Workshops Wondermeridianen

energie voor verandering mobiliseren

Ja, ik doe mee met de workshop(s)
Workshops Wondermeridianen

Workshops Wondermeridianen

In de drie workshops Wondermeridianen ervaar je door middel van qigong, ademhalingsoefeningen en meditatie het effect van deze meridianen in jouw lichaam. De wondermeridianen, ook wel extra meridianen genoemd, geven je de energie om soepel met energieslurpende veranderingen om te gaan. Energieslurpende veranderingen zijn bijvoorbeeld COVID-19, een reorganisatie, ouder worden, een scheiding of een verkeersongeval. Door de workshops ‘Wondermeridianen’ gaat je energie sterker door deze meridianen stromen. Lichamelijke of geestelijke zaken die vast zitten, komen weer in beweging.

Wie ben ik? Extra meridianen

Wie ben jij?

De eerste van de workshops Wondermeridianen ging over 3 meridianen die bij de conceptie ontstaan: chong mai, ren mai en du mai. Deze workshop bracht je bij jouw essentie. Wie ben je en wat is wezenlijk voor jou? Door chong mai stroomt de energie van het grote geheel en de energie die jij van je ouders hebt meegekregen. Deze energie zet je aan te worden wie je in wezen bent. Ren mai is als een moeder die zorgt voor haar kind. Je ontspant. Je hebt de rust om letterlijk en figuurlijk te verteren. De energie van ren mai stroomt omlaag.  Moeder aarde geeft je opwaartse beweging, veerkracht. Je energie stroomt nu door du mai omhoog. Je geest opent zich voor een wijdser perspectief en je komt in actie overeenkomstig jouw natuur en in harmonie met het grote geheel. Chong mai brengt balans tussen rust en beweging.

Deze workshop brengt je in balans en geeft focus in je leven. 

Eigenwaarde, de basis om je essentie te realiseren

Stevig in je schoenen staan

De tweede van de workshops Wondermeridianen ging over jouw verhouding tot plaats en tijd. Het zijn 4 meridianen, yin qiao mai, yang qiao mai, yin wei mai en yang wei mai, die jou op je plaats en op het juiste moment in de tijd doen voelen. Yin wei mai zorgt voor goede samenwerking van het weefsel in jouw lichaam en van jouw emoties. Yang wei mai geeft je de kracht om jouw plaats in het grote geheel in te nemen. Door yin qiao mai en yang qiao mai ben je in het hier en nu. Je neemt je standpunt in en zet dat in de wereld. Deze processen vinden in ritme plaats. Telkens weer van binnen naar buiten en van buiten weer naar binnen. Na inademen komt uitademen.

In deze workshop hervind je je eigen ritme en ervaar je dat jij op de juiste plaats in je leven bent. Je staat stevig in je schoenen.

Met aandacht bewegen

Dai mai en samenwerking tussen de meridianen

De derde van de workshops Wondermeridianen gaat over de laatste wondermeridiaan dai mai, de gordelmeridiaan. Deze meridiaan loopt horizontaal en omvat alle andere meridianen. Deze kan ook de opslag van onverwerkte emoties zijn. In de workshop aandacht voor een soepel bekken. Op deze manier komt er meer stroming in de andere wondermeridianen, zodat je aandacht kunt hebben voor de samenwerking tussen de wondermeridianen. Speciale samenwerking vindt plaats tussen:

 • chong mai en yin wei mai: reguleren het bloed en de energie die door de hoofdmeridianen stroomt;
 • du mai en yang qiao mai: helpen oude patronen die groei belemmeren los te laten;
 • ren mai en yin qiao mai: zorgen voor balans tussen rechts en links. Ze geven je zelfvertrouwen;
 • dai mai en yang wei mai: helpen je emoties te transformeren, zodat je een volgende levensfase kunt ingaan.

De samenwerking van de wondermeridianen versterk je door met aandacht te bewegen. Je wordt stil van binnen en van daaruit beweeg je. Je bent op het juiste moment, op de juiste plaats met de juist hoeveelheid energie.

Ervaringen met de workshops Wondermeridianen

Erik over 'Wie ben je?' (op locatie)

In de aanpak van Helen gaat het om ervaren, dus geen uitgebreide theoretische inleidingen. We gingen direct aan de slag met een warming up. Na een uitleg over de het ontstaan van de wondermeridianen, starten we met Qigong oefeningen om de werking van de wondermeridianen te ervaren. Tijdens de Qigong oefeningen leer ik opnieuw dat de ruimte voor beweging vanuit de liezen komt. Als ik de correcte beweging maak, ervaar ik een voedend contact met de aarde door mijn voetzolen. De afwisseling tussen Qigong en meditaties maakt dat de tijd voorbij vliegt.

Tijdens het schrijven vraag ik mezelf af, wat me zal bijblijven van deze dag. Voor mij is dat het plezier in bewegen en het ervaren van de energie die door mijn lichaam stroomt.

Andere reacties op deze workshop:
‘Ik kon me overgeven.’
‘Ik voelde me veilig.’
‘It sparks joy.’
‘Omhulling’, ‘Ruimte’
‘Ervaren van sensaties diep in mijn lichaam’, ‘Klein kijkje in mijn binnenwereld’
‘Nieuwe manier van bewegen leren, die aandachtsvoller en meer van binnen uit komt.’
‘Energie en blijheid zijn hetzelfde.’
‘Ik kijk naar buiten en blijf tegelijk bij mezelf.’
‘Je emoties kanaliseren.’
‘Iets om mee naar huis te nemen.’
‘Bewust worden van wat onbewust in je lichaam en energie speelt.’

 

 

 

 

Bernardine over 'Stevig in je schoenen staan' (online)

De ochtend werd opgestart met de vraag waar een ieder staat op dit moment en hoe je jezelf zou willen voelen na afloop.

We startten met het masseren van de voeten, oefeningen voor het soepel maken van de benen, knieën en enkels. We beoefenden specifieke bewegingen om de wondermeridianen te activeren, afgewisseld met meditatiemomenten.

Vandaag waren de Yin wei mai, de Yang wei mai en de yin qiao mai en de yang qiao mai als uitgangspunten  genomen. Yin wei mai richt zich naar binnen, de Yang wei mai richt zich naar buiten. De yin qiao mai geeft de kracht om je gewaar te zijn waar je staat en de yang qiao mai geeft de kracht om te gaan waar je voor staat. Je kunt richting geven.

Het is dan de kunst deze vier samen te laten werken. In de praktijk: ik durf een stap te doen en geef me over aan het onbekende. Tegelijkertijd blijf ik bij mezelf en weet wat ik wil of wat mij goed doet.

Wat mij iedere keer verwondert, is dat de rustige manier van beoefenen zoveel doet; mijn fysieke (nek)klachten vloeiden weg. Door de strekking die ontstaat, kan er ruimte komen, zowel fysiek als mentaal.

Wat deze ochtend mij gegeven heeft is ontspanning, rust en een enorm gevoel van ruimte en tevredenheid.

Last but not least wil ik graag benoemen dat mede door de stapsgewijze opbouw deze ochtend voor iedereen (voor zover ik dit kon zien) zeer geslaagd was.

Joyce over 'Met aandacht bewegen' (op locatie)

Iets in de omschrijving van de invulling van deze workshop trok me aan. Ik geloof de woorden ’gewenste veranderingen’. Ik doe al jaren qigong en dit soort zaterdagen zijn voor mij altijd een welkome aanvulling voor een groter lichamelijk effect doordat er meer tijd is en ook omdat ik dan beter begrijp hoe de oefeningen werken en waarom ze zo fijn zijn.

De workshop ’met aandacht bewegen’ begon met diverse plaatjes over de wondermeridianen en de ligging ervan in het lichaam. De eerst oefening is met een warm zoutzakje op de buik op/bij de navel. Heel prettig de warmte daar. Het geeft rust en de wereld wordt klein. Alleen ik en die warme plek. Daarna beginnen we met buigen en strekken van de rug(gengraat). Het kost me moeite om ‘wakker’ te worden en te gaan bewegen. We vervolgen de dag met nog vele staande oefeningen uit qigong en tai chi. Het effect is anders: dieper en intenser. Niet gemakkelijk, maar zeker de moeite waard. Laat de veranderingen maar komen.

Waar en wanneer?

Op dit moment staan geen workshops Wondermeridianen gepland. Mocht je interesse hebben, laat me dat weten, zodat ik ze weer op de agenda kan zetten.

Wat kost het?

Een workshop op zaterdag kent 3 tarieven:

 1. standaardprijs, de prijs van 2022 + 8%
 2. de prijs van 2022 voor wie niet meer dan dat, kan betalen
 3. verhoogde prijs voor wie bovenop de standaardprijs nog eens de helft van de prijsverhoging bijdraagt voor wie een kleine portemonnee heeft.
Tarief 1Tarief 2Tarief 3
Workshop 3 uur€ 54,00€ 50,00€ 56,00

Je inschrijving is definitief als ik het verschuldigde lesgeld heb ontvangen op IBAN NL53 ASNB 0707 3488 46 t.n.v. HELM IJsselmuiden.

De annuleringsvoorwaarden zijn van kracht.

 

Ja, ik doe mee

 • Op je inschrijving zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing.
  Het maken van geluid- en beeldopnames is niet toegestaan.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.