Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven

recensie door Mariëtte en Evelien
Balans door de Vijf Elementen

Recensies Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven door Reichstein

Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven

Gail Reichstein schrijft in haar boek Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven over de vijf elementen volgens de voedende cyclus. Ze doet dit aan de hand van de vier belangrijke disciplines van de Chinese geneeskunst: acupunctuur, feng shui, qigong en de Chinese voedingsleer. Per hoofdstuk leren we welke kwalen te maken hebben met welke elementen en hoe elk van de disciplines uitkomst kan bieden. De theorie is opmerkelijk simpel, gemakkelijk toepasbaar en beproefd. Ze verbindt de lichamelijke, emotionele en spirituele krachten in ons leven. Zo zorgen de Vijf elementen volgens de voedende cyclus voor een wezenlijke bijdrage aan ons geestelijk en lichamelijk welzijn.

Hout en aarde

Mariëtte: Ik heb in het boek Chinese geneeswijzen in ons dagelijks leven over 2 elementen, die me aanspraken, gelezen: Hout en Aarde.

Hout

De inleiding bij Hout snijdt bij mij het meeste hout. Het is goed te volgen en als begin van leven en aspiraties is het boeiend om te lezen. Zeker nu de lente volop in gang is, het seizoen dat past bij Hout.

De oefening, die hierbij aansluit, vind ik inspirerend in zijn eenvoud en diepgang: de paardenstand. Ontspanning, worteling in de grond en strekking naar boven, en doorstroming van chi maken van de oefening een manier van leven.
Als ik paarden stil zie staan, is hun hele lichaam in balans. Of ze nu staand waken of slapen.

Dus de naam van de oefening nodigt uit om deze te doen!

Aarde

Aarde is het verblijf van alle elementen: overal aanwezig, in het midden.
Veel aspecten aan Aarde worden beschreven op een leesbare wijze en met leuke vergelijkingen. Bijvoorbeeld een eekhoorn, die nootjes verzamelt en zo een voorraad aanlegt, die later aangesproken wordt. Iemand, die goed geaard is, leeft reëel en is in staat anderen te voeden, letterlijk, met liefde en spiritueel.
Mooi wordt beschreven dat en hoe alle andere 4 elementen met Aarde verbonden zijn.
Er is helaas geen Qigong-oefening bij.

In je leven hangt alles met elkaar samen

Evelien: Bij het lezen van het voorwoord van het boek Chinese geneeswijzen on ons dagelijks leven raakte ik al geboeid doordat de schrijfster precies datgene verwoord wat ik al kon ervaren. Ik stond versteld van de Chinese geneeskunde en in het bijzonder van de Vijf elementen volgens de voedende cyclus. De taal van Hout, Vuur, Aarde, Metaal en water is krachtig omdat zij niet wetenschappelijk is. De toepassing van Chinese geneeskunde is een poëtische kunst met haar eigen cadans, kracht en een oneindige hoeveelheid interpretaties. Dat alles in je/het leven zo samenhangt met elkaar! De schrijfster heeft verschillende volken, stromingen gebruikt om elk element duidelijk, eerlijk en met veel voorbeelden weer te geven. Maar vooral haar eerlijke schrijfstijl en de herkenningen in de elementen raakt me.

Schepper van je leven

Door het veelvoudig lezen van dit boek kan je nog dieper gaan als schepper van je leven. Je hebt dan snel door in welk element je zit en wat je nodig hebt bij een stagnatie om zo door te gaan naar een volgend element. Dit scheppen bevat heel je leven: de omgang met je kinderen/ collegae, je voeding, het starten van een bedrijf, enz. Daarvoor zou ik het boek vaker moeten lezen of bij de hand hebben om te herkennen en dan te veranderen / door te bewegen.

Hout

Terwijl ik het hoofdstuk Hout las herkende ik veel van mezelf bv. De liefde voor het moment van de dag dat bij Hout hoort, het ontluiken van de natuur, creatieve handelingen, de woede. Bij het element Metaal raakte me dat ze schreef over de diepgang in de emoties waarna je jezelf vindt. Bij het element Water lees en ervaar ik dankzij qi gong dat ik onderdeel ben van het grote geheel. Ik vind het bijzonder dat je tijdens het lezen van dit boek tot de conclusie komt dat alle elementen in jezelf en om je heen aanwezig zijn.

Aarde

Gisteren was ik heel de dag boos en gisteravond ben ik dit boek bij bepaalde hoofdstukken weer eens terug gaan lezen. Dit is het element Hout las ik. Dan ga ik hierna vast naar het element Vuur dacht ik. Bij beter lezen en de plaatjes kijken, zag ik dat het element Aarde de woede laat aarden. Het gaf me meteen rust door te weten hoe nodig ik dit heb en niet alleen nu weet ik van mezelf. Er stond tevens bij welke voeding geschikt is en dat eten we dus vanavond. Ook stond er een recept van gekruide gemberkoek, voor het aanvullen van Aarde. Die staat nu in de oven. Ik lees ook dat het lijkt alsof rennen en actieve sporten voor het Houtelement goed zijn. Yoga of qigong zijn echter veel beter voor de rust, aarde, diepgang. Ik ben blij dat ik dit mag lezen en onbewust al doe! Vanavond gaat de gemberkoek mee naar qigong zwaard!

Geen beginnersboek

Mariëtte: De medische aspecten, hout-exces en hout-deficiëntie, acupunctuur, voeding en feng shui spreken me minder aan, net als bij het element Aarde.
Misschien vind ik het wel moeilijk om de stelligheid van de verschillende invalshoeken in relatie tot het element hout en aarde te onderschrijven. Ik heb er om te beginnen te weinig kennis van en ervaring mee; daarnaast vind ik het moeilijk te doorgronden.
Voor degenen met een brede interesse en wat meer voorkennis van en mogelijk ervaring met Chinese geneeswijzen zal dit zeker een interessant boek zijn.

Evelien:

Het hoofdstuk over Feng Shui zou ik weglaten en vervangen. Ik vind het net te vaag en te kort aangestipt voor in het dagelijks leven. Het hoofdstuk wat ik daarvoor in de plaats zou doen heet: Hoe beweeg je door bij het leven met de Vijf elementen volgens de voedende cyclus. Ik merkte dat ik zoiets praktisch miste toen ik het boek uit had. Ook om meer opa/oma relaties, moeder/kind relaties te snappen. Een hoofdstuk om deze gezonde, realistische Chinese geneeswijzen meer toe te passen in je eigen leven. Zeker voor iemand die voor het eerst in aanraking komt met de vijf elementen kan dit een mooie doorstart geven in hem/haar leven.

Deel je ervaring

Pagina printen