Mindful autorijden spaart geld

Je verbruikt minder brandstof en het is goed voor je gezondheid.

mindful autorijden

Mindful autorijden

Ruim een half jaar geleden weigerde mijn 17,5 jaar oude auto, die me van de ene qigong-les naar de andere tai chi-les had gebracht, verdere dienst. Van het ene op het andere moment stond hij stil. En dat was het. Ik schafte een nieuwe auto aan met cruise control en een start stop knop. Deze twee snufjes bleken de ingrediënten te zijn om mindful auto te kunnen rijden.

Juiste lichaamshouding

De cruise control werkt al vanaf 30 km per uur. Ik kan me hierdoor makkelijk aan de maximum snelheid houden. Daarom gebruik ik hem veel. Met de cruise control aan, hoef ik mijn voet niet meer op het gaspedaal te houden. Mijn voeten staan naast elkaar op de grond en dat maakt het mogelijk om ontspannen gestrekt achter het stuur te zitten. Hierdoor blijft mijn adem in mijn buik. Mijn ogen zijn zacht en alert. In plaats van te reageren, antwoord ik op het verkeer. Het gezamenlijke belang van de medeweggebruikers en mij staat meer voorop.

Stilte en rust

De start stop knop is een functie waardoor de motor afslaat, als ik stilsta voor een verkeerslicht. Dit geeft een moment van stilte en uiterlijke bewegingsloosheid. De stilte nodigt uit om ook van binnen rust en ruimte toe te laten. Als het verkeerslicht op groen springt, ben ik geheel verfrist van deze power-pauze. De motor slaat weer aan en ik rijd door.

Overzicht houden

Bij de auto werd een onderwijspakket online meegeleverd. Gisteren keek ik naar het filmpje ‘Zuinig rijden met moderne voertuigen’. Er bleek nog een derde ingrediënt te zijn om mindful en ook nog goedkoper te rijden. Bij 80 km per uur kun je zonder gas te geven en zonder je koppelpedaal in te drukken nog 500 meter rijden. Ik heb het vandaag meteen uitgeprobeerd. Het resultaat is, dat ik hierdoor in nog grotere rust op een kruising of rotonde afrijden. Dit maakt dat hoe druk het daar ook is, ik overzicht heb.

Mindful autorijden spaart geld

Hoe geweldig: hoe meer mindful, hoe meer benzine ik bespaar. Dit schijnt tot ruim € 100,00 per jaar te kunnen oplopen. Nog mooier is dat mijn CO2-uitstoot ook flink daalt. Mindful autorijden is goed voor mijn eigen gezondheid, goed voor de medeweggebruikers en iets minder schadelijk voor het milieu. Ik kan het je van harte aanbevelen!

Deel je ervaring

Pagina printen