Vijf elementen ovenschotel van tomaat en ui
Meer informatie Vijf elementen kookworkshopRecept met rijpe tomaten
Als je tomaten rauw eet, dan kost de vertering veel energie van je lichaam. In de theorie van de Vijf Elementen worden tomaten daarom als ‘koud’ benoemd. Echter, als je tomaten bakt, dan zijn ze ineens heel verwarmend. Je lichaam hoeft nauwelijks moeite te doen om ze te verteren. Je buik voelt behaaglijk warm.
Tomaten zijn meestal nog tot in november goed rijp te verkrijgen. Dit recept is daarom geschikt om in de herfst te eten.
Recept voor 2 personen.
Ingrediënten
1 ui
1 el. Japanse sojasaus
250 gr. droog volkorenbrood
1 tl. salie
½ tl. venkelzaad
½ tl. peper
snufje zout
500 gr. tomaten
snufje paprikapoeder
50 gr. boter
Maak het gerecht in de aangegeven volgorde klaar!
M = metaal; W = water; H = hout; V = vuur; A = aarde
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 C.
M Pel de ui en snijd hem fijn.
W Meng de ui met sojasaus.
H Maal het brood en meng het door de ui.
V Meng ook de salie erdoor.
A Rooster in een pan de venkelzaadjes tot ze geurig ruiken. Kneus ze dan en meng het door het ui- en broodmengsel.
M Voeg peper toe
W en daarna het zout.
H Snijd de tomaten in stukken en roer ook door het ui- en broodmengsel.
V En meng als laatste paprikapoeder erdoor heen.
A Vet een ovenschaal in. Schep het mengsel in de schaal. Snijd de overgebleven boter in stukjes en leg er bovenop. Zet de schaal 45 minuten in de oven.
Jouw favoriete recept volgens
de Vijf elementen
Heb je een favoriet recept en wil je dat graag naar vijf elementen omgeschreven hebben? Stuur het me toe en ik doe het voor jou en plaats het als nieuw recept op mijn site.
Wil je een ander Vijf elementen recept dan dit recept met tomaat en ui? Iets lekkers bij de thee bijvoorbeeld? Zoete linzenkoek.
Wil je meer lezen over de theorie van de Vijf Elementen en voeding, dan kan ik je het boek
Voeding volgens de vijf elementen inleiding in de traditionele Chinese voedingsleer door B. Temelie, ISBN 9789063783051, aanbevelen.