Voortgaande beweging

Spiralende beweging brengt energie van jouw DNA naar de kosmos en keert terug met helende informatie.

Kijk in de agenda voor de workshop Spiralend bewegen
Spiralende beweging

Spiralende beweging

Weet jij hoe een flinke plens water door de afvoer omlaag stroomt? Wat je ziet, is een spiralende beweging tegen de buitenkant van de afvoer. Het midden is leeg.

Hetzelfde kun je in jouw lichaam ervaren. Een experiment: zak zo recht mogelijk door je benen heen omlaag en kom weer omhoog. Hoe voelt dit? Dan doe je dit nogmaals, maar op een andere manier. Nu ga je al spiralend omlaag en je komt weer spiralend omhoog. Hoe voelt dát? En wat is het verschil tussen beide manieren?
Je merkt waarschijnlijk, dat de eerste keer zwaarder ging dan de tweede keer; mogelijk kwam je de eerste keer minder diep en voelde je je gewrichten. En veerde je de tweede keer makkelijker op.

De spiralende beweging vindt dus plaats rondom leegte. En de spiralende beweging geeft je veerkracht.

spiralende beweging melkweg

Spiraalbeweging

Het wonderlijke is, dat de spiralende beweging eigen is aan alles wat leeft, van een cel tot de Melkweg. Om nog een paar voorbeelden te noemen:

  • een golf die komt aanrollen en stuk slaat op de branding;
  • een groeiende bananentros;
  • het huis van een nautilus (soort inktvis) dat hij ruim 200 miljoen jaar geleden bouwde;
  • een baby die door het geboortekanaal gaat;
  • spieren die een spiralend netwerk vormen om de botten;
  • DNA is een helix, een dubbele spiraal die voortdurend in beweging is.

In tai chi en qigong maak je bewegingen die overeenstemmen met de natuur. Steeds beweeg je spiralend van voeten naar handen en kruin en dezelfde weg weer terug. Jouw centrum is leeg. Dit betekent, dat jouw geest wijd als de hemel is en nergens aan vasthoudt. Wolken van gedachten of emoties komen en gaan. Jij blijft ontspannen in de inspanning. Lao Tse omschrijft het als volgt:

Dertig spaken komen samen in één naaf.
En dank zij het gedeelte waar niets bestaat,
beschikken we over een wagenwiel.

Groeispiraal

Groeispiraal

Er zijn wiskundig gezien diverse spiralen. De groeispiraal is alles wat leeft eigen. Deze spiraal kent noch begin noch einde. Je ziet dit terug in de theorie van yin en yang verbeeld in het tai chi-symbool. In het witte visje is een zwart oog en in het zwarte visje een wit oog. Deze oogjes op hun beurt hebben weer een kiem van de andere pool waardoor de beweging oneindig in een spiraal voortgaat. Dat is het kenmerk van een groeispiraal: hij kan oneindig klein worden en oneindig groot. Dit betekent, dat jij met een spiralende beweging elke cel in jouw lichaam kunt verbinden met de kosmos. Je kunt vanuit de kosmos helende energie in je laten stromen.

Tai chi symbool fractal

De tweede eigenschap van de groeispiraal is, dat hij in steeds ruimere bewegingen groter wordt of inkrimpt. Je ziet dit bij het huis van de nautilus. Je kunt dit ook ervaren in je lichaam: bij je staartbeen is de spiraalbeweging minimaal geworden. Vanzelf kom je in diepe rust. Bij je kruin en handen is de spiralende beweging maximaal, zodat hij voort kan gaan en samenvallen met de energiebeweging van de kosmos. Rust en beweging vormen één geheel, net als water en zuurstof samen leven geven. Yin en yang onafscheidelijk met elkaar verbonden.

Van kracht blijft, dat de groeispiraal beweegt om leegte heen. Lao Tse voegt hieraan toe, dat deze wijze van bewegen je onbegrensde energie geeft:

De ruimte tussen hemel en aarde gelijkt op een blaasbalg.
Al schijnt ze hol, toch ontbreekt er niets.
Zo zij in beweging gebracht wordt, komt er meer uit.

Drakendans in Zeist

Draken Daoyin, oefenen met de spiralende beweging

Vanwege het heilzame effect van spiralend bewegen heeft dr. Shen Hongxun († 2011), lange tijd mijn leraar, speciaal een serie qigong-oefeningen samengesteld waarin de beoefenaar beweegt als een draak. De draak is een mythisch figuur, die altijd spiralend in beweging is. Tegelijkertijd zoekt hij de stilte van het luchtruim en wortelt hij zich met zijn staart in de aarde. Zo voelt hij zich thuis in het leven. Deze drakenserie, JinLong Daoyin genaamd, geeft jou weer de spiralende en soepele beweging terug waarmee je geboren bent. Deze serie oefeningen begint en eindigt in stille aanwezigheid. Tussen begin en eind oefen je met de spiralende beweging, alleen en met een oefenmaatje. Hierdoor zijn het niet alleen de bewegingen die jou helen, maar je heelt ook door je verbondenheid met zowel het binnenste van jezelf, je DNA, als je verbondenheid met het leven.

Ademen is als het ritme van de golven

De leegte aanvaarden, is de volheid vinden

Om de spiralende beweging ruim baan te geven in jezelf, breng je allereerst je geest tot rust, zodat hij zich niet meer vasthecht aan gedachten en emoties. Dit is ook een vorm mindfulness. De volgende stap is je geest ruim laten worden. Hierdoor ontstaat leegte waarin je weer als één geheel kunt bewegen en de spiralende beweging door jou heen kan gaan. Je bent niet langer de doener, maar je laat het gebeuren in volle aanwezigheid. Dit geeft gezondheid, blijheid en energie. De spiralende beweging gaat oneindig voort van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.

Pauze

Overal vind je spiralen terug. Vaak zijn we ons daar niet van bewust. Hieronder een paar uitnodigingen om ze weer te gaan zien en ervaren.

Maak een wandeling. Fotografeer onderweg spiralende bewegingen. Wat voel je in je lichaam? Graag ontvang ik een foto met het resultaat.

Teken een mandala met spiralen. Je kunt hiervoor een YouTube-filmpje gebruiken. Wat voel je in je lichaam? Graag ontvang ik een foto van jouw mandala.

Onderzoek hoe je je gewrichten kunt laten spiralen. Voel eerst de beweging van strekken en buigen in een rechte lijn. Daarna probeer je het gewricht te spiralen. Dit geeft zachtheid en ontspanning. Je kunt uiteindelijk alle gewrichten al spiralend met elkaar verbinden.

Deel je ervaring

Pagina printen