Cursus 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

De 100-daagse online-cursus qigong ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ helpt je de gewoonte eigen te maken dagelijks een half uur tijd te nemen voor jezelf. Het zorgen voor je welzijn wordt dan net zo gewoon als dagelijks tanden poetsen. Je begint met tien minuten de sensaties in jouw lichaam te ervaren. Van daaruit kom je in beweging en beoefen je twintig minuten qigong.

In het dagelijks leven gaat dit half uurtje voor jezelf rust en tijd opleveren, want je ervaart weer wat wezenlijk voor je is. Hierdoor kun je beslissingen nemen en daarnaar handelen.

Lichaamsbewustzijn en qigong

Lichaamsbewustzijn maakt dat je op de juiste wijze je lichaam gebruikt. Daardoor ontwikkel je een goed gevoel van plaats en tijd. Dit geeft meer zelfvertrouwen en zelfwaardering. Als vanzelf ga je je grenzen beter bepalen en aangeven. Hierdoor ontstaat ruimte om ten volle te leven.
Door het beoefenen van qigong leer je je energie vrij door je lichaam te laten stromen. Deze vrije doorstroming van energie geeft fysieke en emotionele balans, je immuunsysteem wordt sterker, je ademhaling wordt rustiger, je spijsvertering kan beter zijn werk doen, je krijgt een meer in ontspanning gestrekte lichaamshouding en een gezondere bloeddruk.

Inhoud cursus 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

Vóór aanvang van de cursus ontmoeten we elkaar individueel. In deze ontmoeting van een uur kijken en formuleren we jouw specifieke aandachtspunten. Daarbij gaan we na hoe jij het beste de oefeningen kunt uitvoeren. Zo kan iedereen met en zonder een lichamelijke beperking meedoen.

Iedere 10 dagen ontvang je een nieuwe schriftelijke les met instructiefilms van de oefeningen voor de komende periode. Deze les is opgebouwd uit:
• uitleg en verdieping van het thema van die les (bijvoorbeeld aarden, veerkracht);
• relevante kennis van jouw lichaam of geest;
• ideeën om het geleerde in het dagelijks leven toe te passen;
• aandacht voor wat je verlangt met deze cursus te bereiken;
• literatuur tips voor degenen die een verdere verdieping in een thema zoeken.

Na ontvangst van een nieuwe les blijven de oude lessen tot je beschikking. Na 110 dagen kun je een abonnement nemen op de cursus, zodat je de cursus kunt blijven gebruiken.

Individueel of in groepsverband

Je kunt de cursus in groepsverband of individueel volgen. Doe je de cursus in groepsverband, dan zijn er tijdens de 100 dagen twee bijeenkomsten van 1 à 1,5 uur afhankelijk van de groepsgrootte. Tijdens deze bijeenkomsten herhalen we de oefeningen, kun je ervaringen delen en kun je vragen stellen. Er is een vaste startdatum. De eerstvolgende datum staat in de agenda.

Doe je de cursus individueel, dan is er geen vaste startdatum. Je kunt dan op elk door jouw gewenst moment beginnen. In plaats van de 2 groepsbijeenkomsten heb je nog één individuele sessie tijdens de 100 dagen.

Deelnemers over de online cursus

Helen

“Ik ben een van de leerlingen van Vol-ledig die regelmatig een lessen serie qigong heeft gevolgd in de afgelopen jaren of een bepaald evenement en een keer ben ik met een weekend mee geweest. Taiji en qigong trekken mij aan omdat de bewegingen die je maakt het concentreren makkelijker maakt dan bijvoorbeeld mediteren. Omdat ik graag elke dag bewust een rustmoment wil inlassen ben ik met deze 100 daagse begonnen en nu ben ik op dag 115 al aangeland. Door de ondersteunende films ben ik in staat geweest elke dag de qigong-oefeningen ook werkelijk te doen en uit gaan kijken naar het dagelijkse moment van oefenen. En wat zo leuk is: je kunt overal oefenen, omdat er hele kleine bewegingen zijn die een ander toch niet ziet. Zo wordt een wachtmoment bij de bus of in een rij ineens een heilzame oefening en een moment voor jezelf.”

Els

“Ik begon met stijve, opgezette benen, vaak gevoelloze voeten, pijn en stijfheid in onderrug en tussen mijn schouderbladen, slechte en onregelmatige ademhaling, raar watterig hoofd en vooral veel uitstelgedrag en stress. Na een paar dagen oefenen werd ik met meer energie wakker, was vrolijker en ontplooide meer activiteiten. Ik kwam letterlijk weer een beetje in beweging. Het voelde echt als een soort cadeau aan mezelf om iedere ochtend te beginnen met de oefeningen. Ik kwam er zelfs vroeger voor uit bed. Na ongeveer 30 dagen werd het oefenen zwaar, omdat ik het als een ‘verplichting’ begon te voelen. Dit heeft best wat frustratie op geleverd en wat doorzettingsvermogen gevraagd. Na 100 dagen zijn sommige klachten verdwenen en andere een stuk verbeterd. Ik ben nu veel bewuster van dingen die in mijn lijf of energie spelen en reageer er vaak ook op.”

Mensen met niet aangeboren hersenletsel

De cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ is heel geschikt voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Je bepaalt zelf het moment waarop je de oefeningen doet. Je kunt het in drie periodes van tien minuten verdelen. Je hebt geen last van externe prikkels. Deze cursus draagt zeker bij aan beter hanteerbaar worden van je emoties, een verbetering van je concentratie en beter weten hoeveel energie je hebt en waar je die voor wilt inzetten.

Werkgevers

Als bedrijf verwacht je dat medewerkers prestaties leveren waarmee ze bijdragen aan de organisatiedoelen. Er kunnen redenen zijn waarom dat niet (meer) lukt en/of medewerkers tegen grenzen aanlopen. Je waardeert het als werknemers bij tijds signaleren als de werkdruk voor hen te hoog is of de balans tussen zakelijk en privé verstoord is geraakt. Hierdoor kun je met elkaar in overleg gaan voordat ziekte of arbeidsconflict ontstaat. Preventie staat hoog in je vaandel.
De cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ levert hiervoor een goede bijdrage:
• de vitaliteit van de werknemer neemt toe;
• de concentratie van de werknemer verbetert;
• de werknemer leert zich een doel te stellen, het enthousiasme hiervoor te houden en zijn doel te realiseren;
• de werknemer krijgt meer vertrouwen in eigen kunnen;
• de werknemer ontwikkelt fysieke en mentale veerkracht waardoor het omgaan met onverwachte omstandigheden verbetert.
Het bedrijf faciliteert en de werknemer neemt de verantwoordelijkheid voor zijn leven. Hierdoor kun je elkaar op tijd vinden en met elkaar tot overeenstemming komen.
Voor bedrijven kom ik, indien gewenst, op locatie voor de individuele bijeenkomsten en de groepsbijeenkomsten.

Inschrijven voor de cursus 'In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!'

Inschrijfformulier

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Online bij Vol-ledig

Naast deze cursus kun je ook met wekelijkse online interactieve lessen meedoen.