Stevig in je schoenen staan

4 wondermeridianen geven je energie voor eigenwaarde

Doe mee met de workshops 'Wondermeridianen'
Eigenwaarde, de basis om je essentie te realiseren

Eigenwaarde

Eigenwaarde is jezelf de moeite waard vinden, ongeacht wat een ander over je zegt. Eigenwaarde huist diep in jezelf. Je zou kunnen zeggen, dat eigenwaarde woont in de energie die door de vier wondermeridianen yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qiao mai stroomt. Elke meridiaan vertegenwoordigt een bepaald aspect van eigenwaarde:

  • yin wei mai          tevreden met wie je bent
  • yang wei mai      sociaal aanvaard gedrag zonder je eigen welzijn of groei in de weg te staan
  • yin qiao mai        je standpunt bepalen
  • yang qiao mai     gaan voor je standpunt

Deze vier meridianen ontspringen in je enkels en onderbenen. Soepele benen en veerkrachtige enkels zijn daarom een indicatie hoe het met je eigenwaarde gesteld is.

Functie wondermeridianen of extra meridianen

Wat zijn wondermeridianen?

De 8 wondermeridianen, ook wel extra meridianen genoemd, vormen een energienetwerk, dat diep in het weefsel van ieder mens verankerd ligt. Deze meridianen stellen de mens in staat structureel te veranderen. Bij je conceptie ontstaan vier meridianen, chong mai, ren mai, du mai en dai mai, die maken wie jij wezenlijk bent. Chong mai bevat de blauwdruk van jouw leven. Chong mai roept jou voortdurend op te worden wie jij in wezen al bent. Ren mai is het reservoir van yinne energie, van rust, van verbinding. Du mai is het reservoir van yange energie, van beweging, van individualisatie. Over dai mai lees je meer in een volgend artikel.

Wat is de functie van yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qiao mai?

Om je essentie in de wereld te kunnen realiseren zijn later in de zwangerschap de vier wondermeridianen yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qao mai ontstaan. Zij verbinden de oorspronkelijke energie, prenatale energie genaamd, die door chong mai, ren mai en du mai stroomt, met de postnatale energie die jij dagelijks verwerft uit voeding, beweging en spiritualiteit.

De postnatale energie stroomt door een oppervlakkiger gelegen energienetwerk, dat de naam hoofdmeridianen draagt. Deze hoofdmeridianen zijn longmeridiaan, dikke darmmeridiaan, maagmeridiaan, miltmeridiaan, hartmeridiaan, dunne darmmeridiaan, blaasmeridiaan, niermeridiaan, pericardmeridiaan, drievoudige verwarmermeridiaan, galblaasmeridiaan en levermeridiaan. Elk van deze meridianen voorziet dus een bepaald orgaan van energie. In normale omstandigheden stroomt door de hoofdmeridianen voldoende energie voor je dagelijks leven.

Yin wei mai en yin qiao zorgen voor samenwerking en bewustzijn in het lichaam en zijn verbonden met ren mai. Yang wei mai en yang qiao mai regelen jouw verhouding tot de wereld en zijn verbonden met du mai.

Yin wei mai, samenwerking in het lichaam

Alle cellen werken samen

Yin wei mai zorgt voor het bindweefsel. Het bindweefsel verbindt letterlijk alles in jouw lichaam; ook een celwand is een vorm van bindweefsel. Informatie van je hersenen kan via het bindweefsel naar alle cellen worden doorgegeven en weer worden terug geseind naar de hersenen. Positieve energie  voedt het lichaam en voorkomt ziektes. Negatieve energie – of die nu komt van virussen of van emoties – doet de cellen sluiten en de stofwisseling verminderen. Yin wei mai zorgt voor de samenwerking van alle systemen in je lichaam, zoals de bloedcirculatie, de spijsvertering en je emoties.

Belichaming

Overlevingsstrategieën

Een baby leert door aandacht en imitatie, de basis van menselijke interactie. Hij leert plezier en ongenoegen uit te drukken. Wanneer het niet gaat zoals hij wil, dan helpen zijn ouders hem hiermee om te gaan. Zo leert de kleine mens zichzelf te reguleren. Helaas is geen ouder volmaakt. Om met deze onvolmaaktheden om te gaan ontwikkelt de kleine al heel snel strategieën. Hiermee stelt hij, extreem gesproken, zijn overleving veilig. Deze strategieën kunnen op latere leeftijd een negatieve uitwerking op zijn leven en op zijn lichaam hebben. Hij voelt zich niet meer tevreden met zichzelf. Door zich hiervan bewust te worden, kan hij deze strategieën losgelaten. Het verleden is voorbij. De toekomst is nog niet gekomen. Je kunt dan hier zijn; hier op deze plaats en in deze levensfase.

Yang wei mai, je plaats in het grote geheel innemen

Jouw plaats in het grote geheel

Yang wei mai zorgt dat jij jouw plaats inneemt in het grote web van energie. Je bent hier als uniek wezen. Je kunt jouw uniek zijn slechts tot uitdrukking brengen als je én grenzen hebt én je jouw plaats in het grotere geheel kent. Je kunt dan zo handelen dat het jouw groei en welzijn bevordert en dat jouw gedrag sociaal geaccepteerd is.
Yang wei mai draagt zorg voor jouw begrenzing. Hij laat geen negativiteit je lichaam binnenkomen; geen bacterie en geen negatieve emotie van een ander. Hij zorgt dat energie van binnen niet naar buiten toe weglekt. Wanneer je energie vrij door yang wei mai stroomt, heb je geen twijfel over jouw plaats in dit leven. Je leidt als vanzelf een zinvol bestaan.

Yin qiao mai, lichaamsbewustzijn

Ritme

Al in de baarmoeder ontdekt de foetus wat ritme is. Voortdurend hoort hij de hartslag van zijn moeder. Na de geboorte leert hij dat hij gevoed wordt als hij honger heeft. Hij wordt gewiegd, als hij zich niet lekker voelt. Hij leert het ritme van dag en nacht kennen; van actief zijn en slapen. Op grond van deze vaste patronen gaat hij verwachten dat zijn behoeften bevredigd worden. Zijn lichaam wordt een veilige haven. Naar deze veilige haven kan hij zijn leven lang terugkeren. Hij ervaart wat emoties in zijn lichaam teweeg brengen. Dat geeft zelfinzicht. Hij weet waar hij staat.

Yang qiao mai, jezelf realiseren

Bewegen

Op een gegeven moment gaat liggen over in kruipen en daarna breekt het grote moment van staan aan. De baby krijgt zicht op de wereld. Vanuit zijn eigen veilige binnenwereld kan hij in beweging komen en zichzelf met fiere houding tot uitdrukking brengen in de wereld. Én hij kan wat hij ontmoet in de buitenwereld mee naar binnen nemen. Wanneer deze veiligheid voldoende ontwikkeld is, doet hij dit vanuit geworteld zijn in zichzelf en verliest hij zich niet in de buitenwereld. Hij heeft voldoende eigenwaarde.

Wanneer zijn innerlijke veiligheid onvoldoende is, zal hij of de wereld willen buiten sluiten of zich erin verliezen dan wel heen en weer gaan tussen afsluiten en verliezen. Belangrijk is dan yin qiao mai te versterken, bijvoorbeeld door lichaamsbewustzijn en zelfliefde te ontwikkelen. Tegelijk kan hij ook fysiek zorgen, dat zijn enkels soepel en veerkrachtig worden. Hij doet dit door in ritme te ontspannen en daarna spiralend te strekken. Zo komt hij stevig te staan. Vanuit deze stevige basis kan hij bewegen waarheen hij wil zonder zijn balans te verliezen.

Eigenwaarde, de basis om je essentie te realiseren

Op de foto bovenaan de pagina zie je de moedergodin van Laussel. Haar voeten staan stevig op de aarde. Ze is tevreden met zichzelf en kent haar plaats in het grote geheel. Met één hand wijst ze naar haar vagina en met haar andere hand houdt ze de wassende maan vast. Haar ritme is ingebed in een groter ritme. Zij verbindt de yinne energie met de yange. Dat geeft eigenwaarde. Ze is hierdoor in staat zichzelf te realiseren.

Deel je ervaring

Pagina printen