Hoe beoefen je qigong?

zodat het jou gezondheid en innerlijk geluk geeft

Boek een gratis (online) proefles Qiqong
Hoe beoefen je qigong?

Hoe beoefen je qigong?

Komende maandag, 26 augustus 2024, starten de lessen qigong en – later in het seizoen – tai chi van Vol-ledig weer. Mogelijk is bij jou de vraag gerezen hoe beoefen je qigong op zo’n manier, dat je het meeste profijt uit de lessen haalt? Je hoort altijd wel, dat qigong goed voor je gezondheid is en dat het je in balans brengt. Maar hoe krijg jij het resultaat waarmee jij blij en tevreden bent?

Alleen maar oefenen brengt dat zeker niet. Wat nodig is, is een duidelijke intentie. Wat drijft jou om qigong te beoefenen?
Naast een duidelijke intentie is het nodig om een plek te hebben, die je uitnodigt je met jezelf en met het universum te verbinden.
En tijdens de beoefening schep je een veilige ruimte in jezelf, die uit kan groeien tot een gedurfde ruimte. In de veilige ruimte ontspan je. Hierdoor gaat je energie vrijer stromen. Je kunt energie, die je niet meer nodig hebt, loslaten en je openen voor helende energie. Van hier uit kun je je innerlijke ruimte groter laten worden, waardoor je in staat bent met dat wat er is een leven te scheppen dat jou past.
De woorden veilige en gedurfde ruimte heb ik met dank overgenomen van Heather Plat uit haar boek ‘De kunst van Holding Space’.

Intentie

Jouw intentie bepaalt de manier waarop je oefent. Bij jouw verwekking scheidt een klein deel van het web van energie, dat het universum is, zich af en stroomt in jou en voortaan door jou. Deze energie wil zichzelf in dit leven leren kennen en manifesteren. Hij roept jou hier telkens weer toe op. Hoe meer jouw leven deze intentie weerspiegelt, hoe beter je gezondheid is en hoe gelukkiger je voelt.

Heel veel mensen hebben slechts een vage notie van deze drijfveer. Begin daarom klein en vraag je af: wat wil jij met qigong? De eerste antwoorden op deze vraag, zijn meestal een omdraaiing van iets waar je weg van wilt. Bijvoorbeeld: iemand heeft last van diarree. Haar intentie voor qigong is normale ontlasting te hebben. Deze intentie geeft geen kracht, omdat hij voortkomt uit het negatieve en niet aansluit bij wat je wezenlijk wilt. Eerder zal deze intentie leiden tot verkramping, omdat je een bepaald resultaat wilt behalen. Ga dan door met je af te vragen ‘wat wil jij met qigong?’. Uiteindelijk kom je bij wat je wezenlijk wilt. Deze intentie past als een Matroesjka pop binnen jouw intentie voor dit leven en/of onthult jou wat over jouw diepste intentie.

Jouw intentie bepaalt hoe jij een oefening doet en die zal anders zijn dan hoe jouw buurvrouw oefent. Bijvoorbeeld iemand, die in balans met zichzelf wil zijn, zal veel aandacht hebben voor de veilige ruimte. Zij wil lichaamsbewustzijn ontwikkelen, zodat ze de signalen die haar lichaam geeft, herkent en beantwoordt. Iemand die als intentie heeft, veerkrachtig te zijn, zal na eerst de veilige ruimte in zichzelf te hebben opgebouwd in de gedurfde ruimte onderzoeken in hoeverre zij kan ontspannen en strekken. Hoe groter de ruimte tussen die twee, hoe meer veerkracht.

Oefen je vanuit jouw wezenlijke intentie, dan lossen gezondheidsklachten vanzelf gaandeweg op of je leert op een heilzamere manier je ertoe te verhouden. Hoe duidelijker je intentie hoe meer je een resultaat schept, dat je wenst en hoe meer je mogelijkheden kunt benutten om te veranderen in een richting die jij wenst.

Waar oefen je?

Je kunt overal, zowel binnen als buiten staand, zittend of liggend oefenen. Een plek is goed, als deze jou helpt om je te verbinden met jezelf en het universum. Zorg dat je niet gestoord wordt. Mobiele telefoon en andere apparatuur zet je uit of in de vliegtuigstand. Ook rommel geeft afleiding. Verwijder deze.

Natuurlijk is het fijn als je een vaste plek binnen of buiten hebt om te oefenen. Echter, pin je daar niet op vast. Dat kan juist weer een reden zijn om niet te oefenen. Elke plek is goed, als jij daar de tijd kunt vergeten en aanwezig kunt zijn met wat er is.

Buiten oefenen is heel fijn, omdat de natuur je helpt je te verbinden met het universum. Weidsheid, bomen, elke plek heeft zijn eigen energie. Je kunt je daarop afstemmen en onderzoeken wat je nodig hebt. Let buiten wel op, dat je bedekkende kleding draagt. Hierdoor kun je energie, die je niet meer nodig hebt, loslaten en slaat die energie door de stroming van koelere lucht langs je huid niet terug naar binnen. Ik gaf ooit bij warm weer met een klein briesje les. Enkele deelnemers hadden ondanks mijn waarschuwing toch T-shirts met kort mouwen aan. Miriam vertelde de week erna, dat ze na de les verkouden was geworden.

Veilige ruimte

Wanneer je oefent, zorg je dat je een veilige ruimte in jezelf schept. Je respecteert je fysieke en mentale grenzen en oefent daarbinnen. Samengetrokken weefsel, verkramping of pijn ontspant zich. Je zelfhelend vermogen kan nu zijn werk doen.

Het scheppen van een veilige ruimte in jezelf voelt voor veel mensen alles behalve veilig. Ten eerste omdat ieder van ons van kinds af aan leert haar eigen grenzen te negeren. Hierdoor voelt de veilige ruimte niet comfortabel, maar maakt rusteloos of misschien zelf angstig. Alice was iemand die altijd over haar grenzen trainde en dat gaf haar de dagen na de les veel pijn. Langzamerhand veranderde zij haar manier van trainen. Ze stelde zich meer en meer open voor de kleine signalen die haar lichaam of gedachten haar gaven. Na jaren stopte ze met de lessen, omdat ze ging verhuizen. Ze stuurde me vanuit haar nieuwe woonplaats een kaart: ‘het huis is verbouwd en ik ben verhuisd. Nooit pijn gehad. Ik wist waar mijn grenzen lagen.’

Ten tweede: wanneer je ontspant, wordt eventuele pijn (meer) voelbaar en komen emoties en gedachtes, die je wilde vermijden, boven. Ook kun je tegen overtuigingen aanlopen, zoals ‘het zal wel niet overgaan, omdat mijn hele familie het heeft’ of ‘de dokter zegt dat er niets aan te doen valt’ of ‘ik ben al oud. Dat kan niet meer veranderen’.

Ten derde kun je plotseling last krijgen van enorme vermoeidheid. Zowel pijn, gedachten, emoties, overtuigingen als vermoeidheid verdwijnen zodra de energie die je niet meer nodig hebt, je lichaam verlaat.

In de veilige ruimte groeit je lichaamsbewustzijn en neemt je zelfliefde toe. Je leert de kunst van een arm om je heen te slaan en tegelijk door te gaan met oefenen, hoezeer je jezelf ook tegenkomt.

Gedurfde ruimte

Wanneer je je veilig in jezelf voelt, dan betreed je zonder angst om overweldigd te worden de gedurfde ruimte. Je durft, omdat je weet dat je kunt terugkeren naar jouw innerlijke veilige ruimte. Je zoekt je grenzen op. Oefenen op de grens is glimlachend in je ongemak ontspannen. Hierdoor kan je energie op zijn eigen wijze bewegen. Jij vertrouwt je toe aan het leven en je gaat mee in zijn beweging. In qigong noemen we dit spontane beweging. De beweging van energie is rond, spiralend en niet hoekig en zich voortdurend herhalend, alsof je in een groef bent beland. Hoekige en zich herhalende bewegingen komen voort uit geblokkeerde energie, die zichzelf in stand wil houden. Treden deze bewegingen op, dan respecteer je dat dit stukje in jou nog niet zo ver is dat het in stroming kan komen. Je stopt de oefening door om je heen te kijken, te luisteren en de grond onder je te voelen. Daarna start je opnieuw in je veilige ruimte. Bij ronde en spiralende bewegingen golft energie vrij door jouw lichaam. Energie die je niet meer nodig hebt, stroomt jouw lichaam uit. Buiten je lichaam wordt deze energie omgezet in helende energie die jou weer vult. Er ontstaat een golfbeweging van binnen naar buiten en van buiten weer naar binnen. Je bent weer één met het web van energie. Dat is waarom qigong gezondheid en vreugde geeft.

In deze gedurfde ruimte verleg je je grenzen. Je kunt je steeds vrijer bewegen en je durft steeds meer het onbekende toe te laten. Dat geeft ongekende mogelijkheden. Je kunt hierdoor met dat wat er is een leven scheppen dat jou past.

 

Qigong geeft gezondheid en innerlijk geluk

De belangrijkste ingrediënten om qigong voor jou te laten werken, zijn

  • de juiste intentie,
  • een plek die je helpt je te verbinden met jezelf en met universum,
  • en het scheppen van een veilige en gedurfde ruimte in jezelf.

Tot slot wil ik nog één element toevoegen en dat is tijd. Dagelijks oefenen geeft natuurlijk meer resultaat dan één keer in de week op les. Begin je met qigong dwing jezelf dan niet dagelijks te oefenen. Krijg eerst plezier in de oefeningen en bouw daarna een eigen oefenpraktijk op. Het gemakkelijkste is om op een vast tijdstip te oefenen. Het is dan als tanden poetsen. Je hoeft het niet meer dagelijks in je hoofd te bediscussiëren.

Moge qigong je gezondheid en innerlijk geluk brengen.

Deel je ervaring

Pagina printen