Leven en overleven

de functie van de wondermeridiaan dai mai

Doe mee met de workshop
'Met aandacht dai mai bewegen'
Meebewegen met veranderingen

Meebewegen met veranderingen

De functie van dai mai, één van de 8 wondermeridianen, is dat jij kunt meebewegen met veranderingen in jezelf en in je leven. Dai mai is de enige meridiaan die horizontaal loopt en wel om je middel. Hierdoor omvat hij alle andere wondermeridianen. Hij wordt in het Nederlands met gordelmeridiaan vertaald. Is de gordel precies passend, dan stroomt je energie optimaal en kun jij gemakkelijk met veranderingen omgaan.

Functie wondermeridianen of extra meridianen

De wondermeridianen

De 8 wondermeridianen, ook wel extra meridianen genoemd, vormen een energienetwerk, dat diep in het weefsel van ieder mens verankerd ligt. Deze meridianen stellen de mens in staat structureel te veranderen. Bij de conceptie ontstaan chong mai (mai = meridiaan), ren mai en du mai. Chong mai bevat de blauwdruk van je leven. Chong mai roept jou voortdurend op te worden wie je in wezen bent. Ren mai is het reservoir van yinne energie, van rust, van verbinding. Du mai is het reservoir van yange energie, van beweging, van individualisatie. Om je essentie in de wereld te kunnen realiseren ontstaan later in de zwangerschap de vier wondermeridianen yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qiao mai. Deze geven jou eigenwaarde.

Dai mai of gordelmeridiaan

Dai mai harmoniseert

Dai mai ontstaat ook bij de conceptie. Hij bestaat uit twee takken. De eerste tak omgordt jou daadwerkelijk. Hij loopt van je tweede lendenwervel naar je navel. Je vindt het beginpunt door je onderrug te buigen. Op de top van de buiging ligt het begin van dai mai. Alle andere wondermeridianen lopen verticaal. Chong mai, du mai en ren mai hebben een acupunctuurpunt gemeenschappelijk met dai mai. Hierdoor harmoniseert dai mai de energiestroom door de wondermeridianen. Hij geeft stevigheid aan de onderrug en verbindt onder- en bovenlichaam. Door dit laatste beïnvloedt hij mede je bloeddruk. Je kunt dai mai zien als een boomstam. Aan de ene kant bundelt hij de energie, zodat je kunt wortelen en aan de andere kant geeft hij je ruimte om te groeien.

Dai mai verbindt pre- en postnatale energie

Op de eerste tak van dai mai, degene die jou omgordt, liggen ook acupunctuurpunten van de galblaas-, maag- en miltmeridianen. Deze meridianen behoren tot het netwerk van hoofdmeridianen, dat oppervlakkiger in je lichaam is gelegen en waardoor de energie circuleert die je nodig hebt voor je dagelijks leven. Deze meridianen worden gevoed met energie, die je verwerft uit voeding, beweging en spiritualiteit; postnatale energie. De wondermeridianen hebben bij de conceptie en tijdens de zwangerschap hun energie gekregen; prenatale energie. Een krachtige dai mai versterkt de werking van maag- en miltmeridianen. Deze meridianen zorgen met hun energie voor de vertering van eten en drinken en van wat het leven op jouw pad brengt.

Stagnatie van de energie in de maag- en miltmeridianen

De maag- en miltmeridianen stagneren, als ze stoffen binnen krijgen die niet te verteren zijn. Denk aan teveel suiker, teveel zout, teveel verzadigd vet, teveel stress en emoties of teveel toxinen. De spijsvertering kan dan niet meer optimaal het vocht transporteren en er ontstaat wat in het Chinees medisch denken ‘damp’ heet. Vocht vult letterlijk je weefsel. Omdat vocht zwaar is, hoopt het zich als eerste op onderin je bekken. Je dijt uit, met name aan de zijkanten van je bekken en je onderbuik. De yange energie heeft niet meer de kracht helemaal opwaarts te rijzen, waardoor je hoofd vol lijkt te zitten met watten. Ook dit is damp. Je raakt besluiteloos. Je komt fysiek en geestelijk nog maar moeilijk in actie.

Dai mai, beschermer van wie je ten diepste bent

In je leven, zeker toen je een kind was, kwamen en komen gebeurtenissen voor die zo ingrijpend zijn, dat ze op dat moment onverteerbaar zijn. Ze raken jouw zijn. Je veerkracht vermindert. Soms wel zo ernstig, dat je spreekt van trauma. Door de damp die de maag- en miltmeridianen produceren, kan dat wat onverteerbaar is letterlijk in de mist verdwijnen. Dat is de functie van de tweede tak van dai mai die als een kom omlaag naar je bekken loopt. Dai mai is dan een overstort waardoor je kunt blijven functioneren. Wel is je functioneren beperkt, doordat damp je geen helder zicht meer geeft op de werkelijkheid en de samenwerking van alle systemen in je lichaam verminderd is. Dit betekent, dat jij jouw essentie niet meer tot volle expressie kunt brengen. Je hebt last in je heupgewrichten en je hebt een koude onderbuik, ijskoude benen en voeten.

Belangrijk is, zodra het mogelijk is, dai mai te versterken en de damp af te voeren. Qigong en tai chi zijn bij uitstek hiervoor geschikt. Je rug kan weer draaien en buigen. Je heupen kun je weer soepel bewegen. Je spijsvertering komt in balans. Je lichaamsbewustzijn groeit. Tegelijkertijd dient het afvoeren van damp met voorzichtigheid gedaan te worden, omdat de gebeurtenis(sen) zo ingrijpend was (waren), dat te snel hiervan af te willen komen, leidt tot hertraumatiseren.

Energie kan vrij door dai mai stromen

Het schoonhouden van dai mai is dus nodig om onverwachtse wendingen van het leven te kunnen opvangen. Naast fysiek damp af voeren en dai mai versterken, is het nodig om oude negatieve oordelen over jezelf los te laten. Ook deze liggen in de mist in jouw bekken opgeslagen. Zo bevrijd je je van ballast uit het verleden en kan je energie vrij door dai mai stromen. Je geeft ruimte aan wie je ten diepste bent. Je kunt meebewegen met de veranderingen in jezelf of in je leven.

Deel je ervaring

Pagina printen