Zomerlessen
qigong en tai chi

Thema 2021: Ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Welkom in je lijf!

Ontwikkel je lichaamsbewustijn

Ontwikkel je lichaamsbewustzijn

‘Ontwikkel je lichaamsbewustzijn: welkom in je lijf!’ is het thema voor 2021 van het jaarlijks terugkerende zomerprogramma. Dit thema wordt uitgewerkt met de Chinese bewegingskunsten qigong en tai chi en met meditatie en ademhalingsoefeningen. Dit programma brengt én ontspanning én het wakkert je levenslust aan.

Om je nieuwsgierigheid te wekken kun je een gratis audiowandeling beluisteren.

Het zomerprogramma is van 26 juli tot en met 27 augustus. Je kunt drie avonden van de week, dinsdag tot en met donderdag, je lichaamsbewustzijn ontwikkelen. En je kunt iedere week zelf een audiowandeling met Vol-ledig maken. Elke avond en elke audiowandeling vormt een afgerond geheel.

Welkom in je lijf!

Het thema van het zomerprogramma 2021 is ‘Ontwikkel je lichaamsbewustzijn: welkom in je lijf!’. Veel mensen leven hun leven hoofdzakelijk in hun hoofd. Hierdoor wordt hun bewustzijn niet veel groter dan hun denken. En het denken verspreidt vaak nepnieuws, omdat hij zich vasthoudt aan het verleden. Om je bewustzijn te verruimen is het nodig om een goed lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Deze zomer heb je alle kans om weer thuis te komen in je lijf. Je bent een graag geziene gast in je lichaam. Thuis in je lichaam open je je vanzelf meer voor de volheid van het leven. Het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn is een weg naar innerlijke vrijheid.

Lichaamsbewustzijn bestaat uit vijf facetten: vitaliteit, hier en nu, belichaming, gegrond en in verbinding met jezelf en het leven. Elke week wordt één van deze facetten uitgewerkt. Zo ontwikkel je jouw lichaamsbewustzijn. Dit geeft vreugde en gezondheid.

Dieren brengen je bij je vitaliteit

Vitaliteit

27 tot en met 29 juli 2021

Vitaliteit is de levensenergie waardoor jij je in het leven kunt manifesteren en jij jezelf kunt helen. De wondermeridianen dai mai en chongmai werken hierbij samen. Je ziet deze energie heel goed bij dieren. Deze week staan vooral oefeningen uit qigong op het programma waarbij je dieren nabootst. Door te doen alsof je een bepaald dier bent, kun je de specifieke energie van dit dier leren kennen. Het is energie die jij ook in je hebt. Bijvoorbeeld door te bewegen als een aap, komt vanzelf plezier in je omhoog. Met een tijger ervaar je de kracht die je nodig hebt om te bereiken wat je wilt. Deze oefeningen zorgen mede dat afvalstoffen, ontstaan door een slechte lichaamshouding en/of emoties, je lichaam verlaten. Je levenslust krijgt de ruimte.

Hier en nu

Hier en nu

3 tot en met 5 augustus 2021

In het hier en nu kun je kiezen en kun je handelen. Je bent niet gebonden aan verleden of toekomst. Vier van je wondermeridianen zorgen (yang wei mai, yin wei mai, yang qiao mai, yin qiao mai) dat je je op je plaats in het leven voelt en dat je op het juiste moment aanwezig bent. Ze houden ook alles in je lichaam op zijn plaats (dus geen verzakkingen bijvoorbeeld) en laten ritmes, zoals ademhaling en hartslag, voortgaan in hetzelfde gestage tempo. Deze wondermeridianen ontspringen in je enkels. Je enkels zijn de verbinding van je voeten die op de aarde staan en je lijf dat opwaarts is gericht. Deze week staan met name oefeningen om deze wondermeridianen in balans te brengen en je enkels te ontspannen en te verstevigen op het programma.

Belichaming

Belichaming

10 tot en met 12 augustus 2021

Uit je hoofd in je lichaam is waar het deze week om draait. Belichamen is voelen wat in je lijf gebeurt. Je lichaam is in het nu. Daar kunnen emoties bewegen en tot oplossing komen. In je hoofd blijven ze malen en binden ze je aan ervaringen uit het verleden. Je begint met ontspannen. Dat schept ruimte. Vervolgens heb je aandacht en liefdevolle vriendelijkheid nodig om te kunnen voelen wat in je lichaam leeft. Je doet oefeningen om je geest tot rust te brengen en je hart te openen. Steeds meer durf je ‘ja’ te zeggen tegen wat in je leeft. Je leert een aantal tai chi bewegingen achter elkaar en je onderzoekt hoe je jezelf tot uitdrukking in een vaste vorm kunt brengen.

Gegrond en verbonden

Gegrond

17 tot en met 19 augustus 2021

Gronden is een fysieke activiteit van enerzijds je strekken naar de hemel en anderzijds je ontspannen naar de aarde. Het gaat om balans te brengen tussen inspanning en ontspanning; tussen de wondermeridianen du mai en ren mai. Je bekken speelt hierbij een belangrijke rol. Staat deze in de juiste positie, dan kan je energie vrij van boven naar beneden stromen, zodat je je kunt aarden. Je laat je voetzolen zachter worden. Je ontdekt dat je je werkelijk kunt laten dragen door moeder aarde. Hoe meer je je daaraan kunt overgeven, hoe sterker de veerkracht in je lichaam voelbaar is. Je kunt meegaan met de veranderingen van het leven. Je kunt ook, indien nodig, voet bij stuk houden.

Verbinden met een ander

In verbinding met jezelf en het leven

24 tot en met 26 augustus 2021

Deze week begint met je te verbinden met jezelf, zoals je dat al in de voorgaande weken hebt kunnen beoefenen: je vitaliteit bekrachtigen, aanwezig zijn in het hier en nu, belichamen en gronden. Hieruit ontstaat de behoefte om je te verbinden met een ander. Je doet oefeningen met een mede-deelnemer. Je onderzoekt in dit woordloze spel hoe je je kunt verbinden met de ander. Dit versterkt jullie beiden, zowel fysiek als mentaal. En het geeft heel veel plezier. Ook staan deze week meditaties op het programma om je gevoel van verbondenheid uit te breiden naar vriend en vijand. Dit laatste is vaak heel moeilijk; intentie is dan een eerste stap.

Audiowalk Zintuig meditatie

Voorproefje van het zomerprogramma 2021

Je kunt alvast proeven van en snuffelen aan het zomerprogramma ‘Ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Welkom in je lijf!’ met de audiowandeling ‘Zintuig meditatie’. Je kunt hem meenemen tijdens een wandeling van ongeveer een uur in de natuur . De audiowandeling nodigt je uit om al je zintuigen wijd open te zetten, waardoor je ontspant en in het moment komt. Neem ook wat te eten en drinken mee voor onderweg.

 

Recensies

Hieronder lees je wat andere deelnemers de afgelopen jaren met het zomerprogramma ervaren hebben.

2021: Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Machteld: Een audiowandeling is een ontspannen manier van wandelen. Telkens werd ik uit mijn gedachten-bubbel gehaald door suggesties van Helen. Dat is prettig. Wanneer je samen met iemand wandelt maak je een gezamenlijke bubbel maar nu werd mijn eigen bubbeltje telkens doorgeprikt.

Het begon met veel aandacht voor ogen, kijken, zien en opmerken. Bewust worden van de omgeving en de plek die je daarin inneemt. Ervaren dat er objecten zijn waardoor je je aangetrokken voelt, waar je naar toe wilt gaan, en objecten waar je afkerig van bent. Door ze op te merken en mijn afstand ertoe, grenzen, te bepalen ervoer ik respect voor de omgeving en mezelf en daardoor meer vrijheid. Voor mij was het zo voldoende.

De rest van de wandeling heb ik wel gedaan, ruiken, proeven voelen en horen zijn allemaal aan de orde geweest maar voor mij teveel.

Tineke: 1 week 3 dagen achter elkaar heeft een hele andere impact dan elke week 1 les. Je wordt gedwongen om dieper te zakken voorbij de blokkades en het ongemak.

Esther: Tijd om te oefenen en om tot rust te komen. Of het nu online is of live. Vol vertrouwen en met vaste grond onder de voeten wee ropen het leven instappen.

Baukje: omdat je allerlei oefeningen uit zowel qigong als tai chi doet, kun je er zelf achter komen wat je fijne oefeningen vindt. Na deze zomer g ik verder met tai chi.

Bernardine: Meerdere jaren achtereen heb ik fysiek een aantal avonden in de week deelgenomen aan de zomercursus. Dit jaar was het geheel anders, mede door het uitblijven van de zomer en een blessure.

De dinsdagavonden via zoom was een prachtige oplossing. Het was elke dinsdagavond een andere ervaring, maar zeker intensief. Tijdens de laatste les hebben we een vorm van partneroefening gedaan, het in verbinding zijn met elkaar. Het effect is niet minder dan wanneer je fysiek de partneroefeningen zou doen. Zo zie je maar weer hoe energie werkt.

Kortom …. De zomercursus dit jaar was volledig anders, maar helemaal goed.

2020: op vakantie naar jezelf

Jolijn: Ik voelde me heel welkom op de zomer avond!

Katerine: Zo ver als de aandacht naar buiten gaat laat hem ook naar beneden gaan de aarde in. Dat vond ik heel mooi en gebruik regelmatig.

Robert: Het was een mooie ervaring die ene les, heel ontspannend.

Esther: Hoe merk jij dat je ontspannen, opgewekt en zorgeloos bent? Bij mij is het, dat ik gedachteloos loop te zingen. Het Zomerprogramma van Helen betekent: zingend terug naar huis.

Bernardine: Afwisseling, afstemming op de deelnemers en de (weers)omstandigheden. Ontspannen, gelaafd en niet in de laatste plaats jouw enthousiaste inzet, je kennis en hoe je dit weet over te brengen.

Machteld: Verwondering! Over mensen die op een veldje ‘rare’ oefeningen staan/zitten te doen. Bloedserieus. Daar doe ik aan mee. Ik merk elke keer weer dat mij dat goed doet. Het brengt mij dichter bij mezelf. Dat stelt mij gerust. Als ik daar zo over nadenk brengt mij dat bij dankbaarheid. Dus de woorden voor dit zomerprogramma zijn Verwondering en Dankbaarheid.

Erik: Tijdens de lessen bij 30o C bleef het een relaxte ervaring. En leuk om op een veilige manier deel te nemen aan een groepsles.

Alex: Het is heerlijk om in deze zomermaanden even mezelf te verwennen. Hoe? Door lekker met gelijkgezinden én goede oefeningen in de buitenlucht bezig te zijn. Gewoon even niets hoeven en stilte en rust in mijn hoofd ervaren. Meer niet.

Bernadet: Na een periode waarin er veel is gebeurd in de familie was het fijn om deel te nemen aan de persoonlijke beleving in het zomerprogramma Vol-ledig. Heerlijk in de buitenlucht en wat hebben we geluk gehad met het weer.
Even alles loslaten. Het lichaam het weer laten doen. Ja en dat gaat niet allemaal tegelijk. Accepteren dat dit tijd kost.
Het was heerlijk om je hoofd leeg te maken en voelen dat je afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je weer ontspannen voelen. Dit was voor mij op dit moment voldoende.

2019: ontluiken

Esther: Op de een of andere manier klinkt ‘ontspannen in de zomer’ altijd of alles dan al relaxt is. Elke zomer weer blijkt ‘niets is minder waar’.
Op dus naar de zomerlessen van Helen. En dáár gebeurt het: ‘ik ervaar de zomer’. Zie wolken, bomen, bladeren. Voel het gras, een briesje. Hoor de vogels, het ruisen van de bladeren. Dan is qigong een geschenk waardoor ik mezelf weer snap en mijn eigen ritme vind.
Door te ontspannen vind je je eigen ritme en ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. Je waarneming verfijnt zich steeds meer. Kortom, je lichaamsbewustzijn groeit.

Joyce: een heerlijke ontspanning als je door werkt in de zomer. Een avond me-time. Alleen met mijn lijf bezig zijn; gedachten uit en zintuigen aan. Zomerrust in anderhalf uur!

Marios: Alweer de laatste dag van de vijf weken Vol-ledig-zomer, weken waarin ik ’s avonds naar de gymzaal ga en me overgeef aan de oefeningen en meditaties. Dat brengt me rust in het hoofd, lijfelijk bewustzijn van spanning en aanleren hoe ik me kan ontspannen en ruimte maken voor heden en verleden. Waar sta ik nu, hoe kwam ik daar? Wat liet ik al los en waar verkramp ik nog? Welke vrijheid heb ik al maar gebruik ik nog niet?
Deze weken zijn zo waardevol door de oefeningen die Helen ons brengt.
In het programma komt qiqong, taiji, meditatie aan bod in een goed doordachte volgorde. Voor ieder wat wils, voor beginners die voor het eerst komen kennismaken, voor wie er al meer bekend mee is verdieping, voor iedere deelnemer aandacht en individuele aanwijzingen.

Joyce: lekker ontspannend. De moeite waard om de oefeningen in de zomer te onderhouden.

Bernardine: Strekking van de hielen geeft ook een krachtige strekking via de handen naar buiten. Dit geeft ruimte in geest en lichaam. Ik kan richting geven aan mijn energie, als mijn enkels ontspannen en soepel zijn.
Deze zomer bracht mij tevredenheid. Elke avond was er een zee van tijd waardoor de oefeningen met grote intensiteit door de deelnemers werden uitgevoerd. De tevredenheid was er niet alleen bij mij.

Lidy: door wat vaker in de week te kunnen komen, kom ik weer stap voor stap dichter bij mezelf. Bij een tevreden ik. En het is hier ook nog eens zo mooi tussen al die bomen.

Waar, wanneer en wat kost het?

dinsdagavond 27 juli t/m 24 augustus   19.30 – 20.45 uur
online, aanmelden tot 1,5 uur van te voren

woensdagavond 28 juli t/m 25 augustus   19.30 – 21.30 uur
binnen of buiten Kwartellaan 13, Zeist;

donderdagavond 29 juli t/m 26 augustus   19.30 – 21.30 uur
binnen of buiten Kwartellaan 13, Zeist

Tijdens de les kun je de (aangepaste) toilet van het Rode Kruis gebruiken.

Wekelijks kun je een nieuwe audiowandeling passend bij het thema van die week bestellen.

Kosten:

1 les op dinsdagavond                                  € 12,50
1 les op woensdag of donderdagavond         € 20,00
1 audiowandeling                                          € 10,00
5 audiowandeling                                          € 45,00
1 week alle lessen en 1 audiowandeling       € 52,50
het gehele programma                                 €250,00
(15 lessen en 5 audiowandelingen)

Ook kun je gebruik maken van een stappenkaart die in de wekelijkse lessen wordt gebruikt:

stappenkaart voor 5 lessen van 5 kwartier € 60,00
stappenkaart voor 5 lessen van 2 uur € 95,00
stappenkaart voor 10 lessen van 2 uur € 182,00
stappenkaart voor 10 lessen van 5 kwartier € 114,00

De stappenkaart voor 10 lessen is 12 lesweken geldig; die van 5 lessen 6 lesweken.
Eén les van 2 uur is gelijk aan 2 lessen van 5 kwartier.

Inschrijven voor de zomerlessen qigong en tai chi

Inschrijfformulier zomerprogramma 2021

  • Ik schrijf me in voor het zomerprogramma 2021 'Lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Welkom in je lijf!'
  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.