Alle blogs met trefwoord: Lichaamsbewustzijn

Beckenbodentraining

Power aus dem Beckenboden für sie und ihn!

Bewust beter bewegen

door: D. Bloemen en I. Maassen, ISBN 978-90-822584-0-0.

Grenzen

Ik ontmoette Helen op een open dag.  Ik was op zoek naar een vorm van beweging, omdat een ‘gewone’ sport voor mij niet haalbaar was. Toen zag ik een berichtje over een open dag voor ‘taiji voor mensen met een beperking’.

Het geheim van chi

Brigitta: Ik vond het boek van Peter Meech, Het geheim van Chi, lessen van een chi kung meester (ISBN 978 90 202 0314 1) heerlijk luchtig en gemakkelijk leesbaar.

ik beweeg ik leef

Ongeveer 3000 jaar geleden veranderde de wereld ingrijpend. De mens van toen leerde hoe hij erts kon smelten en tot een metalen gereedschap kon maken. Hij voelde zich hierdoor niet langer onderworpen aan de natuurkrachten. Hij ging nadenken over hoe de wereld in elkaar zit. Twee grote visies ontstonden: de lineaire visie in het Westen en de cyclische visie in het Oosten.

In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!

In februari 2018 vierden we met een kleine veertig mensen het Chinees Nieuwjaar in het jaar van de Hond. De hond is trouw en zet zich graag in voor een groter doel. Passend bij deze waarden presenteerde ik die dag mijn nieuwe online qigong-cursus ‘In je lijf. In beweging. Iedere dag opnieuw!’ Gedurende deze cursus die honderd dagen duurt, beoefent de deelnemer namelijk elke dag heel trouw een half uur qigong. Hierdoor ontwikkelt hij de gewoonte dagelijks tijd te nemen om zich te ‘resetten’; tijd om zich bewust te zijn van wat er in zijn lichaam gebeurt en van daaruit in beweging te komen. Na de presentatie schreven zich elf deelnemers in. Ik had de grote lijn van de cursus helder en één les klaar en getest. Het was voor mij een grote stimulans dat zoveel mensen aan de cursus begonnen.

Lichaamsbewustzijn

‘Als je niets doet, dat er dan toch wat kan gebeuren!’ Uit deze opmerking spreekt verwondering. Deze verwondering ontstond bij een deelnemer aan mijn lessen qigong tijdens een ontspanningsoefening van de grote lendenspier, ook wel psoas genaamd. De psoas  is een bijzondere spier. Hij ligt diep in je lichaam verscholen. Je kunt alleen zijn pezen in jouw liezen voelen. Hij loopt van de binnen-voorzijde van je lendenwervels naar de binnen-achterzijde van je benen. Hij verbindt de onderkant van jouw lichaam met jouw bovenkant. Over de psoas heen liggen vele spierlagen. Als de psoas gespannen is, dan kunnen de bovenliggende spieren klachten geven, bijvoorbeeld pijn in je knieën of een hoge ademhaling. ‘Als je niets doet, dat er dan toch wat kan gebeuren!’ Ik hoorde daar ook een vraag in. Hoe kan dat nu, dat als je niets doet, er toch van alles in je lichaam ten goede verandert? Het antwoord ligt besloten in de Chinese theorie van ‘yin en yang’. ‘Yin en yang’ vormen samen een eenheid en tegelijk zijn ze elkaars tegengestelden. ‘Yin’ betekent de schaduwzijde van de berg; ‘yang’ de zonzijde. Je lichaam bestaat uit botten, vlees, spieren, bloed; aards, niet zelf bewegend. Je hebt levensenergie nodig om in beweging te komen. Zoals in de bijbel (Genesis 2 vers 7) staat: ‘Toen boetseerde Jahwe God de mens uit stof, van de aarde genomen, en Hij blies hem de levensadem in de neus: zo werd de mens een levend wezen’. Lichaam en geest, elk anders en toch onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Stilte in beweging

Linda beschrijft de essentie van taiji aan de hand van een aantal bewegingen uit deze bewegingskunst. Ze wisselt haar theorie af met oefeningen waarmee je het zelf kan ervaren.

Traag

De sneeuw viel gestadig omlaag. Het geluid veranderde van klank en verstilde. Verwonderd keek ik naar buiten. De takken van de bomen werden zwart en wit. Ze staken prachtig af tegen de hemel. Op het speelplein tegenover mijn huis bouwden kinderen een sneeuwpop. Anderen hielden een sneeuwballengevecht. Moeders kwamen hun kinderen met de slee van school ophalen. De tijd leek stil te staan. 

Woede, een bron van energie

Mijn maag krimpt samen. Ik zet een hoge rug. Mijn bekkenbodem wordt een gat, mijn adem hoog en oppervlakkig. De grond verdwijnt onder mijn voeten vandaan. Wat heb ik verkeerd gedaan?!