Zomerlessen
qigong en tai chi

Vrijheid, gezondheid en genieten met anderen.

Meld je aan..
meditatie aan het water ontspant

Op vakantie naar jezelf

Op vakantie naar jezelf is een bijzondere ervaring. Je reist naar de bronnen van vreugde. Je laaft je daaraan. Verkwikt en ontspannen gaat je reis voort naar weidse uitzichten. Nieuwe, verfrissende ideeën komen in je op. Het avontuur lonkt en je gaat naar de duistere grot om er met zelfvertrouwen uit te komen. Je ontmoet onderweg jezelf en vele anderen. Je hart bloeit open. Dan kijk je in de spiegel en je ziet een sprekend gezicht met telkens een andere uitdrukking. Zo ontspannen en open mag het na de vakantie blijven.

Bovenstaande ervaringen doe je op in beweging met tai chi en qigong, in stilte met meditatie en door te ademen. Je hoeft geen enkele voorkennis te hebben. Zonder of met een lichamelijke beperking kun je aan deze reis deelnemen.

Deze vakantie duurt 5 weken 4 avonden van maandag tot en met donderdag. Je bent vrij om te kiezen welke avonden je meegaat. Elke avond van 19.00 – 21.00 uur is een reis op zich. Iedere avond word je verwend met thee en wat lekkers.

Deze verkwikkende reis vindt plaats in de gezonde buitenlucht op het grasveld Kwartellaan 13 in Zeist. Voor het comfort is een aangepast toilet aanwezig, dat je bij nood kunt gebruiken. Mocht het regenen, dan vindt de reis bij jou thuis online plaats. In de agenda staat uiterlijk om 17.00 uur of de reis die dag buiten of online is.

Waterval, bron van vreugde

Bronnen van vreugde

maandag 20 tot en met donderdag 23 juli 2020

Deze eerste week heb je alle tijd om in je lichaam aan te komen. De week start met elk deel van je lichaam te bewegen en met elkaar te verbinden. Daarna geef je ruimte aan je hart. Vanzelf komt een innerlijke glimlach tevoorschijn die jouw gezicht zacht maakt. Je duikt dan nog dieper in je lichaam om ook je organen vrij te laten bewegen. Heerlijk zo ontspannen en vol vreugde in je lichaam te zijn.

 

Vergezicht van bergen

Weidse vergezichten

maandag 27 tot en met donderdag 30 juli 2020

Met het opschonen van je energieveld begint de tweede week. Hierdoor kun je je verbinden met hemel en aarde. In deze verbinding wil je graag staan, omdat dit je ruimte geeft. Zo kom je als mens tot je recht. Je grondt je nog meer, zodat je kunt ervaren wat iets met je doet zonder van je stuk te raken. Vanzelf ontstaan hierdoor weidse vergezichten. Je ziet verbanden en nieuwe ideeën borrelen op.

Licht in de grot

Duistere grot

maandag 3 tot en met 6 augustus 2020

Een avontuurlijke week staat je te wachten. Je gaat op ontdekkingstocht naar de grot diep in jou. In die grot vind je jouw  ‘zee van energie’. Vervolgens ga je raften op de onderstromen in jezelf met soms rotsen die de doorgang bemoeilijken en soms heerlijk vrij genietend van het moeiteloos bewegen. In ieder geval keer je met meer zelfvertrouwen van dit avontuur terug.

Ontmoeting tussen twee apen

Ontmoetingen

maandag 10 tot en met donderdag 13 augustus 2020

Het leuke van vakantie zijn de onverwachte ontmoetingen. De week begint met het nabootsen van dieren. Hierdoor ontdek je kwaliteiten in jezelf die je misschien nog niet zo ervaren had. Daarna ontmoet je de ander. Soms word je daarin teleurgesteld, omdat de ander niet voldoet aan jouw verwachtingen. Je vergeeft hem zo goed en zo kwaad als het gaat. Hierdoor opent je hart.

 

Sprekend gezicht

Sprekend gezicht

maandag 17 tot en met donderdag 20 augustus 2020

In deze laatste week staat de ademhaling centraal. Je adem is uiterst gevoelig en reageert op elke gevoelsverandering. Ook jouw gezicht verandert dan van uitdrukking. Het toelaten van deze veranderingen zorgt voor diepe en blijvende ontspanning. Om dit voort te zetten na deze fantastische vakantie leer je een korte serie met oefeningen die je dagelijks thuis kunt doen.

Recensies

Hieronder lees je wat andere deelnemers de afgelopen jaren met het zomerprogramma ervaren hebben.

2019: ontluiken

Esther: sommigen doen een sauna-verwendagje. Je kunt ook een zomeravond bij Vol-ledig zijn! Ontspannen, tot rust komen, jezelf ontmoeten, je focus weer vinden.
In één avond in een kabbelend ritme komen. Heerlijk.

In de zomer zijn er geen wekelijkse lessen qigong of taiji, maar wel een doorgaand programma van 5 weken; 4 avonden per week. Elke avond was gevuld met qigong, taiji en/of meditatie, waarmee het thema van 2019 ‘Ontluiken’ werd uitgewerkt. Deelnemers ontspanden en ontmoeten weer zichzelf.

Joyce: een heerlijke ontspanning als je door werkt in de zomer. Een avond me-time. Alleen met mijn lijf bezig zijn; gedachten uit en zintuigen aan. Zomerrust in anderhalf uur! 

Qigong bij Vol-ledig buiten: enkels en polsen in beweging zodat de energie kans stromen

Twee deelnemers hebben het volledige programma meegedaan. Marios schrijft hierover het volgende:

Alweer de laatste dag van de vijf weken Vol-ledig-zomer, weken waarin ik ’s avonds naar de gymzaal ga en me overgeef aan de oefeningen en meditaties. Dat brengt me rust in het hoofd, lijfelijk bewustzijn van spanning en aanleren hoe ik me kan ontspannen en ruimte maken voor heden en verleden. Waar sta ik nu, hoe kwam ik daar? Wat liet ik al los en waar verkramp ik nog? Welke vrijheid heb ik al maar gebruik ik nog niet?
 
Deze weken zijn zo waardevol door de oefeningen die Helen ons brengt.
In het programma komt qiqong, taiji, meditatie aan bod in een goed doordachte volgorde. Voor ieder wat wils, voor beginners die voor het eerst komen kennismaken, voor wie er al meer bekend mee is verdieping, voor iedere deelnemer aandacht en individuele aanwijzingen.

Anderen deden één of meer avonden mee. Sommigen kwamen op hun vaste lesavond.

Joyce: lekker ontspannend. De moeite waard om de oefeningen in de zomer te onderhouden.

Het thema ‘Ontluiken’ ging over balans brengen tussen het verbonden zijn met jezelf en het staan in de wereld. De balans ontstond door de wondermeridianen te stimuleren. De wondermeridianen vormen een buffersysteem tussen de energie die je van je ouders hebt meegekregen en de oppervlakkige hoofdmeridianen, die met de organen verbonden zijn. Door een krachtig buffersysteem te hebben, blijf je bij veranderingen in balans. Vier van die wondermeridianen ontspringen in de enkels. Met verschillende oefeningen hebben we de enkels soepel gemaakt.

Bernardine: Strekking van de hielen geeft ook een krachtige strekking via de handen naar buiten. Dit geeft ruimte in geest en lichaam. Ik kan richting geven aan mijn energie, als mijn enkels ontspannen en soepel zijn.

Deze zomer bracht mij tevredenheid. Elke avond was er een zee van tijd waardoor de oefeningen met grote intensiteit door de deelnemers werden uitgevoerd. De tevredenheid was er niet alleen bij mij.

Lidy: door wat vaker in de week te kunnen komen, kom ik weer stap voor stap dichter bij mezelf. Bij een tevreden ik. En het is hier ook nog eens zo mooi tussen al die bomen.
PS: Voor de zaterdagen 26 oktober, 23 november en 21 december 2019 staan workshops over de wondermeridianen gepland met als titel ’Verandering gewenst’. Je kunt één of meer zaterdagen meedoen. De eerste zaterdag gaat over de 4 meridianen die meteen bij de conceptie ontstaan; de tweede zaterdag over de 4 andere meridianen; de derde zaterdag over de samenwerking tussen de verschillende meridianen.

Een prachtig boek over dit onderwerp: Wondermeridianen, over de onderstromen in het landschap van ons lichaam door Guus Martens.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant om te lezen:
In balans en vol energie
Ontspannen op zaterdag

 

2018: bijtanken

De zomer is alweer op zijn retour: de dagen worden korter; de schaduwen worden langer; het zomerprogramma 2018 ’Bijtanken’ is voorbij. De tijd is aangebroken om verhalen te vertellen.

Dit jaar waren het vijf zon overgoten weken. Eén week was het zelfs zo warm dat ik het programma aanpaste aan het weer. We deden oefeningen die ieders lichaam verkoelde en tot rust bracht.

Bernardine:
’Zomercursus 2018. Heerlijke zwoele zomeravonden. De warmte van de dag achter je latend door de ogenschijnlijk simpele, subtiele bewegingen en klank, maar daardoor krachtig en effectief. Temperatuur weer normaal. Mijn lichaam lichter aanvoelend en een helder en rustig hoofd. Ontspannen, energiek en met ruime blik opgewekt terugfietsend naar huis.’

Bijna iedereen ervaart ontspanning door deze zomerlessen.

Betty:
’Deze zomer kennis gemaakt met qigong tijdens het zomerprogramma. Ik vind de lessen onder leiding van Helen heerlijk en ontspannend. Het nodigt zeker uit voor een vervolg.’

Esther vertelt wat ontspanning met haar doet.

Esther:
’Op de een of andere manier klinkt ‘ontspannen in de zomer’ altijd of alles dan al relaxt is. Elke zomer weer blijkt ‘niets is minder waar’.
Op dus naar de zomerlessen van Helen. En dáár gebeurt het: ‘ik ervaar de zomer’. Zie wolken, bomen, bladeren. Voel het gras, een briesje. Hoor de vogels, het ruisen van de bladeren. Dan is qigong een geschenk waardoor ik mezelf weer snap en mijn eigen ritme vind.’

Door te ontspannen vind je je eigen ritme en ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. Je waarneming verfijnt zich steeds meer. Kortom, je lichaamsbewustzijn groeit.

Peter:
’Door te beginnen met qigong werd ik tot mijn verrassing geconfronteerd met een, mij tot dan toe onbekend, lichaamsbewustzijn. Nou daar kan ik wel even mee vooruit!’

Aan de lessen deden zowel mensen mee die al vertrouwd waren met de lessen van Vol-ledig als mensen voor wie het een eerste kennismaking was. In de verhalen lees je dat niet terug. Ieder kreeg op zijn of haar niveau de oefening aangeboden.

Rike:
’Na jarenlang elders taiji-lessen te hebben gehad nu deelgenomen aan de zomersessie bij Helen. Een geheel nieuwe ervaring! Wat heerlijk om weer eens vanuit een andere aanpak het lichaam en de geest los te maken. Dank voor je inzet en aanwijzingen. Het was energievol; het was soms lastig; het was heerlijk!’

Joyce:
’Bevrijdend en geest verruimend. Lichaam ontspant, het hoofd komt tot rust en mijn voeten staan. Tot mezelf gekomen en daarna energiek naar huis.’

De lessen werken door in het dagelijks leven.

Marios:
’Ik geniet van taiji en qigong. Dit is de vijfde week alweer en vandaag de een-na-laatste dag van het Zomerprogramma.
Door het jaar heen doe ik taiji met zwaard, nadat ik jaren qigong en daarna taiji 37 deed. Het mooie van het Zomerprogramma is, dat ik weer zie en ervaar op hoeveel verschillende niveaus mijn ’juf’ ons verrast en ons met lichaam en geest aan het werk zet. Leuk voor mij ook dat ik dan weer mensen zie die door het jaar heen in de andere lessen zijn, maar ook lieden die nog nooit hebben meegedaan ontmoet.
Deze weken gebruik ik overdag om dingen te doen waar ik mee achterloop. Of klussen die blijven liggen omdat??? ja??? waarom blijven ze liggen… Op een of andere manier krijg ik rust in mijn hoofd en andere fut in mijn lijf om weer creatief te zijn en iets dat ik lastig vindt aan te pakken.’

Ook ik heb genoten van vijf weken zomerlessen. Ik heb het gevoel van een eindeloze tijd, net als met vakantie. Heerlijk in beweging zijn en daar waar nodig tijd om stil te staan.

2017: grond onder je voeten

Het zomerprogramma 2017 van Vol-ledig is alweer voorbij. Het thema van deze zomer was ‘Grond onder je voeten’. Dit is tot leven gewekt met taiji- en qigong-oefeningen. Enthousiast deden elke avond zowel ervaren deelnemers als nieuwe deelnemers mee.

Wat brengt deze zomer mij?

Ook dit jaar heb ik meegedaan met het zomerprogramma van Vol-ledig. En ook dit jaar werd ik verrast.  We waren op een fijne plek, bij regenachtig weer in een prima gymzaal, bij droog weer op een prettig schoon grasveld. Buiten werd de zomerse sfeer nog versterkt door de zwaluwen die al schetterend krijgertje spelen rondom de toppen van de bomen om het veld.

De meeste oefeningen heb ik door het jaar heen al eens gedaan maar deze zomer kwamen ze weer in een heel andere volgorde aan de orde. Vaak als een onderdeel van de dieren daoyins: ik kwam een lopende beer tegen en een springende tijger, een biddende draak en een staande haan. En ik kwam ook een marionet en een tuimelaar tegen.

Iedere week een ander thema (ontspannen, veerkracht, aandacht, balans), iedere avond een afgerond geheel en ook iedere week een afgerond geheel en toch ook iedere keer weer opbouwend naar de volgende avond en week.

De mooie gewaarwording dat ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen zo groot effect kunnen hebben dat tegelijk rust én actie aanwezig kunnen zijn. Gewoon meedoen en merken dat stukjes van lichaam of geest zich laten kennen en op een prettige manier aanwezig mogen zijn. Niets is verkeerd. Alles is goed. Laat maar komen en laat maar gaan. Voel maar.

Toch is deze zomer heel anders dan andere zomers. Ik merk veel rust. Helderheid en openheid.
Ik sta. Gewoon met mijn voeten op de grond, voelt stevig, stevige benen dragen mij en toch zijn ze ontspannen, ze draaien soepel in mijn heupen, bekken ontspant en wervelkolom en ik rekken zich uit, schouders zakken vanzelf een beetje en armen willen in actie, vingers strekken en reiken naar…
Ogen kijken en zien dat er meer is te zien, oren horen dichtbij en veraf.

Wat brengt deze zomer mij? Rust die actie geeft en actie die rust geeft, dieren in beweging, een dieper ervaren in de al bekende oefeningen, ontdekken van wat er altijd al was en er nu kan zijn. En mag zijn. Ik heb grond onder mijn voeten en heel veel plezier.

Marios

Van frozen shoulder tot limitless sky

In de speeltuin, mild avondzonnetje, blauwe lucht met witte sluierwolken … en ik breng mijn armen in de lucht. Licht als een veertje houd ik ze omhoog. Ik stuur energie uit in de oneindige ruimte. Wat een verrukking! In het begin niet gedacht dat ik ooit nog eens zo van de schouder daoyin zou genieten.

Else

Inschrijven voor het zomerprogramma

Inschrijfformulier

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.