Zomer met Vol-ledig

Ontspannen, opladen en genieten.

Meld je aan
Ademhalingsoefening met bal

Zomerlessen qigong en tai chi in Zeist

Van 20 juli tot en met 20 augustus 2020 kun je in Zeist meedoen met zomerlessen qigong en tai chi; 5 weken 4 avonden van maandag tot en met donderdag. Het thema van deze zomer is ‘Op vakantie naar jezelf’. Je bent vrij om te kiezen welke avonden je mee gaat. Elke avond van 19.00 – 21.00 uur is een reis op zich. Iedere avond word je verwend met thee en wat lekkers.theepauze tijdens een avondles qigong en tai chi

Deze vakantie zal een bijzondere ervaring zijn. Je reist naar de bronnen van vreugde. Daar laaf je je aan. Verkwikt en ontspannen gaat je reis voort naar weidse uitzichten. Nieuwe, verfrissende ideeën komen in je op. Het avontuur lonkt en je gaat naar de duistere grot om er met zelfvertrouwen uit te komen. Je ontmoet onderweg jezelf en vele anderen. Hierdoor  bloeit je hart open. Dan kijk je in de spiegel en je ziet een sprekend gezicht met telkens een andere uitdrukking. Zo ontspannen en open mag het na de vakantie blijven.

Bovenstaande ervaringen doe je op in beweging met tai chi en qigong, in stilte met meditatie en door te ademen. Je hoeft geen enkele voorkennis te hebben. Zonder of met een lichamelijke beperking kun je aan deze reis deelnemen.

Deze verkwikkende reis vindt plaats in de gezonde buitenlucht op het grasveld Kwartellaan 13 in Zeist. Voor het comfort is een aangepast toilet aanwezig, dat je bij nood kunt gebruiken. Mocht het regenen, dan vindt de reis in de gymzaal Nic. Beetslaan plaats. In de agenda staat uiterlijk om 17.00 uur of de reis die dag buiten of binnen is. Wil je een mok voor thee, een bordje en vork voor het lekkers en een matje voor eventueel een liggende oefening meenemen?

Recensies

Hieronder lees je wat andere deelnemers de afgelopen jaren met het zomerprogramma ervaren hebben.

2020: op vakantie naar jezelf

Jolijn: Ik voelde me heel welkom op de zomer avond!

Katerine: Zo ver als de aandacht naar buiten gaat laat hem ook naar beneden gaan de aarde in. Dat vond ik heel mooi en gebruik regelmatig.

Robert: het was een mooie ervaring die ene les, heel ontspannend.

Esther: Hoe merk jij dat je ontspannen, opgewekt en zorgeloos bent? Bij mij is het, dat ik gedachteloos loop te zingen. Het Zomerprogramma van Helen betekent: zingend terug naar huis.

Bernardine: Afwisseling, afstemming op de deelnemers en de (weers)omstandigheden. Ontspannen, gelaafd en niet in de laatste plaats jouw enthousiaste inzet, je kennis en hoe je dit weet over te brengen.

Machteld: Verwondering! Over mensen die op een veldje ‘rare’ oefeningen staan/zitten te doen. Bloedserieus. Daar doe ik aan mee. Ik merk elke keer weer dat mij dat goed doet. Het brengt mij dichter bij mezelf. Dat stelt mij gerust. Als ik daar zo over nadenk brengt mij dat bij dankbaarheid. Dus de woorden voor dit zomerprogramma zijn Verwondering en Dankbaarheid.

Erik: Tijdens de lessen bij 30o C bleef het een relaxte ervaring. En leuk om op een veilige manier deel te nemen aan een groepsles.

Alex: Het is heerlijk om in deze zomermaanden even mezelf te verwennen. Hoe? Door lekker met gelijkgezinden én goede oefeningen in de buitenlucht bezig te zijn. Gewoon even niets hoeven en stilte en rust in mijn hoofd ervaren. Meer niet.

Bernadet: Na een periode waarin er veel is gebeurd in de familie was het fijn om deel te nemen aan de persoonlijke beleving in het zomerprogramma Vol-ledig. Heerlijk in de buitenlucht en wat hebben we geluk gehad met het weer.
Even alles loslaten. Het lichaam het weer laten doen. Ja en dat gaat niet allemaal tegelijk. Accepteren dat dit tijd kost.
Het was heerlijk om je hoofd leeg te maken en voelen dat je afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Je weer ontspannen voelen. Dit was voor mij op dit moment voldoende.

2019: ontluiken

Esther: sommigen doen een sauna-verwendagje. Je kunt ook een zomeravond bij Vol-ledig zijn! Ontspannen, tot rust komen, jezelf ontmoeten, je focus weer vinden.
In één avond in een kabbelend ritme komen. Heerlijk.

Joyce: een heerlijke ontspanning als je door werkt in de zomer. Een avond me-time. Alleen met mijn lijf bezig zijn; gedachten uit en zintuigen aan. Zomerrust in anderhalf uur!

Marios: Alweer de laatste dag van de vijf weken Vol-ledig-zomer, weken waarin ik ’s avonds naar de gymzaal ga en me overgeef aan de oefeningen en meditaties. Dat brengt me rust in het hoofd, lijfelijk bewustzijn van spanning en aanleren hoe ik me kan ontspannen en ruimte maken voor heden en verleden. Waar sta ik nu, hoe kwam ik daar? Wat liet ik al los en waar verkramp ik nog? Welke vrijheid heb ik al maar gebruik ik nog niet?
Deze weken zijn zo waardevol door de oefeningen die Helen ons brengt.
In het programma komt qiqong, taiji, meditatie aan bod in een goed doordachte volgorde. Voor ieder wat wils, voor beginners die voor het eerst komen kennismaken, voor wie er al meer bekend mee is verdieping, voor iedere deelnemer aandacht en individuele aanwijzingen.

Joyce: lekker ontspannend. De moeite waard om de oefeningen in de zomer te onderhouden.

Bernardine: Strekking van de hielen geeft ook een krachtige strekking via de handen naar buiten. Dit geeft ruimte in geest en lichaam. Ik kan richting geven aan mijn energie, als mijn enkels ontspannen en soepel zijn.
Deze zomer bracht mij tevredenheid. Elke avond was er een zee van tijd waardoor de oefeningen met grote intensiteit door de deelnemers werden uitgevoerd. De tevredenheid was er niet alleen bij mij.

Lidy: door wat vaker in de week te kunnen komen, kom ik weer stap voor stap dichter bij mezelf. Bij een tevreden ik. En het is hier ook nog eens zo mooi tussen al die bomen.

2018: bijtanken

Bernardine: Zomercursus 2018. Heerlijke zwoele zomeravonden. De warmte van de dag achter je latend door de ogenschijnlijk simpele, subtiele bewegingen en klank, maar daardoor krachtig en effectief. Temperatuur weer normaal. Mijn lichaam lichter aanvoelend en een helder en rustig hoofd. Ontspannen, energiek en met ruime blik opgewekt terug fietsend naar huis.

Betty: Deze zomer kennis gemaakt met qigong tijdens het zomerprogramma. Ik vind de lessen onder leiding van Helen heerlijk en ontspannend. Het nodigt zeker uit voor een vervolg.’

Esther: Op de een of andere manier klinkt ‘ontspannen in de zomer’ altijd of alles dan al relaxt is. Elke zomer weer blijkt ‘niets is minder waar’.
Op dus naar de zomerlessen van Helen. En dáár gebeurt het: ‘ik ervaar de zomer’. Zie wolken, bomen, bladeren. Voel het gras, een briesje. Hoor de vogels, het ruisen van de bladeren. Dan is qigong een geschenk waardoor ik mezelf weer snap en mijn eigen ritme vind.
Door te ontspannen vind je je eigen ritme en ervaar je wat er in je lichaam gebeurt. Je waarneming verfijnt zich steeds meer. Kortom, je lichaamsbewustzijn groeit.

Peter: Door te beginnen met qigong werd ik tot mijn verrassing geconfronteerd met een, mij tot dan toe onbekend, lichaamsbewustzijn. Nou daar kan ik wel even mee vooruit!

Rike: Na jarenlang elders taiji-lessen te hebben gehad nu deelgenomen aan de zomersessie bij Helen. Een geheel nieuwe ervaring! Wat heerlijk om weer eens vanuit een andere aanpak het lichaam en de geest los te maken. Dank voor je inzet en aanwijzingen. Het was energievol; het was soms lastig; het was heerlijk!

Joyce: Bevrijdend en geest verruimend. Lichaam ontspant, het hoofd komt tot rust en mijn voeten staan. Tot mezelf gekomen en daarna energiek naar huis.

Marios: Ik geniet van taiji en qigong. Dit is de vijfde week alweer en vandaag de een-na-laatste dag van het Zomerprogramma.
Door het jaar heen doe ik taiji met zwaard, nadat ik jaren qigong en daarna taiji 37 deed. Het mooie van het Zomerprogramma is, dat ik weer zie en ervaar op hoeveel verschillende niveaus mijn ’juf’ ons verrast en ons met lichaam en geest aan het werk zet. Leuk voor mij ook dat ik dan weer mensen zie die door het jaar heen in de andere lessen zijn, maar ook lieden die nog nooit hebben meegedaan ontmoet.
Deze weken gebruik ik overdag om dingen te doen waar ik mee achterloop. Of klussen die blijven liggen omdat??? ja??? waarom blijven ze liggen… Op een of andere manier krijg ik rust in mijn hoofd en andere fut in mijn lijf om weer creatief te zijn en iets dat ik lastig vindt aan te pakken.
Ook ik heb genoten van vijf weken zomerlessen. Ik heb het gevoel van een eindeloze tijd, net als met vakantie. Heerlijk in beweging zijn en daar waar nodig tijd om stil te staan.

Inschrijven voor de zomerlessen qigong en tai chi

Inschrijfformulier

  • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.