Stevig in je schoenen staan

Stevig in je schoenen staan, is
op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste hoeveelheid energie.

De cyclus van de vrouw wordt beïnvloed door de maan

Zelfvertrouwen door de wondermeridianen

Zelfvertrouwen heb je, als je op het goede moment op de juiste plaats met de juiste hoeveelheid energie aanwezig bent. Je enkels spelen hierbij een essentiële rol. Je enkels vormen de overgang van je voeten die op de vloer staan naar je benen, romp en hoofd die naar de hemel oprijzen en je oog in oog met de wereld doen staan. Gezonde enkels zijn soepel en veerkrachtig. Je kunt met lichte tred je plaats in dit leven innemen.

In je enkels ontspringen vier energiebanen, ook wel wondermeridianen of extra meridianen genoemd. Ze lopen van je enkels naar je hoofd. Deze meridianen zorgen voor jouw gevoel van tijd en timing en ze zorgen dat jij je op je plaats in dit leven voelt. Ze heten:
yin qiao mai
yang qiao mai
yin wei mai
yang wei mai.

Het ontstaan van de wondermeridianen

Bij je conceptie ontstaan vier wondermeridianen die maken wie jij wezenlijk bent. Du mai zorgt dat je actief bent. Ren mai zorgt voor ontspanning. Chong mai bevat de blauwdruk van je leven en houdt je op koers. Dai mai geeft je je energetisch lichaam. Over deze vier meridianen kun je in het artikel met de titel ‘Wie ben jij?’ lezen.

Op aarde heb je echter te maken met tijd en plaats. Altijd is er de klok die jou tot rust maant of je in beweging zet. Wanneer je hier bent, dan ben je niet aan de andere kant van de wereld. Om je essentie die je bij de conceptie hebt meegekregen in de wereld te kunnen realiseren, zijn later in de zwangerschap nog 4 meridianen ontstaan: yin qiao mai, yang qiao mai, yin wei mai en yang wei mai. De yin meridianen doen hun werk in je lichaam. De yang meridianen regelen jouw verhouding tot de wereld.

Ritme

Al in de baarmoeder ontdekt de foetus wat ritme is. Voortdurend hoort hij de hartslag van zijn moeder. Na de geboorte leert hij dat hij gevoed wordt als hij honger heeft. Hij wordt gewiegd, als hij zich niet lekker voelt. Hij leert het ritme van dag en nacht kennen; van actief zijn en slapen. Op grond van deze vaste patronen gaat hij verwachten dat zijn behoeften bevredigd worden. Hij voelt zich thuis in zijn lichaam. Hij ontwikkelt zelfvertrouwen. De energie kan vrij door yin qiao mai en yang qiao mai stromen. Deze meridianen eindigen in de kleine hersenen. De kleine mens leert zichzelf te reguleren.

Stevig staan

Op een gegeven moment gaat liggen over in kruipen en dan breekt het grote moment van staan aan. De baby krijgt zicht op de wereld. Vanuit zijn eigen veilige binnenwereld kan hij in beweging komen en zichzelf met fiere houding tot uitdrukking brengen in de wereld. Én hij kan wat hij ontmoet in de buitenwereld mee naar binnen nemen. Wanneer deze veiligheid voldoende ontwikkeld is, dan doet hij dit vanuit geworteld zijn en verliest hij zich niet in de buitenwereld. Hij is vol zelfvertrouwen. Wanneer zijn innerlijke veiligheid onvoldoende is, dan zal hij of de wereld willen buiten sluiten of zich erin verliezen dan wel heen en weer gaan tussen afsluiten en verliezen. Het trainen van de enkels door ze in ritme te ontspannen en daarna spiralend te strekken kan hem zeer helpen. Evenals rust nemen om te voelen en te aanvaarden wat er nu is. Zo komt hij stevig te staan.

Alle cellen werken samen

Yin wei mai zorgt voor het bindweefsel. Het bindweefsel verbindt letterlijk alles in jouw lichaam; ook een celwand is een vorm van bindweefsel. Informatie van je hersenen kan via het bindweefsel naar alle cellen worden doorgegeven en weer worden terug geseind naar de hersenen. Positieve energie voedt het lichaam en voorkomt ziektes. Negatieve energie – of die komt van virussen of van emoties – doet de cellen sluiten en de stofwisseling verminderen. Yin wei mai zorgt voor de samenwerking van alle systemen in je lichaam, zoals de bloedcirculatie en de spijsvertering.

Overlevingsstrategieën

Een baby leert door aandacht en imitatie de basis van menselijke interactie. Hij leert plezier en ongenoegen uit te drukken. Wanneer het niet gaat zoals hij wil, dan helpen zijn ouders hem hiermee om te gaan. Gezien geen ouder volmaakt is, ontwikkelt de baby al heel snel strategieën om met deze onvolmaaktheden om te gaan en, extreem gezegd, zijn overleving veilig te stellen. Deze strategieën kunnen op latere leeftijd een negatieve uitwerking op zijn leven en op zijn lichaam hebben. Het is nodig om zich hiervan bewust te worden en die verouderde patronen los te laten. Het verleden is voorbij. De toekomst is nog niet gekomen. Je kunt dan hier zijn; hier op deze plaats en in deze levensfase.

Jouw plaats in het grote geheel

Yang wei mai zorgt dat jij jouw plaats inneemt in het grote web van energie. Je bent hier als uniek wezen. Je kunt jouw uniek zijn slechts tot uitdrukking brengen als je én grenzen hebt én je jouw plaats in het grotere geheel kent. Yang wei mai draagt zorg voor jouw begrenzing. Hij laat geen negativiteit je lichaam binnenkomen; geen bacterie en geen negatieve emotie van een ander. Hij zorgt dat energie van binnen niet naar buiten toe weglekt. Wanneer je energie vrij door yang wei mai stroomt, heb je geen twijfel over jouw plaats in dit leven. Je leidt als vanzelf een zinvol bestaan.

Qigong en tai chi

Yin wei mai en yang wei mai zijn zeer gebaat bij qigong en taiji. Door deze bewegingskunsten ontspan je en verruimt je aandacht. Je krijgt weer voeling met het grote geheel. Van daaruit kun je ervaren en voelen welke patronen jou aan het verleden binden. Je kunt deze patronen vervolgens met dankbaarheid loslaten. Je maakt ruimte om te zijn waar je bent. Hierdoor groeit jouw zelfvertrouwen.

Op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste hoeveelheid energie

Op de foto zie je de moedergodin van Laussel. Ze heeft in haar hand de wassende maan en met de andere hand verwijst zij naar haar vagina. Wat het beeld je wilt zeggen, is dat jouw ritme ingebed is in een groter alles omvattend ritme. Wanneer je op het juiste moment bent, dan voel je diep van binnen dat het klopt. Dat geeft zelfvertrouwen. De moedergodin verwijst naar het weefsel waarvan jij en ik deel zijn en ieder zijn plaats inneemt. Elke twijfel kun je dan laten varen. En zo zorgen yin qiao mai, yang qiao mai, yin wei mai en yang wei mai dat je met de juiste hoeveelheid energie op het juiste moment op de juiste plaats bent. Je staat stevig in jouw schoenen.

Deel je ervaring

Pagina printen