Zomerlessen
qigong en tai chi

Thema 2022: Veerkracht
opent de deur naar je toekomst

Ik doe mee en boek nu
Zomerprogramma 2022: Veerkracht

Zomerprogramma 2022: veerkracht

Jaarlijks biedt Vol-ledig een zomerprogramma rondom een bepaald thema aan. In 2022 kun je vijf weken lang op dinsdagavond en op donderdagavond zomerlessen qigong en tai chi volgen en daarmee je veerkracht vergroten. Jij kiest welke avond(en) je van 19.30 – 21.30 uur meedoet. Elke avond vormt een afgerond geheel. Dinsdagavond is online. Donderdagavond is buiten op het landgoed Rhijnauwen. En op zaterdag 20 augustus van 10.00 – 16.00 uur brengen we alle elementen samen. In hun samenwerking krijg je veerkracht.

Veerkracht is je vermogen om op te veren na tegenslag, stress en/of ziekte. Onze eerste reactie, als iets ons raakt, is meestal ontkenning. Je sluit dan je deur voor het leven. Dit maakt echter je leefwereld steeds kleiner. Heb je veerkracht, dan kun je zien dat dit gewoon bij het leven hoort en jouw aandacht nodig heeft. Door je aandacht te geven, kun je uiteindelijk weer het leven vieren. Steeds meer ervaar je de schoonheid van het leven.

Veerkracht

Veerkracht

Veerkracht is je vermogen om zowel fysiek als mentaal op te veren na tegenslag, stress en/of ziekte. Veerkracht kun je zien als een proces. Dit bestaat uit vijf delen:

 1. je ziet de werkelijkheid zoals die is. Je ervaart de deur naar je toekomst als gesloten.
 2. je neemt tijd voor reflectie. Je ervaart wat deze deur in jouw lichaam teweeg brengt. Stilte doet dan zijn intrede. In de stilte ontdek je, dat voorbij deze deur een toekomst op jou wacht. Verlangens en mogelijkheden borrelen op.
 3. je onderneemt actie. Je doet de deur open en je baant je een nieuw pad. Je durft de onzekerheid van het onbekende aan. Je gaat aan de slag, al weet je niet wat het je zal brengen.
 4. je bent in de flow. Deze deur is achter je. De stress, ziekte en/of tegenslag is voorbij. Je leeft, je geniet. Het nieuwe is deel van jou geworden.
 5. je kijkt terug. Je doet deze deur dicht. Wat heeft dít pad je gebracht. Wat kun je hiervan leren. Je bent open voor wat het leven je brengt.

De cyclus begint dan weer opnieuw. Elke ronde biedt jou de mogelijkheid om meer de mens te worden die jij ten diepste bent. Steeds meer kun je het leven toelaten zoals het is en weet je dat telkens een nieuwe cyclus volgt, net als in de natuur. Elke fase is even goed. Je hebt veerkracht.

Elke week staat één deel van veerkracht op het programma. Op zaterdag 20 augustus is de kers op de pudding van deze zomer of wie het gemist heeft, een kans tot inhalen: een workshop om de deur naar jouw toekomst open te laten vliegen; veerkracht en de vijf elementen.

Lezingen Vijf elementen

Vijf elementen

In de natuur kun je ook vijf fasen of delen onderscheiden. Chinese geleerden legden dit ver voor onze jaartelling vast in de theorie van de Vijf Elementen. Zij noemden de elementen:

 • metaal de kracht van onderscheiding: wat is essentieel en wat kan losgelaten worden
 • water de kracht van inkeer, zodat beweging vanuit de diepte van jezelf wordt geboren
 • hout de kracht van beweging. Je baant je jouw weg in het leven
 • vuur de kracht van aanwezig zijn. In het nu vloeit verleden, heden en toekomst samen
 • aarde de kracht van openheid. Je staat open voor wat het nieuwe pad je heeft gebracht

Daarna komt weer het metaal, het loslaten van wat voorbij is om hierdoor de werkelijkheid te kunnen zien zoals die is.

Je kunt deze theorie op heel veel zaken toepassen:

5 elementen Metaal Water Hout Vuur Aarde
Jaargetijde herfst winter lente zomer nazomer
Klimaat droogte koude wind warmte vocht
Yin-orgaan longen nieren lever hart, pericard milt
Yang-orgaan dikke darm blaas galblaas dunne darm, 3-voudige verwarmer maag
Zintuig ruiken horen zien spreken proeven
Emotie verdriet angst boosheid vreugde somberheid
Smaak scherp zout zuur bitter zoet
Veerkracht werkelijkheid reflectie actie flow evaluatie
Buiten qigong beoefenen met mensen met en zonder een lichamelijke beperking

Zomerlessen qigong en tai chi

Elke week staat in het zomerprogramma 2022 één element centraal:

19 en 21 juli metaal onderscheidingsvermogen
26 en 28 juli water reflectie
2 en 4 augustus hout actie
9 en 11 augustus vuur flow
16 en 18 augustus aarde evaluatie

Tijdens de zomerlessen qigong en tai chi doen we ook ademhalingsoefeningen en meditatie.

Op zaterdag 20 augustus 2022 van 10.00 – 16.00 uur kun je in Zeist meedoen met een workshop waarbij je alle delen van veerkracht met meditatie en bewegingsoefeningen doorloopt. Je ervaart hoe jij van het ene element doorstroomt naar het volgende. Je verdiept deze ervaring in het maken een mandala. Een mandala is een symbool van eenheid. In de samenwerking van de elementen is jouw veerkracht optimaal sterk. Zo sterk dat de deur naar je toekomst open vliegt.

Het zomerprogramma wordt afgesloten – voor wie zin heeft – met een maaltijd.

Je hebt de mogelijkheid om in deze weken met korting 2 individuele sessies van een uur te boeken. In deze sessies onderzoek je welk element specifiek aandacht nodig heeft. Je leert oefeningen om dat element te versterken.

Veerkracht Vijf elementen

 

Recensies

Hieronder lees je wat andere deelnemers de afgelopen jaren met het zomerprogramma ervaren hebben.

2021: Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Machteld: Een audiowandeling is een ontspannen manier van wandelen. Telkens werd ik uit mijn gedachten-bubbel gehaald door suggesties van Helen. Dat is prettig. Wanneer je samen met iemand wandelt maak je een gezamenlijke bubbel maar nu werd mijn eigen bubbeltje telkens doorgeprikt.

Het begon met veel aandacht voor ogen, kijken, zien en opmerken. Bewust worden van de omgeving en de plek die je daarin inneemt. Ervaren dat er objecten zijn waardoor je je aangetrokken voelt, waar je naar toe wilt gaan, en objecten waar je afkerig van bent. Door ze op te merken en mijn afstand ertoe, grenzen, te bepalen ervoer ik respect voor de omgeving en mezelf en daardoor meer vrijheid. Voor mij was het zo voldoende.

De rest van de wandeling heb ik wel gedaan, ruiken, proeven voelen en horen zijn allemaal aan de orde geweest maar voor mij teveel.

Tineke: 1 week 3 dagen achter elkaar heeft een hele andere impact dan elke week 1 les. Je wordt gedwongen om dieper te zakken voorbij de blokkades en het ongemak.

Esther: Tijd om te oefenen en om tot rust te komen. Of het nu online is of live. Vol vertrouwen en met vaste grond onder de voeten wee ropen het leven instappen.

Baukje: omdat je allerlei oefeningen uit zowel qigong als tai chi doet, kun je er zelf achter komen wat je fijne oefeningen vindt. Na deze zomer g ik verder met tai chi.

Bernardine: Meerdere jaren achtereen heb ik fysiek een aantal avonden in de week deelgenomen aan de zomercursus. Dit jaar was het geheel anders, mede door het uitblijven van de zomer en een blessure.

De dinsdagavonden via zoom was een prachtige oplossing. Het was elke dinsdagavond een andere ervaring, maar zeker intensief. Tijdens de laatste les hebben we een vorm van partneroefening gedaan, het in verbinding zijn met elkaar. Het effect is niet minder dan wanneer je fysiek de partneroefeningen zou doen. Zo zie je maar weer hoe energie werkt.

Kortom …. De zomercursus dit jaar was volledig anders, maar helemaal goed.

2020: op vakantie naar jezelf

Jolijn: Ik voelde me heel welkom op de zomer avond!

Katerine: Zo ver als de aandacht naar buiten gaat laat hem ook naar beneden gaan de aarde in. Dat vond ik heel mooi en gebruik regelmatig.

Robert: Het was een mooie ervaring die ene les, heel ontspannend.

Esther: Hoe merk jij dat je ontspannen, opgewekt en zorgeloos bent? Bij mij is het, dat ik gedachteloos loop te zingen. Het Zomerprogramma van Helen betekent: zingend terug naar huis.

Bernardine: Afwisseling, afstemming op de deelnemers en de (weers)omstandigheden. Ontspannen, gelaafd en niet in de laatste plaats jouw enthousiaste inzet, je kennis en hoe je dit weet over te brengen.

Machteld: Verwondering! Over mensen die op een veldje ‘rare’ oefeningen staan/zitten te doen. Bloedserieus. Daar doe ik aan mee. Ik merk elke keer weer dat mij dat goed doet. Het brengt mij dichter bij mezelf. Dat stelt mij gerust. Als ik daar zo over nadenk brengt mij dat bij dankbaarheid. Dus de woorden voor dit zomerprogramma zijn Verwondering en Dankbaarheid.

Erik: Tijdens de lessen bij 30o C bleef het een relaxte ervaring. En leuk om op een veilige manier deel te nemen aan een groepsles.

Alex: Het is heerlijk om in deze zomermaanden even mezelf te verwennen. Hoe? Door lekker met gelijkgezinden én goede oefeningen in de buitenlucht bezig te zijn. Gewoon even niets hoeven en stilte en rust in mijn hoofd ervaren. Meer niet.

Bernadet: Na een periode waarin er veel is gebeurd in de familie was het fijn om deel te nemen aan de persoonlijke beleving in het zomerprogramma Vol-ledig. Heerlijk in de buitenlucht en wat hebben we geluk gehad met het weer.
Even alles loslaten. Het lichaam het weer laten doen. Ja en dat gaat niet allemaal tegelijk. Accepteren dat dit tijd kost.
Het was heerlijk om je hoofd leeg te maken en voelen dat je afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je weer ontspannen voelen. Dit was voor mij op dit moment voldoende.

2019: ontluiken

Esther: Op de een of andere manier klinkt ‘ontspannen in de zomer’ altijd of alles dan al relaxt is. Elke zomer weer blijkt ‘niets is minder waar’.
Op dus naar de zomerlessen van Helen. En dáár gebeurt het: ‘ik ervaar de zomer’. Zie wolken, bomen, bladeren. Voel het gras, een briesje. Hoor de vogels, het ruisen van de bladeren. Dan is qigong een geschenk waardoor ik mezelf weer snap en mijn eigen ritme vind.
Door te ontspannen vind je je eigen ritme en ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. Je waarneming verfijnt zich steeds meer. Kortom, je lichaamsbewustzijn groeit.

Joyce: een heerlijke ontspanning als je door werkt in de zomer. Een avond me-time. Alleen met mijn lijf bezig zijn; gedachten uit en zintuigen aan. Zomerrust in anderhalf uur!

Marios: Alweer de laatste dag van de vijf weken Vol-ledig-zomer, weken waarin ik ’s avonds naar de gymzaal ga en me overgeef aan de oefeningen en meditaties. Dat brengt me rust in het hoofd, lijfelijk bewustzijn van spanning en aanleren hoe ik me kan ontspannen en ruimte maken voor heden en verleden. Waar sta ik nu, hoe kwam ik daar? Wat liet ik al los en waar verkramp ik nog? Welke vrijheid heb ik al maar gebruik ik nog niet?
Deze weken zijn zo waardevol door de oefeningen die Helen ons brengt.
In het programma komt qiqong, taiji, meditatie aan bod in een goed doordachte volgorde. Voor ieder wat wils, voor beginners die voor het eerst komen kennismaken, voor wie er al meer bekend mee is verdieping, voor iedere deelnemer aandacht en individuele aanwijzingen.

Joyce: lekker ontspannend. De moeite waard om de oefeningen in de zomer te onderhouden.

Bernardine: Strekking van de hielen geeft ook een krachtige strekking via de handen naar buiten. Dit geeft ruimte in geest en lichaam. Ik kan richting geven aan mijn energie, als mijn enkels ontspannen en soepel zijn.
Deze zomer bracht mij tevredenheid. Elke avond was er een zee van tijd waardoor de oefeningen met grote intensiteit door de deelnemers werden uitgevoerd. De tevredenheid was er niet alleen bij mij.

Lidy: door wat vaker in de week te kunnen komen, kom ik weer stap voor stap dichter bij mezelf. Bij een tevreden ik. En het is hier ook nog eens zo mooi tussen al die bomen.

Waar, wanneer en wat kost het?

dinsdagavonden 19 juli t/m 16 augustus 2022 19.30 – 21.30 uur
online, aanmelden en betalen tot 1,5 uur van te voren

donderdagavonden 21 juli t/m 18 augustus 2022 19.30 – 21.30 uur
verzamelen bij Theehuis Rhijnauwen, Rhijnauwenselaan 16, 3981 HH Bunnik
De les is op het nabijgelegen speelterrein.

Wil je voor de avonden op dinsdag en donderdag een mok meenemen? Elke avond is er een theepauze met wat lekkers daarbij.

coaching op afspraak Boslaan 26 in Bunnik of online. Maak een afspraak telefonisch 030 – 234 19 12 of per mail welkom@vol-ledig.nl

zaterdag 20 augustus 2022 10.00 – 16.00 uur
Rode Kruis, Kwartellaan 13 in Zeist
Daarna, als je wilt, tegen betaling van de maaltijd bij mij thuis, Boslaan 26 in Bunnik gezamenlijk eten.

Kosten Prijs
1 losse les € 20,00
stappenkaart 5 lessen € 97,00
stappenkaart 5 lessen incl. 2 individuele sessies € 223,00
stappenkaart 10 lessen € 188,00
stappenkaart 10 lessen incl. 2 individuele sessies € 307,00
1 workshop op zaterdag € 75,00

 

De stappenkaart voor 10 lessen is 12 lesweken (dus ook na de zomer) geldig; die van 5 lessen 6 lesweken.
De 2 individuele sessies vinden plaats tussen 19 juli en 18 augustus 2022.

Uiteraard kun je de stappenkaart voor de wekelijkse lessen ook in de zomer gebruiken. Let op: één les van 2 uur is gelijk aan 2 lessen van 5 kwartier.

In de zomer is een proefles niet mogelijk.

Maak het verschuldigde lesgeld over op NL 53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden. Na ontvangst van je lesgeld is je inschrijving definitief.

Inschrijven voor de zomerlessen
qigong en tai chi

 • Ik schrijf me in voor het zomerprogramma 2022 'Veerkracht' en maak het verschuldigde lesgeld over op IBAN NL 53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. H. IJsselmuiden.
 • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.