hoe die schouder zal helen. Datzelfde ruime bewustzijn zorgt in de lessen, dat je als één geheel beweegt. Het oplossen van de stagnatie in de schouder begint dan ook meestal elders in het lichaam waar wel bewegingsruimte is.
De tweede keer, dat de deelnemers met hun intentie bezig waren, werd vaak de overtreffende trap gebruikt: minder pijn, meer ontspannen in plaats van gezond en ontspannen.
In de derde les kwam de precisie. Gezond en ontspannen kan een goede intentie zijn, maar het kan ook te vaag zijn om je blijvend te motiveren. Waarom wil je gezond en ontspannen zijn? Uiteindelijk had iedereen een intentie, die haar richting gaf hoe qigong te beoefenen.
Dobberen in je bekken
Ik heb Annemarie, één van de deelnemers, gevraagd wat haar intentie ‘dobberen in haar bekken’ haar heeft gebracht. In deze alinea vertelt zij haar verhaal:
“Na Helens inleidende meditatie kwam ik bij mijn bekkenbodem uit als een schaal waarin het leven ontstaat en waar balans nooit statisch is, maar juist een meegaande beweging van wat zich aandient. Ik stelde me voor dat ik een parel was in de oneindige en tegelijkertijd veilige zee in de bekkenbodem. Dobberen betekent voor mij ‘meedeinen met de golven van energie, ondergedompeld worden in de golven maar ook er bovenuit rijzen’. Daar zit het gevoel van flow in: het mag er zijn, ik word gedragen. Dobberen is ook: de schommelbeweging ervaren van de golven die gaan en komen, eb en vloed, zon en maan, licht en donker. Elke tijd heeft zijn eigen dynamiek waarop ik geen controle kan uitoefenen. Sterker nog: als ik dat doe, schiet ik in kramp en weerstand – en het versterkt daarmee de spanning. Het zet mij dan ‘los’ van de omgeving. Qigong leert mij juist dat de omgeving en ik zowel verbonden als onderscheiden zijn.
Ik heb mijn intentie ‘dobberen in mijn bekken’ opgeschreven op een kaartje en op mijn nachtkastje gelegd. Daar ligt het naast een ándere intentie: ‘genieten met een open blik’ met als collage een blik op zee en een strandstoel met parasol. Deze intentie formuleerde ik tijdens de Chinese nieuwjaarsbijeenkomst van Vol-ledig begin 2024. Voor het slapen gaan en bij het opstaan zijn die twee kaartjes de laatste en eerste woorden die ik zie.
Ze kleuren mijn leven omdat ze een mantra zijn geworden die mij helpen in situaties van gevaar, van druk, van beslissingen nemen. Ze kleuren mijn houding als ik mensen ontmoet die mij vreemd zijn, als ik boosheid voel over oorlog en onrecht:
Waar is hier openheid te vinden in een schijnbaar gesloten mens/situatie?
Waar is er beweging mogelijk in een verstarring?
Hoe ervaar ik hier en nu het onverwachte, de verwondering, de kleine goedheid?In de praktijk merk ik dat ik zachter ben gaan kijken naar mijn eigen blokkades, dat ik mezelf minder hard val als ik niet kan doen wat ik vind dat gedaan ‘moet’ worden. Ik merk dat ik twee keer langer nadenk voor ik mijn eerste opstandige gedachten ook daadwerkelijk in een mail zet of in een enquête verwoord. Het beïnvloedt mijn taal: ‘het kan ook een beetje anders’ of ‘ hier zit ruimte voor verbetering’ of ‘ik sta open voor haar motivatie om het zó te doen’.
Ik kijk en leef zo meer met de ruimte en in dít moment van de dag, ik erger me wat minder, ik ben nieuwsgieriger geworden.
De twee intenties beïnvloeden elkaar en kleuren mijn beleving. En tot mijn verwondering gaat dat veel verder dan alleen maar de qigong-les die een wekelijkse oefening is in bewustwording. “
Focus op wat je wezenlijk wilt
Intentie geeft je dus aandacht, focus op wat je wezenlijk wilt. Je boort daardoor je creativiteit aan. Je creativiteit brengt dat wat er is zo samen, dat het je intentie omzet in realiteit. Dit geeft energie en maakt je vreugdevol, zelfs onder moeilijke omstandigheden.
Pauze
In dit artikel zijn vele kanten van intentie aangestipt. Misschien vind je het fijn om nu de tijd te nemen te overwegen wat intentie jou zou kunnen brengen. Ik reik je een drietal oefeningen hiervoor aan.
Luisteren naar je hart is mogelijk als je ontspannen bent. Hierbij een simpele ademhalingsoefening:
Neem tijd om te ervaren hoe het nu in je lichaam voelt.
Adem in 4 tellen in en dan in 7 tellen uit. Herhaal dit nog een keer. Daarna adem je 2x in 4 tellen in en in 8 tellen uit, 2x 4 tellen in, 9 tellen uit en zo verder tot 4 tellen in en 12 tellen uit.
Ervaar opnieuw hoe het nu in je lichaam voelt.
Wil je beginnen met een kleine intentie en ervaren hoe die jou vleugels geeft?
Bedenk dan als eerste voor welke situatie jij jouw intentie wil zetten. Ontspan je dan. Luister vervolgens naar je hart of vorm je een beeld van hoe jij graag wilt dat het zich ontvouwt, los van wat je mogelijk acht. Je kunt dit ook tekenen, schilderen of een collage maken. Als je in jouw hele lichaam voelt ‘hier wil ik voor gaan’, ga dan aan de slag. Geef ’s morgens en ’s avonds aandacht aan jouw intentie en zie hoe het zich ontvouwt.
Wil je graag met een wat meer omvattende intentie aan de slag, kijk dan eens terug in je leven. Welke beslissingen heb jij genomen, die jouw leven hebben veranderd? Zie je een rode draad? Is dit wat je tot een bewuste intentie wilt maken? Neem tijd om geregeld met je bewustzijn in je hart te verwijlen, zodat jouw intentie helder kan worden. Op een gegeven moment voel je ‘en dit is het’. Geen enkele twijfel meer. Je voelt stuwkracht en je komt in de flow.