Kern met pit

Dat ben jij.

Ga naar workshops wondermeridianan
Jouw kern

Kern met pit

De meeste bomen bloeien in de lente en worden dan bevrucht. In de zomer rijpen de vruchten, hun nageslacht, aan de boom. Eenmaal rijp vallen ze van de boom af. Elke vrucht bevat alles om uit te kunnen groeien tot een nieuwe, volledige boom. Je vindt dit terug in de kern van de vrucht: zaadjes met een navelstrengetje naar de moederkoek, ruimte om te groeien tot een nieuwe kiem en daaromheen een wat hardere beschermlaag.

Kern van een tomaat

Ook bij mens en dier bevindt zich in de kern haar levenskracht, de blauwdruk van haar leven en de mogelijkheid tot vernieuwing.

Core spieren

Is je core je kern?

In de fitness wereld, bij pilates en yoga spreekt men over core, het Engelse woord voor kern. Inge van Haselen, personal coach, omschrijft core als volgt:

De core bestaat uit 29 spieren die als het ware het korset van je lichaam vormen. Het zijn deze spieren die je helpen bij je dagelijkse taken zoals het optillen van je kind, het sjouwen van zware spullen, lopen, zitten, draaien en eigenlijk elke beweging die je kunt voorstellen.”

Het trainen van je core geeft kracht en stabiliteit in je dagelijks leven. Dat is prima. Echter, velen trainen de core spieren intensief bijvoorbeeld om zich lekker te voelen, of om een strakke buik te hebben of als opwarmer voor krachttraining. Ze worden dan een korset of zelfs een blok. Wie zo traint, krijgt gemakkelijk blessures of heeft geregeld pijn. Dit is ongezond. Ieder weet, dat een boom eerder breekt dan riet. De onbuigzame takken van een boom knappen. Riet buigt en komt weer overeind. Spieren die werken als een korset, snoeren je in en bieden je geen ruimte tot vernieuwing. Evenmin kan het bindweefsel om deze spieren de energetische informatie van jouw blauwdruk doorgeven, omdat de spieren door de training te droog zijn geworden. Veerkracht om de stormen in jouw leven op te vangen ontbreekt dan. Je core spieren zijn dus niet jouw kern. Wel geven ze je kern bescherming. Ook kun je jouw kern met deze spieren in de wereld zichtbaar maken.

Neurale buis

Wat is dan je kern?

Kijk je naar de appel, dan is haar klokhuis haar kern. Er is een as van boven naar beneden en in het midden bevindt zich ruimte om te vernieuwen.

Als je kijkt naar de mens, kun je iets vergelijkbaars vinden. Na de bevruchting van de eicel delen de cellen zich en formeert zich al aan het einde van de vierde week de neurale buis, die later je ruggenmerg zal worden. Je ruggenmerg blijft altijd in (hersen)vocht gebed. Waar vocht is, kan vernieuwing plaatsvinden. Dat zagen we na deze hele droge zomer. Toen de regen kwam, veerde de natuur op. Felle kleuren groen schitterden weer. In je bekken liggen je voortplantingsorganen en is bij vrouwen ruimte aanwezig om nieuw leven te laten groeien.

Ruggengraat en bekken beschermen, net als je core spieren, jouw kern. Je ruggengraat en bekken bestaan uit bindweefsel. Wanneer dit vochtig genoeg is, dan kunnen ze informatie en energie geleiden.

Chong mai

De pit in de kern

Een bevruchte eicel wordt levensvatbaar door de energie van het grote geheel. In de diepte van je lichaam ligt een energienetwerk, dat bestaat uit 8 meridianen. Dit netwerk wordt extra meridianen of wondermeridianen genoemd. Eén van deze wondermeridianen is chong mai. Hij ontstaat bij de conceptie. Chong mai bevat de blauwdruk van jouw leven. Hij roept je voortdurend op te worden wie je ten diepste bent. Je keert bewust terug naar je essentie. Chong mai  heeft vijf takken, zoals je op het plaatje kunt zien. Eén ervan loopt door je ruggengraat. Chong mai is hierdoor zeer nauw verweven met het autonome zenuwstelsel. De takken naar de benen en langs de voorzijde van het lichaam omhoog komen aan de oppervlakte in acupunctuurpunt Ma30 (Maag 30; 2 vingerbreedtes van de middellijn net boven je schaambeen).

Ma30 is het punt dat de beweging bij mens en dier initieert. Kijk je naar een poes die een vogel ziet, dan zie je soms trilling in zijn bekken en dan ineens de sprong. De buikspieren trekken samen. Om de buikspieren zit bindweefsel, dat, indien vochtig genoeg, de energie en informatie van chong mai  doorgeeft. Net als de psoas verbindt chong mai het bovenlichaam met de benen. Chong mai zet je aan te worden wie je ten diepste bent De psoas is je instinct. Ze completeren elkaar.

Ma30 maakt deel uit van je onderste dantian, een gebied dat zich uitstrekt van het begin van de rechte buikspieren naar het midden van het lichaam. Door samenwerking van diverse meridianen, ruggenmerg, bekken, ruggengraat en core spieren ontstaat de mogelijkheid je op jouw unieke wijze zichtbaar te maken in het leven. Dat is jouw kern.

Emotie energie in beweging

Je bent een kern met pit

Wanneer je aanwezig en uitgelijnd bent in jouw ruggenmerg en in je onderste dantian, dan kun je je verbinden met het leven, als een waterplant. Je bewegingen zijn uitgaand van je midden, ruggenmerg en onderste dantian, naar buiten en terugkerend naar je midden. Het is als de beweging van eb en vloed. Chong mai geeft je de blauwdruk, je ruggenmerg de impuls en je psoas het ritme. Door zo te bewegen en te leven blijf je bij jezelf en verbind je je vanuit jouw zijn met het leven. Je bent een kern met pit.

Deel je ervaring

Pagina printen